Mistä kaikki alkoi
Siitä lähtien, kun kodit sähköistettiin 1920-luvulla, sähköturvallisuus on ollut kasvava välttämättömyys. Hugo Stotz teki historiaa ja mullisti sähköturvallisuuden maailman ensimmäisen uudelleen päälle kytkettävän johdonsuojakatkaisijan (MCB = Miniature Circuit Breaker) keksinnöllä, joka patentoitiin 100 vuotta sitten vuonna 1924.
Siihen asti haasteena oli, että sulake tuli vaihtaa aina vian ilmetessä. Termisen ja magneettisen laukaisutoiminnan yhdistelmästä yhdessä laitteessa tuli "johdonsuojakatkaisija", joka kykeni katkaisemaan korkeat virrat ilman johdonsuojakatkaisijan vaihtoa. Nykyään lamput, jääkaapit ja muut kodinkoneet voivat toimia turvallisesti, koska MCB havaitsee haitalliset virrat ja katkaisee ne lähes välittömästi. Näin MCB suojaa asukkaita ja heidän omaisuuttaan tulipaloilta, sähköiskuilta ja muilta vaurioilta.
Nykyaikaisten johdonsuojakatkaisijoiden ja suojalaitteiden tuotanto noudattaa edelleen Hugo Stotzin innovaatiota, ja niitä ei tuoteta vain Heidelbergissä, Saksassa, vaan kaikkialla ABB:n tuotantolaitoksissa ympäri maailmaa.
Innovatiivinen sähköturvallisuus
Ensimmäisen modernin johdonsuojakatkaisijan keksimisen jälkeen tekniikka on kehittynyt jatkuvasti asuin-, liike- ja teollisuusympäristöissä. Energiatehokkuusvaatimukset, erilaiset ohjeistukset sekä muuttuva kuluttajakäyttäytyminen vaikuttavat standardointiin sekä käyttäjäystävällisen muotoilun ja tuotteen kiertokulun huomioon ottamiseen yhä enemmän. Nykyään täydellinen johtojen suojaus, mukaan lukien johdonsuojakatkaisijat, vikavirtasuojakytkimet, valokaarivikasuojat ja ylijännitesuojat tarjoavat yhä paremman suorituskyvyn, pienemmän hiilijalanjäljen ja paremman liitettävyyden, jotta rakennuksista ympäri maailmaa tulisi turvallisia, älykkäitä ja kestäviä.
Maailmanlaajuista sähköturvallisuutta
Nykymaailmassamme, jossa sähkö toimii lähes kaikilla elämämme osa-alueilla, ihmisten ja heidän ympäristönsä turvallisuuden varmistaminen on ratkaisevan tärkeää. MCB:t reagoivat salamannopeasti oikosulkuihin tai ylikuormitukseen ja katkaisevat virran vain 10 millisekunnissa – 10 kertaa nopeammin kuin silmänräpäyksessä. Kun näin tapahtuu, johdonsuojakatkaisija altistuu voimakkaalle lämmölle, joka vaihtelee
5 000 - 6 000 °C välillä - lämpötiloissa, jotka voivat sulattaa jopa kiviä. Siitä huolimatta käyttäjät saavat virtapiirin päälle yksinkertaisesti vain kääntämällä lauenneen johdonsuojakatkaisijan ON-asentoon.
Nämä katkaisijat eivät ainoastaan suojaa miljoonia rakennuksia, omaisuutta ja ihmishenkiä maailmanlaajuisesti joka vuosi, vaan ovat myös valmiita säilyttämään tärkeän roolinsa nykyaikaisten sähköjärjestelmien suojelemisessa seuraavankin vuosisadan ajan.
ABB Johdonsuojakatkaisimien tuotantolaitokset maailmalla