Kisfeszültségű megoldások az élelmiszeriparban

 

Kisfeszültségű ABB megoldások az élelmiszeripari ellátási lánc mentén

 

Miért elengedhetetlen a folyamatosan megbízható működés a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban? Legfőképp azért, mert ez biztosítja Földünk lakosságának élelmiszer-ellátását. Miképp támogatják az ABB kisfeszültségű megoldásai ezen iparágak költséghatékony működését a termeléstől a feldolgozáson keresztül az értékesítésig? Hogyan járulnak hozzá a korszerű kismegszakítók, áramvédők és fogyasztásmérők a sikerhez? Miért van szükség a kisfeszültségű berendezések professzionális irányítására és ellenőrzésére? Ezen kérdésekre keressük a választ jelen cikkünkben, amelyben átfogó mezőgazdasági és élelmiszeripari körképet adunk az elektromosság és a kisfeszültségű megoldások tekintetében.

 

Elengedhetetlen a folyamatos 7/24 működés

 

Az élelmiszeripar valóban az az üzletág, amelyben egész pontos éves tervszámok és konkrét napi termelési igény írja elő a kívánt gyártási mennyiséget. Talán nem kell hosszasan ecsetelni, hogy bolygónk népességének élelmiszer-fogyasztása miért helyez szüntelen keresleti nyomást erre az iparágra. A mezőgazdasági termelés, valamint az élelmiszer feldolgozása és értékesítése folyamatos munkát jelent, amihez a berendezések és az áramellátás szünet nélküli működésére van szükség.

 

Ebben az iparágban nincs helye a leállásnak, vagy akár a gyártási tevékenység szünetelésének. Gondoljunk csak bele, micsoda kiesést okozna egy üzem életében, ha a gyártósorok az áramellátás elégtelensége miatt akár csak rövid időre is leállnának. Megakad a termelési folyamat, ami további elakadást okoz a soron következő munkafolyamatokban. A gépek kihasználatlanul állnak, a fizetett emberi munkaerő pedig hatékony munka nélkül várakozik. Óriási fennakadást okozna egy ilyen szünet a termelésben vagy a feldolgozás során, ami az adott időszak gazdasági eredményeiben is kimutathatóvá válna. Megbízható elektromos berendezésekkel azonban elejét vehetjük az élelmiszergyártás és –feldolgozás ilyen jellegű leállásának és az ebből fakadó kieséseknek.

 

Többet kínálunk, mint „csupán” a kisfeszültségű készülékek sokaságát

 

A megfelelő berendezéseken felül elektromos rendszereink a folyamatos energiaellátás tudatos menedzselését, ellenőrzését, valamint az energiafogyasztás hatékonyságának mérését képesek biztosítani az élelmiszeripar számára is. Az önálló készülékek megbízható működésén felül ugyanis fontosnak tartjuk ezen berendezések rendszerbe kapcsolását, központi irányítását, folyamatos ellenőrzését, a proaktív hibajelzést és a gyors javíthatóságot.

 

Az ABB magas minőségű kisfeszültségű megoldásai ehhez járulnak hozzá. Elektromos üzletágunk biztosítja, hogy a szüntelen termelési és költséghatékony gyártási folyamatok sikeres gazdálkodást tegyenek lehetővé a kis vállalkozásoktól kezdve a közepes üzemeken keresztül a legnagyobb élelmiszergyárakig bezárólag mindenütt. Sőt, a jövő élelmiszertermelési igényeit figyelembe véve mindezt gazdaságos, biztonságos és fenntartható módon tesszük. Mutatjuk, hogyan.

 

ABB megoldások a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára

 

Cégünk megbízható háttértámogatást nyújt az élelmiszeripar szereplői számára. Tisztában vagyunk vele, hogy a gyártóknak ebben a szegmensben növekvő termelési, választékbeli, minőségi és hatékonysági elvárások közepette kell teljesíteniük.

 

Az elektromosság kiegyensúlyozott működése alapvető feltétele annak, hogy a gazdálkodók helyt tudjanak állni és lépést tudjanak tartani az élelmiszeripar fejlődő gyakorlatában. Cégünk biztosítja, hogy az üzemek biztonságos, intelligens és fenntartható villamosítási megoldásokat alkalmazzon. Az ABB tökéletes partner abban, hogy közös erővel megalapozzuk és egyúttal digitalizáljuk az élelmiszeripari vállalkozások jövőjét.

 

Megvalósult kisfeszültségű projektjeink az élelmiszeripari ellátási lánc mentén

 

Nézzünk néhány példát arra, miképp segítik hozzá termékeink és rendszereink az élelmiszeripari szegmenst a sikeres gazdálkodáshoz. Az elmúlt években megvalósult beruházásokat az ellátási láncra fűztük fel, amely mentén nyomon követhetjük az élelmiszerek előállításának folyamatát az alapanyag-termeléstől (mezőgazdaság) a feldolgozáson (gyártás) keresztül a végtermékek eljuttatásáig a fogyasztókhoz (kiskereskedelmi értékesítés).

 

Ennek a folyamatnak a gördülékeny, szüntelen működése elengedhetetlen annak érdekében, hogy a lakosság megfelelő élelmiszerhez jusson. A kiskereskedelmi üzletekben megjelenő vásárlók csupán annyit érzékelnek ebből az áldozatos munkából, hogy a kedvenc boltjukba betérve a kedvenc élelmiszereik a megszokott polcokon találhatók. Bele sem gondolnak abba, hogy milyen professzionális és precízen működő folyamatokra van szükség ahhoz, hogy ők a termékeket a polcokról leemelve egyszerűen a kosarukba helyezhessék.

 

 1. Mezőgazdaság: alapanyag termelés ABB technológiával

   

  Az év minden hónapjában kiegyensúlyozott termelésre képes az a hatalmas paradicsom-ültetvény, amelynek grandiózus üvegházaiban az ABB biztosítja az elektromos infrastruktúrát. A Csehországban létrehozott gazdaság nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy az egész országot boldog, növényvédőszerektől mentes paradicsommal lássa el a teljes év során. A kihívó cél érdekében az úttörő szemléletű mezőgazdasági vállalkozás egy hatalmas üvegházat építtetett a farmra, amely megfelelő körülményeket biztosít a folyamatos bőséges termelés számára.

   

  Az óriási üvegház építésével az ország legnagyobb üvegház-konstrukciós vállalatát, az NWT-t bízta meg a gazdaság. A szakértő cég egy 11 hektáros üvegházat hozott létre a farm területén, amely a paradicsom-termesztés számára kritikus körülményeket hivatott biztosítani. Az ideális hőmérséklet, páratartalom és fényviszonyok állandó fenntartását az ABB kisfeszültségű áramelosztó megoldásai nyújtják. A beruházás keretében megszakítókat, kapcsolótáblákat, kézi motorindítót, felügyeleti reléket és egyéb olyan áramelosztó megoldásokat telepített az ABB.

   

 2. Gyártás: a feldolgozóüzemek folyamatos működésének biztosítása

   

  A Hermes International lekvárgyártó sikeresen kerüli el a „ragadós” helyzeteket, amióta bevezette a felhőalapú ABB AbilityTM elektromos elosztóvezérlő rendszer (EDCS) és az Ekip UP digitális egységek mindenre kiterjedő megoldásait, és alkalmazza a villamosenergia költségcsökkentési optimalizálását az élelmiszerüzemekben. A fejlesztés legnagyobb hozadéka, hogy az ABB rendszereinek köszönhetően lehetővé vált az energiahatékonyság jelentős növelése, és a vállalat rálátással bír a gyártási folyamat kulcsfontosságú adataira. De ami a legfontosabb: a korábbihoz képest sokkal jobban összpontosíthat az üzletmenet folytonosságára.

   

  A horvát élelmiszergyártó vállalat speciális kenhető ételeket gyárt és forgalmaz. A teljes termelésének mintegy 80 százalékát külföldre exportálja: elsősorban az Egyesült Államokba, az Európai Unió területére és Ázsiába. Mint minden élelmiszeripari vállalat, a Hermes hatékonysága és termelési mutatószámai is nagymértékben függenek egy csomó olyan gyártási körülménytől, amelyek esetleges hibás működése óriási felesleges költségekhez és kiszámíthatatlan helyzetekhez vezethet. A folyamat bármilyen megszakításának súlyos és költséges következményei lehetnek a kieső gyártási idő, az élelmiszer-pazarlás, vagy akár a minőség szempontjából.

   

  Az ABB technológiának köszönhetően az élelmiszerüzemben létrejött a riasztás rendszere (például amikor túl magassá vált a raktár hőmérséklete), megvalósulhatott a riportolás és az energiaforrások felhasználásának elemzése, ami összességében a termelés és a költségek optimalizálásához járult hozzá. Az ABB megoldásai lehetővé tették a gyártási folyamat megbízhatóságának és hatékonyságának fejlesztését, az alkalmazottak munkakörülményeinek javítását, a károsanyag-kibocsátás csökkentését, valamint az alapanyagok és a végtermékek minőségének biztosítását.

   

 3. Értékesítés: a kereskedelmi egységek kiegyensúlyozott áramellátása

 

Nemrég nyitotta meg kapuit egy hatalmas üzlet- és szórakoztatóközpont Thaiföld Hua Hin városában, ami minden bizonnyal az elmúlt időszak világszinten egyik legnagyobb kiskereskedelmi beruházása is egyben. A turisztikai szempontból is ikonikussá vált Blúport Hua Hin Resort Mall épületegyüttes számára cégünk ABB AbilityTM alapokra épülő, digitális képességekkel felruházott, kompakt alállomást telepített.

 

Az ABB kisfeszültségű technológiájára épülő megoldás feladata, hogy megbízható villamos-energia ellátást biztosítson a 200.000 négyzetméteren elhelyezkedő bevásárló és élményközpont számára. Ezen a hatalmas területen – a kiskereskedelmi üzleteken és szórakoztató egységeken kívül – több mint 100 ínycsiklandó étterem nyújt kulináris élményeket, valamint egy prémium élelmiszerüzlet, a Gourmet Market kínál a világ minden tájáról származó, gondosan összeválogatott élelmiszeripari termékeket. Ugye jól érzékelhető ennek az óriási épületegyüttesnek a volumene, és az, hogy milyen fajsúlyos szerepet játszik egy esetleges áramkimaradás?

 

A bevásárló- és szórakoztatóközpont életében az elektromos áram az egyik legfontosabb alapkövetelmény: a klímaberendezéstől kezdve a mozikon és éttermeken keresztül a speciális kitelepülésekig minden kiskereskedelmi egység áramellátása hatalmas feladatot és felelősséget rótt a cégünket képviselő elektromos megoldások számára. Az ABB a projekt keretében egy gázszigetelt kapcsolóberendezés alállomási csomagot telepített, valamint a hozzá tartozó elektromos berendezéseket biztosította, köztük transzformátorokat és középfeszültségű kapcsolóberendezéseket. A robosztus, alacsony karbantartási igényű design koncepció minimalizálja a berendezések helyigényét, ami lehetővé teszi az alállomás beltéri telepítését a korlátozottan rendelkezésre álló hely ellenére is, miközben teljesíti a biztonsági, hatékonysági és megbízhatósági kritériumokat.

 

A rendszer több, mint a részek sokasága

 

Ahogy azt cikkünk elején írtuk, az ABB nem „csupán” a készülékek sorát nyújtja, hanem olyan átfogó, rendszerszemléletű, komplett megoldásokat biztosít, amelyek lehetővé teszik a berendezések optimalizált működését. A thaiföldi projektünk keretében sem történt ez másképp: az ABB AbilityTM alapú MicroSCADA Pro energiagazdálkodási megoldás biztosítja a felügyeleti ellenőrzést és adatgyűjtést az üzemeltetés számára, ami lehetővé teszi a bevásárlóközpontot kiszolgáló villamosenergia-rendszer biztonságos és hatékony működését.

 

Legyen szó bármilyen élelmiszeripari vállalkozásról, kis hazánkban vagy a világ bármely pontján, biztosak lehetünk abban, hogy az ABB megbízató megoldásai végigkísérik az ellátási lánc teljes folyamatát. Képzeljünk csak el egy magyar paprika termelőt! A paprikaültetvények üvegházaiban biztosítjuk az energiát a termeléshez, majd a feldolgozóüzemben biztonságos körülményeket nyújtunk a munkagépek működéséhez, végül a folyamatos áramellátás biztosításával abban is segítünk, hogy az elkészült paprikakrémek értékesítésre kerüljenek, akár a világ másik felén.

 

Költségek tudatos kezelése

 

Az ABB hisz abban, hogy maga „az étel = energia”. Becsüljük meg minden összetevő értékét és fontosságát! Éppen ezért kerüljük a felesleges pazarlást. Vállalatunk széles tevékenységi körében minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy az élelmiszer-előállítás teljes folyamatában nyomon követhetők és kezelhetők legyenek a gyártási folyamat energia-felhasználásának költségei. Digitális megoldásainknak köszönhetően mindez ráadásul bármikor és bárhol elérhető, ahogy azt ez a videó is bemutatja.

 

 

https://www.automation.com/en-us/products/product02/abb-announces-food-beverage-fb-assessment-portfoli

 

 

Select region / language