Samen met u maken we werk van duurzaamheid. Dat doen we door producten aan te bieden die – waar mogelijk – een zo laag mogelijke milieu-impact hebben. Maar hoe weet u nu precies hoe duurzaam de producten van uw keuze zijn?
Om dit inzichtelijk te maken, hebben veel producten tegenwoordig een eigen, bijpassend milieudocument. In onderstaand overzicht ziet u welke milieudocumenten en ondersteunende programma’s er vanuit ABB zijn en wat deze inhouden.
Nationale Milieudatabase
EPD-certificaten
C2C (Cradle to Cradle) Certified-programma
REACH-verklaringen
RoHS-certificaten
Recycling via inzamelpunten van Circolektra
ABB EcoSolutions-label™
EPD staat voor ‘Environmental Product Declaration’. Hiermee kan een fabrikant of branche de milieudata voor een materiaal of product declareren. Een EPD wordt opgesteld volgens de EN15804-norm. Deze omschrijft wat precies in de EPD moet komen en hoe de EPD opgesteld moet worden.
In hoofdlijnen bevat een EPD:
Tabellen met de milieudata voor het materiaal of product. De milieudata wordt gedeclareerd met zogenoemde ‘milieu-indicatoren’ zoals GWP (Greenhouse Warming Potential). In totaal zijn er circa 25 indicatoren, verdeeld over de categorieën: milieu-impact, grondstoffengebruik, en afvalcategorieën en output-stromen.
Teksten die de uitgangspunten voor de data in de EPD beschrijven. Het gaat om een uitgebreide omschrijving van het product, de toepassing en bijvoorbeeld een afvalscenario.
Bekijk het overzicht van alle ABB-producten met een EPD hier.
Cradle to Cradle Certified™ is een certificaat dat wordt afgegeven door het toonaangevende Cradle to Cradle Products Innovation Institute. Binnen dit innovatieprogramma verbeteren fabrikanten hun producten en processen met als doel dat materialen en producten een positieve voetafdruk hebben in plaats van een negatieve. Hiertoe worden producten en hun achterliggende processen door een onafhankelijke deskundige beoordeeld op vijf categorieën: samenstelling van de materialen, mogelijkheden tot hergebruik van de materialen, gebruik van hernieuwbare energie, duurzaam waterbeheer, en sociale rechtvaardigheid. Binnen elke categorie wordt één van vijf niveaus behaald: Basic, Bronze, Silver, Gold of Platinum. Naast deze productcertificaten beschikken diverse fabrikanten ook over ‘Material health-certificaten’.
Een aantal van onze Busch-Jaeger-schakelaarseries is al cradle-to-cradle-gecertificeerd: https://www.busch-jaeger.nl/.
Kijk voor meer informatie over C2CPII op deze website.
REACH staat voor ‘Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen’. Dit is een Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen. Deze verordening geldt voor alle landen van de Europese Unie en beschrijft waar bedrijven en overheden zich aan moeten houden. Zo geeft deze verklaring bijvoorbeeld aan of het product een ‘SVHC = zeer zorgwekkende stof’ bevat in een concentratie van meer dan 0,1 massapercentage. Dit verwijzend naar de ‘candidates’/stoffen die op de gegeven datum door ECHA werden gepubliceerd.
Bedrijven kunnen op de website Chemische stoffen goed geregeld nagaan of zij verplichtingen hebben onder REACH. Daarnaast is er REACH-helpdesk als onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze helpdesk geeft meer achtergrondinformatie over chemische stoffen.
Bekijk alle ABB-REACH-verklaringen op: https://library.abb.com/r?cid=9AAC910006&q=reach%20declaration
Gebruik de zoekbalk bovenin om de juiste REACH-verklaring te vinden.
In 2011 is de richtlijn 2011/65/EU in werking getreden, ook wel ‘RoHS-richtlijn’ genoemd. RoHS staat voor ‘Restriction of Hazardous Substances’ en de richtlijn bevat voorschriften die het gebruik van gevaarlijke stoffen in elektr(on)ische apparatuur beperken.
Bekijk alle ABB-RoHS-certificaten op: https://library.abb.com/r?cid=9AAC910006&q=RoHS.
Vind de juiste RoHS-certificaten via de zoekbalk bovenin en kijk in het productregister voor alle gecertificeerde producten.
Het gebruik van duurzame, recyclebare kunststoffen speelt een belangrijke rol in de circulaire economie. Daarom past Busch-Jaeger gerecyclede of biobased kunststoffen toe in schakelaarseries als Busch-art linear® en future® linear. Dit om de CO2-uitstoot verder te verminderen en natuurlijke hulpbronnen te sparen.
Ook is het terugnemen van materialen steeds gebruikelijker voor ABB. Zo neemt dochteronderneming Busch-Jaeger sinds 2023 al schakelmateriaal terug uit de markt voor hergebruik. Voor Hafonorm-groepenkasten doet ABB hetzelfde. En onlangs is daar ook noodverlichting aan toegevoegd. Deze productgroep is bijvoorbeeld heel geschikt voor recycling, omdat het modulair is opgebouwd. Zo kunnen componenten eenvoudig vervangen worden; van een batterij tot soms zelfs het printplaatje.
Inzamelpunten door het hele land
Wilt u als installateur vanaf nu ook schakelmatariaal, groepenkasten of oude noodverlichtingsarmaturen inleveren, dan kan dat bij een van de vele inzamelpunten van Circolektra. Er zijn punten verspreid over heel Nederland.
Voordelen voor de installateur
Als professional krijgt u steeds vaker de vraag of het mogelijk is om duurzame producten toe te passen. Zet u duurzame en circulaire materialen in, dan draagt u bij aan het milieu én helpt u uw opdrachtgevers verder om hun duurzame doelen te behalen. Bovendien draagt het bij aan het positieve, groene imago van uw bedrijf en kan het zelfs het verschil maken bij aanbestedingen.
Sociaal
Met de inzameling en recycling draagt u ook een steentje bij aan social return. De componenten worden namelijk gerecycled op een speciaal geselecteerde sociale werkplaats. Zo krijgen langdurig werklozen, migranten en ex-gedetineerden de kans om terug te keren naar de reguliere arbeidsmarkt.
Bekijk het assortiment Busch-Jaeger-schakelmateriaal.
Ontdek de Hafonorm-groepenkasten van ABB.
Ontdek hier het assortiment VanLien/ABB noodverlichting.