Regelgeving en certificeringen domineren de Nederlandse utiliteitsbouw

Duurzaamheid staat bij bedrijven hoog op de agenda en ABB beseft als geen ander dat de duurzaamheidsopgave de aankomende jaren alleen maar groter wordt. Voorbeelden daarvan zien we nu al in de vorm van nieuwe regelgeving die energielabels verplicht maakt en verplichte energie-audits. Certificeringen kunnen daarbij helpen. Op deze pagina houden we u op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in relevante regelgeving en certificeringen.

Energielabels

Nieuwe wetgeving maakt energielabel verplicht


Heeft uw kantoorgebouw of de gebouwen waarvoor u actief bent al energielabel C? Sinds begin van dit jaar is dat label voor kantoren wettelijk verplicht. Voldoet het gebouw niet aan de eisen, dan mag het volgens het Bouwbesluit niet meer als kantoor worden gebruikt! Wilt u de gevolgen hiervan voorkomen, dan is directe actie vereist. ABB ondersteunt daarbij met concrete oplossingen en kennis. 

Van energielabel C naar A
Het wettelijk verplichte energielabel C is een mooie en vereiste stap, maar voor de toekomst niet voldoende. Maak kantoren toekomstbestendig door verder door te pakken van energielabel C naar A. De stap naar energielabel A dat in 2030 verplicht wordt, begint met connectiviteit. Juist door verschillende gebouwsystemen aan elkaar te koppelen, kan het energie-aanbod flexibel worden afgestemd op veranderende behoeften van individuele gebruikers. Door bijvoorbeeld verlichting, zonwering, verwarming, koeling, beveiliging en slimme energiemeters met elkaar te verbinden en centraal te laten monitoren en besturen, ontstaat een energie-efficiënte omgeving. 

Stappenplan
Ook werken aan een omgeving waarin energie altijd op de meest efficiënte manier wordt benut? Maak dan van de investering in energielabel C de opstap naar energielabel A. De maatregelen om een kantoorgebouw op energielabel A te brengen, vragen namelijk een langere voorbereiding.  Om u daarbij te begeleiden, ontwikkelde ABB een stappenplan dat u geleidelijk laat doorgroeien naar energielabel A per 2030. ABB ondersteunt u daarbij met oplossingen die direct kunnen worden ingezet en uw energielabel positief kunnen beïnvloeden.

Klaar om de volgende stap, voor uzelf of uw klanten, te zetten?

DOWNLOAD DAN HIER HET STAPPENPLAN

BREEAM-certificering

Profiteer van BREEAM


Bent u, of uw klant, een grootbedrijf met meer dan 250 fte’s of een jaaromzet van meer dan 50 miljoen? Dan is de kans groot dat u volgens de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) verplicht bent om periodiek een energie-audit uit te voeren. Een veelomvattende en dure aangelegenheid. Doet u dat niet dan wacht automatisch een dwangsom.

U bent gevrijwaard van die verplichting als het gebouw voldoet aan een energiekeurmerk, zoals BREEAM. Dit is een instrument waarmee de duurzaamheidprestatie van nieuwe en bestaande gebouwen kan worden gemonitord. Hoe die certificering binnen handbereik komt? Op de speciale BREEAM-pagina van ABB is alle BREEAM-informatie voor u samengebracht. 

Liever direct concreet aan de slag? 
Klik dan gelijk hier voor het downloaden van het praktische stappenplan ‘Direct aan de slag met BREEAM’ dat ABB voor u samenstelde.
Select region / language