Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

ABB schrijft geschiedenis met de eerste samenwerking tussen 3 YuMi-cobots in Nederland

Samenwerking tussen mens en robot is realiteit

ABB heeft met de tweearmige co-robot YuMi een revolutionaire manier ontwikkeld om mensen en robots succesvol met elkaar te laten samenwerken. De eerste exemplaren zijn begin juni 2017 ingezet op de productie- en mechanisatielijn van ABB Electrification Products in Ede, waar de nieuwe hollewanddoos HW52-F geassembleerd wordt. 

Verhoging productie, vermindering afval
Met de inzet van de collaboratieve YuMi’s in Ede schrijft ABB geschiedenis, want het is voor het eerst dat 3 co-robots met elkaar samenwerken. Dankzij de innovatie is de productie in Ede gegarandeerd, ook op lange termijn. Daarnaast scheelt de omschakeling zo’n 6.000 vrachtwagenkilometers per jaar en heeft de komst ervan een flinke impact op de verhoging van de productie. Omdat de YuMi herhalingstaken tot in perfectie uitvoert, verhoogt hij de kwaliteit van werken van de werknemers in de fabriek en wordt verspilling verminderd.

Ontwikkeld vanuit de mensen die ermee werken
De YuMi’s zijn ontworpen om met hele kleine onderdelen te werken en daarom ideaal voor het assembleren van de HW52-F. Belangrijk voordeel is dat de YuMi dankzij zijn compacte, veilige ontwerp in nauwe samenwerking met mensen gebruikt kan worden. Omdat hij verder menselijke afmetingen heeft en beweegt als een mens, zullen medewerkers zich veilig en comfortabel voelen.

Robotica in productie en assemblage
"Digitalisering en robotisering krijgen een grote impact op de technische branches”, aldus Doekle Terpstra, President van de Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel in Nederland. “Niet alleen in de productie van apparatuur, maar ook bij de assemblage. We zullen steeds vaker zien dat gebouwdelen kant-en-klaar op de bouwplaats worden aangeleverd, wat de productiviteit en kwaliteit verbetert. Tegelijkertijd zal door het toenemend gebruik van robots de focus van werknemers verschuiven van saaie, repetitieve werkzaamheden naar meer voldoening gevende, beter beloonde en hoger geschoolde posities. Het is een win-winsituatie voor onze lokale productiebasis, die tot verdere groei zal leiden."

Verschuiving in de productielijn
Veel industrieën hebben hun fabricage vandaag de dag verschoven van massaproductie voor langere tijd naar kleinere hoeveelheden in een grotere verscheidenheid met kortere productiecycli. Legio fabrikanten vinden de oudere, vaste productielijnen niet meer flexibel genoeg voor het snel en efficiënt aanpassen van de productie. Met behulp van samenwerkende robots zoals de YuMi, kunnen fabrikanten snel reageren op nieuwe groeimogelijkheden en kortere productcycli.

De HW52-F hollewanddoos
De veilige, energie-efficiënte en eenvoudig te installeren HW52-F hollewanddoos werd op 1 april van dit jaar geïntroduceerd en was al een innovatie op zich. En met de speciale inrichting van de productie- en mechanisatielijn met de 3 cobots deed ABB daar nog een flinke schep bovenop. Kijk hier voor meer informatie over de hollewanddoos HW52-F.