Herziening Energieprestatievergoeding (EPV 2.0)

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de regels rondom de Energieprestatievergoeding herzien. De EPV 2.0 is sinds 1 oktober 2023 van kracht en vanaf 1 januari 2024 verplicht. De EPV 2.0 biedt eigenaren van een vastgoedportfolio, zoals woningcorporaties, de mogelijkheid om een energieprestatievergoeding te innen, mits zij aantoonbaar inzichtelijk kunnen maken wat hun energieprestaties zijn en hoe deze verbeteren.  

Enkele belangrijke wijzigingen van de regeling zijn: 

  • De EPV is makkelijker toepasbaar gemaakt voor meergezinswoningen, zoals appartementencomplexen.  

  • De prestatie-eisen zijn aangepast, waarbij een onderscheid is gemaakt tussen EPV Basis en EPV Hoogwaardig. Bij EPV Basis gaat het alleen om de warmte-installatie en eigen opwekking via PV. Instappen is dus makkelijker. Echter: Hoe hoger de prestatie, hoe hoger de vergoeding.  

  • EPV 2.0 maakt gebruik van de geldende normen. Zo wordt de netto warmtevraag per m2 voortaan bepaald door de NTA 8800 – bepalingsmethodiek energieprestatie gebouwen.  

  • Binnen de nieuwe EPV-regeling is er een nieuwe verantwoordingsmethodiek. Zo wordt er gewerkt met de formule: H = O – W – G. Lees hier meer over op de website van RVO. 

  • Compensatieregeling: in de oude situatie moest een woningcorporatie de volledige EPV terugbetalen aan de bewoner bij het niet halen van de eisen. In de nieuwe regeling is compensatie er alleen op te veel verbruikte kilowatturen.  

Aan de slag met EPV 2.0 

Vastgoedeigenaren die aan de slag willen met de Energieprestatievergoeding, moeten de energieprestaties van hun portfolio monitoren en jaarlijks rapporteren. ABB biedt hiervoor een slimme oplossing: de SEM-basic groepenkast met energiemonitoring.  

Slimme EPV-oplossing 

SEM-basic maakt energiestromen in de woning nauwkeurig inzichtelijk. Zo leest SEM-basic de MID-gecertificeerde kWh-meters uit van de gewenste eindgroepen, zoals zonnepanelen, laadpaal, warmtepomp, WTW-installatie, heaters, en meer. Hiermee hebben gebouweigenaren haarscherp inzicht in verbruik en opwekking. SEM-basic verzamelt de data, stuurt deze met een eigen gateway via een beveiligde verbinding naar de cloud, waar de data inzichtelijk wordt gemaakt in overzichtelijke dashboards en rapportages. Deze rapportages voldoen aan de EPV 2.0-eisen.   

Eenvoudig installeren zonder extra kennis 

De compacte SEM-basic groepenkast is eenvoudig te installeren zonder extra vereiste kennis. ABB bereidt de gewenste configuratie voor en levert de groepenkast als een complete oplossing aan. Dankzij de gateway met geïntegreerde 4G-router voor communicatie van de data naar de cloud is het systeem niet afhankelijk van internet op locatie. 

Meer weten? 

Benieuwd naar uw mogelijkheden met de Energieprestatievergoeding met behulp van SEM-basic? Maak een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs. 

  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language