Gebouwrenovatie? Stap bij noodverlichting over van TL naar LED
Fieraas Aliahmad: “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Nu alle kantoorpanden sinds 1 januari minimaal energielabel C moeten hebben, zijn veel gebouwbeheerders en -eigenaren hard bezig met een verduurzamingsslag. Het is bij renovatie slim om dan meteen de noodverlichting mee te nemen. Dat levert energiebesparingen op, maar biedt nog veel meer voordelen. Speciale renovatiekits maken renovatie heel eenvoudig.
Energiebesparing
Als we het hebben over energiebesparing, dan gaat het bij noodverlichting om kleinere getallen dan bij normale verlichting, legt Fieraas uit. Toch zet die besparing zoden aan de dijk. “Een 8 Watt tl-versie van een vluchtrouteaanduidingarmatuur (ook wel bekend als het groene pictogrambordje), heeft op jaarbasis een opgenomen vermogen van zo’n 95 kWh. Vervang je deze door een led-armatuur, dan heb je het over 35 kWh per jaar, een besparing van ruim 60%!”
Afvalreductie, inspectie & onderhoud
Het vervangen van tl door led heeft ook een gunstig effect op de onderhoudskosten over de totale levensduur van het product, vervolgt Fieraas. “De lichtbron van een tl-armatuur moet jaarlijks worden vervangen. Bij led is dat niet nodig. Hierdoor lopen de onderhoudskosten over de levensduur van het product terug, en is tevens sprake van afvalreductie. Daarnaast gaan ledarmaturen langer mee, wat een positief effect heeft op de garantie.” Fieraas benadrukt dat noodverlichting echter nooit volledig onderhoudsvrij kan zijn, omdat de jaarlijkse inspectie- en onderhoudsplicht blijft. Daarbij wordt er gekeken naar technische factoren zoals de lamp, batterij en printplaat en ook de omgevingsfactoren. “Als gebouwen bijvoorbeeld een andere indeling krijgen, hangen armaturen soms niet meer op de juiste plek.”
Connectiviteit en veiligheid
Mede vanwege de inspectie op de staat van het product en omgevingsfactoren kan controle niet altijd op afstand plaatsvinden. Wel is het mogelijk om noodverlichting te koppelen met een centraal inspectiesysteem of een gebouwbeheersysteem. “Het voordeel is dat er zo meer data beschikbaar komt. Door noodverlichting te koppelen, is er 24/7 centrale bewaking voor optimale veiligheid. Bovendien zijn de rapportagesoftware, logboeken altijd up-to-date en inzichtelijk en zijn de storingsmeldingen op een centrale plaats, waardoor de onderhoudstijd en -kosten verminderen.”
Het koppelen van noodverlichting met een gebouwbeheersysteem kan ook zorgen voor een energiebesparing. Fieraas: “Als het gebouw leeg is en het alarm staat aan, kunnen gebouwbeheerders inregelen dat de groene pictogramarmaturen worden uitgeschakeld. Dat levert energiebesparing op én een levensduurverlenging. Een quick win als het gaat om het verduurzamen van een gebouw.”
Eenvoudig vervangen met VanLien noodverlichting
Het vervangen van tl door led is heel eenvoudig, geeft Fieraas aan. “Voor onze Evago- en Movion®-serie hebben we bijvoorbeeld speciale renovatiekits ontwikkeld die het vervangen een fluitje van een cent maken. Deze series zijn heel geschikt voor utiliteitsgebouwen.” Voor de Optilux zijn er speciale modules waardoor de onderbak van het oude armatuur kan blijven zitten.