Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

Duurzaam & veilig

Gebouwrenovatie? Stap bij noodverlichting over van TL naar LED

VanLien is dé specialist op het gebied van noodverlichting. Samen met installateurs, adviseurs en gebouweigenaren zoeken we continu naar nieuwe oplossingen die duurzaam, onderhoudsvriendelijk en veilig zijn.

Fieraas Aliahmad: “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Beheerders zijn al druk bezig om het energielabel van gebouwen te verbeteren. Zo zijn kantooreigenaren nu bezig om hun panden naar energielabel C te krijgen. Het is bij renovatie slim om dan meteen de noodverlichting mee te nemen. Noodverlichtingssystemen met tl zullen de komende jaren worden vervangen door led. Dat levert energiebesparingen op, maar biedt nog veel meer voordelen. Speciale renovatiekits maken renovatie heel eenvoudig.

Energiebesparing
Als we het hebben over energiebesparing, dan gaat het bij noodverlichting om kleinere getallen dan bij normale verlichting, legt Fieraas uit. Toch zet die besparing zoden aan de dijk. “Een 8 Watt tl-versie van een vluchtroute aanduiding armatuur (ook wel bekend als het groene pictogram bordje), heeft op jaarbasis een opgenomen vermogen van zo’n 95 kWh. Vervang je deze door een led-armatuur, dan heb je het over 35 kWh per jaar, een besparing van ruim 60%!.”

Afvalreductie, inspectie & onderhoud
Het vervangen van tl door led heeft ook een gunstig effect op de onderhoudskosten over de totale levensduur van het product, vervolgt Fieraas. “De lichtbron van een tl-armatuur moet jaarlijks worden vervangen. Bij led is dat niet nodig. Hierdoor lopen de onderhoudskosten over de levensduur van het product terug, en is tevens sprake van afvalreductie. Daarnaast gaan led-armaturen langer mee, wat een positief effect heeft op de garantie. Fieraas benadrukt dat noodverlichting echter nooit volledig onderhoudsvrij kan zijn, omdat de jaarlijkse inspectie- en onderhoudsplicht blijft. Daarbij wordt er gekeken naar technische factoren zoals de lamp, batterij en printplaat en ook de omgevingsfactoren. “Als gebouwen bijvoorbeeld een andere indeling krijgen, hangen armaturen soms niet meer op de juiste plek.”

Connectiviteit en veiligheid
Mede vanwege de inspectie op de staat van het product en omgevingsfactoren kan controle niet altijd op afstand plaatsvinden. Wel is het mogelijk om noodverlichting te koppelen met een centraal inspectiesysteem of een gebouwbeheersysteem. “Het voordeel is dat er zo meer data beschikbaar komt. Door noodverlichting te koppelen, is er 24/7 centrale bewaking voor optimale veiligheid. Bovendien zijn de rapportagesoftware, logboeken altijd up-to-date en inzichtelijk en zijn de storingsmeldingen op een centrale plaats, waardoor de onderhoudstijd en -kosten verminderen.”
Het koppelen van noodverlichting met een gebouwbeheersysteem kan ook zorgen voor een energiebesparing. Fieraas: “Als het gebouw leeg is en het alarm staat aan, kunnen gebouwbeheerders inregelen dat de groene pictogramarmaturen  worden uitgeschakeld. Dat levert energiebesparing op én een levensduurverlenging. Een quick win als het gaat om het verduurzamen van een gebouw.”

Eenvoudig vervangen met Optilux en Evago
Het vervangen van tl door led is heel eenvoudig, geeft Fieraas aan. “Voor onze Optilux- en Evago-serie hebben we bijvoorbeeld speciale renovatiekits ontwikkeld die het vervangen een fluitje van een cent maken. Voor de Optilux zijn er speciale modules waardoor de onderbak van het oude armatuur kan blijven zitten. Voor Evago worden universele renovatiekits geleverd die vervanging in no-time mogelijk maken. Deze series zijn heel geschikt voor utiliteitsgebouwen.”

Meer informatie over Optilux en Evago vindt u hier

OPTILUX EVAGO

Type

Renovatiemodules voor de Optilux
7TCA091160R0013 - RLN-1/ZT/LED wandmontage 
7TCA091160R0016 - RLN-1/ZT/LED/DZ plafondmontage 

Renovatie kits bij toepassing Evago vluchtroute-aanduiding of verlichting
7TCA091360R0956 - EVA-RENO KIT plafondmontage 
7TCA091360R0959 - EVA-RENO KIT wit plafondmontage
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact