ABB verbetert en vernieuwt programma gietbouwdozen

In de betonbouw wordt op grote schaal gebruik gemaakt van gietbouwdozen van ABB. Een groot deel hiervan wordt echter niet, op de (tunnel)bekisting gemonteerd met de daarvoor bestemde pennen, maar op de bewapening gebonden. Om dat te vereenvoudigen en de gebruiker te ondersteunen, heeft ABB nu zijn programma gietbouwdozen verbeterd en vernieuwd. 

De productvernieuwing en -verbeteringen zorgen voor een snellere, eenvoudigere en veiligere montage van de gietbouwdoos. Dat bespaart niet alleen installatietijd maar voorkomt ook schade aan materiaal en handen door binddraad dat na het gieten uitsteekt. De fixatie is bovendien degelijk zodat geen afbreuk wordt gedaan aan de betonkwaliteit.

Makkelijker installeren en positioneren
Tot de verbeterde producten behoort de multigietbouwdoos (MGD50) met vertrouwde éénpenbevestiging op de (tunnel)bekisting. Deze is nu voorzien van haken en ogen om de doos met behulp van binddraad op de wapening te bevestigen. Daarnaast heeft de gietbouwdoos positioneringsnokken die bedoeld zijn om het staal/buis op de gewenste plek te houden. Het resultaat is een doos die veel gemakkelijker en nauwkeurig op het wapeningsnet kan worden gebonden en geen last meer heeft van uitstekend binddraad dat na het verwijderen van de bekisting moet worden weggeknipt. De vernieuwingen hebben geen gevolgen voor de montage van de doos op de (tunnel)bekistingen. 

Dezelfde voordelen biedt ook de bredere en verbeterde G153; een ovale anderhalf doos met éénpenbevestiging. Deze doos is voorzien van haken die ook als ogen gebruikt kunnen worden voor het binddraad. Ook hier werden nokken toegevoegd voor positionering van de doos. 

Dubbele gietbouwdoos G251

Nieuw is de G251, de opvolger van de G250, die nu is voorzien van vier tuiten. Drie hiervan bevinden zich aan één zijde waardoor bijvoorbeeld eenvoudiger kan worden doorgelust via de vloer. De dubbele doos heeft een nieuw deksel met gepatenteerde flexibele pennen op de hartmaat van de doos +71mm. Een boormal gebruiken is niet meer nodig.

De pennen vangen moeiteloos kleine maatafwijkingen van de geboorde gaten op. Het nieuwe boorplan hiervoor is identiek aan dat van twee gekoppelde multigietbouwdozen MGD50; er kan daarbij zonder boormal worden gewerkt. 

Net als de vernieuwde MGD50 en G153 is ook de G251 voorzien van positioneringsnokken om het staal op de gewenste plek te houden. De haken en ogen, die al aanwezig waren op de voorganger G250, zijn nu verplaatst in de richting van de onderzijde van de doos. Hierdoor kan de doos beter en makkelijker op de bewapening worden gebonden en blijft het binddraad in het beton.

Niet alleen de drie gietbouwdozen maar ook de zadels Z19-G zijn nu uitgevoerd met éénpenbevestiging voor een boorgat van Ø 4,8 mm. Dat maakt het programmeren op de kist veel simpeler. 

De slimme voordelen van ABB gietbouwdozen

Meer weten

De gietbouwdozen van ABB blinken uit in eenvoud, gemak en snelheid waarmee ze te verwerken zijn. In de robuuste kunststofdozen zijn tal van slimme productinnovaties doorgevoerd. 

De belangrijkste voordelen:

  • haken en ogen voor binden op bewapening
  • éénpensbevestiging is tegen dezelfde druk bestand als dubbelpensbevestiging
  • positie van de pen zorgt dat aftekenen van doos en zadels in één lijn doorloopt
  • universele boormaat van Ø 4,8 mm voorkomt tijdrovend wisselen van boorkoppen
  • inslagdeksels zijn vlak waardoor er minder betonresten achterblijven 
  • de dozen zijn eenvoudig te koppelen via een vergrendelende koppelsleuf
  • bestand tegen de grote krachten die tijdens het storten vrijkomen
Select region / language