Slimmer werken in smart buildings

Intelligente noodverlichtingsarmaturen voor verbeterde duurzaamheid, efficiëntie en levensduurkosten

Duurzaamheid, efficiëntie en levensduurkosten – als het om de integratie van noodverlichtingsarmaturen in gebouwbeheersystemen, zijn dat al snel de thema’s die ter sprake komen. Die integratie verbetert de mogelijkheden voor monitoring, sturing én onderhoudsefficiency. Het lichtmanagementsysteem DALI biedt alles voor die integratie. Hans Nas, specialist gebouwautomatisering bij ABB, schetst de ontwikkelingen.

Data als drijfveer
Smart buildings staan momenteel volop in de belangstelling. Verwonderlijk is dat niet als je bedenkt hoeveel techniek er in gebouwen aanwezig is. Techniek die grote hoeveelheden data genereert. “Met die data moet je natuurlijk ook iets doen”, licht Hans Nas toe. “Juist door die technologische ontwikkeling en de data, kunnen de uitdagingen van vandaag en morgen beter worden aangegaan. Een smart gebouw laat je niet alleen slimmer en efficiënter werken maar stelt je ook in staat om zaken veiliger en over de levensduur van het gebouw goedkoper te organiseren”, vervolgt Hans. “Als gebouwbeheerder of facility manager wil je uiteraard zicht houden op alle functies. ABB biedt met EisBaer daarvoor een uitstekende visualiseringsoplossing die elk protocol ondersteunt en gebruikers in staat stelt om daadwerkelijk ook iets met data te doen. En wat is er interessanter dan 24/7 zicht te hebben op de status van armaturen? Veiligheid wordt zo ineens heel praktisch. Zeker als je daarbij bedenkt dat je automatisch een e-mail ontvangt als er onderhoud nodig is. Zo kan direct worden ingegrepen waar en wanneer dat nodig is. Onveilige situaties kunnen zo tot een minimum worden beperkt.”

Maximaliseren gebouwveiligheid
Eén van de terreinen waar het slimme gebouw veel te bieden heeft, is veiligheid. Door de vergaande gebouwautomatisering kan de veiligheid in en om het gebouw een sprong voorwaarts maken. De wetgever stelt daarvoor ook steeds nadrukkelijker eisen. “Denk maar aan calamiteitenvoorzieningen, zoals alarmering en vluchtrouteverlichting”, licht Hans toe. “Het DALI lichtmanagementsysteem biedt daarvoor veel mogelijkheden. Het DALI-protocol is een open standaard voor verlichtingsproducten die ervoor zorgt dat alle compatibele armaturen synchroon werken. De technologie is beschikbaar voor meerdere verlichtingsfabrikanten, zodat klanten altijd de vrije leverancierskeuze houden. Voordeel is het ‘tweerichtingsverkeer’: armaturen kunnen worden bestuurd en gemonitord én er kan informatie uit armaturen worden verzameld. Zo krijgen gebruikers volledig inzicht in hun verlichtingsarmaturen.”

DALI-gateway en DALI Control Unit
Dat inzicht is ook mogelijk voor noodverlichtingsarmaturen. “Ook DALI-noodverlichtingsarmaturen zijn te integreren in gebouwbeheersystemen. Dat maakt een efficiënte controle van verlichtingsproducten én noodverlichtingsarmaturen mogelijk. Wie de stap naar een slim gebouw zet, moet er immers ook voor zorgen dat het beheer slim wordt gedaan. En dat is wat er bij uitstek met DALI-noodverlichtingsarmaturen mogelijk is”, aldus Hans. “De DALI noodverlichtingsarmaturen van ABB VanLien zijn eenvoudig en snel te installeren en voldoen aan de vereisten voor noodverlichting in slimme gebouwen. Door het gebruik van standaard DALI-commando’s zijn armaturen in zones te groeperen en kunnen zo veilige uitgangen en vluchtwegen worden gecreëerd.”

Met de ABB DALI-gateway is zelfs bediening en controle via het KNX-platform mogelijk. “De DALI-armaturen zijn te koppelen met de DALI Control Unit, een gebruiksvriendelijk touch panel om de ABB VanLien noodverlichting als separaat systeem te monitoren.” Recent werden 3 nieuwe ABB DALI-gateways op basis van het DALI 2-protocol geïntroduceerd. “Deze bieden nóg meer functionaliteit en maken geïntegreerde visualisatie mogelijk van verschillende platformen – KNX, EisBaer en ABB Cylon. Zo worden smart gebouwen steeds slimmer”

Nieuwbouw en renovatie
DALI is een veelgebruikt lichtmanagementsysteem, dat in nieuwe én bestaande gebouwen wordt toegepast. “Wie de verduurzamingsopgave aangaat door te renoveren, doet er dan ook verstandig aan om te checken of DALI al aanwezig is. Door hier gebruik van te maken, kan niet alleen worden geprofiteerd van een verbeterde ROI en totale levensduurkosten maar kan het te renoveren gebouw gelijk ook slimmer worden gemaakt. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten.”

Meer informatie?


Hans Nas

Business Development Specialist Electrification – Smart Buildings
Mobile +31 (0)6 2252 4234
Email: hans.nas@nl.abb.com
Website: VanLien noodverlichting
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language