Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

Ty-Rap® kabelbinders van ABB voor extreme atmosfeer op Mars

Jaren van voorbereiding gingen vooraf aan de landing van de Perseverance op Mars. Deze Mars-verkenner van NASA landde op 18 februari 2021 voor een verkenningstocht van maar liefst 687 dagen. Kabels aan boord van de Perseverance worden betrouwbaar gebundeld met Ty-Rap® kabelbinders van ABB.

De missie van de Mars-verkenner Perseverance is niet de eerste. Al meer dan 30 jaar draagt ABB bij aan verschillende experimenten en missies van NASA. Deze verkenningsmissie is onderdeel van een lang lopend programma dat de wetenschap dient en tegelijkertijd antwoorden wil krijgen op belangrijke vragen over de mogelijkheid voor leven op Mars. Wie naar Mars gaat moet wel over bijzondere vaardigheden beschikken. De gemiddelde temperatuur is er -62 °C met uitschieters naar -126 °C en +21 °C en de reis alleen al bedraagt bijna 470 miljoen kilometer.

De extreme atmosfeer van Mars. Ty-Rap® van ABB is ervoor gemaakt.

lees meer

Ty-Rap® ETFE kabelbinders

Voor de Perseverance missie leverde ABB de Ty-Rap® kabelbinders waarmee de binnen- en buitenbekabeling en onderdelen van de Mars Rover Perseverance zijn vastgemaakt en de veiligheid van onderzoeks- en laboratoriumapparatuur wordt gewaarborgd. Tijdens de missies moet worden voorkomen dat de toegepaste producten, zoals kabelbinders, gassen uitstoten. Zelfs niet in de ijskoude temperaturen, bij intense straling of vacuüm. Gassen kunnen namelijk de gevoelige instrumenten beïnvloeden.

De standaard Ty-Rap® is vervaardigd van nylon, een prachtig materiaal dat in de ruimte echter verschillende gassen zou uitstoten en al snel zou uitdrogen. De oplossing? De Ty-Rap® van ETFE, een geavanceerd fluorpolymeer. Deze speciale kabelbinders zijn bestand tegen chemicaliën, extreme temperaturen en straling. Het materiaal ontgast niet en voorkomt verontreiniging van gevoelige apparatuur aan boord van de Perseverance in vacuüm- of radioactieve omgevingen.

Ook voor zware industrie

Naast ruimtevaart missies worden de Ty-Rap® kabelbinders van ABB toegepast door installateurs, paneelbouwers en andere professionals om onder de meest veeleisende omstandigheden en in uiteenlopende toepassingen kabels te binden, bundelen en beheren. Daarbij kan onder meer worden gedacht aan de zware industrie waar zeer hoge en lage temperaturen aan de orde van de dag zijn en installaties vaak worden blootgesteld aan chemische middelen. Wisselende weersomstandigheden leggen daar vaak nog eens een schepje bovenop. Als professional wil je ook in die omgevingen blind kunnen varen op de producten die hier worden ingezet. Ty-Rap® ETFE kabelbinders van ABB zijn bestand tegen straling, extreme temperaturen, weersomstandigheden en chemicaliën.

Neem voor meer informatie contact op met:

Donny Jansen
Product Marketing Specialist
Electrification – Installation Products
Tel.: +31 (0)6 1139 5799
E-mail: donny.jansen@nl.abb.com

Links

Downloads