Zonnepanelen veilig aansluiten met Hafonorm PV

De energietransitie is in volle gang. We gebruiken steeds meer apparatuur zoals elektrische auto’s, warmtepompen en zonnepanelen. De ‘nieuwe wereld’ brengt nieuwe eisen met zich mee aan energieverdelers. ABB biedt praktische oplossingen in de vorm van Hafonorm PV-veilige groepenkasten.

 

Het aansluiten van een PV-installatie op de bestaande of nieuwe verdeler, veroorzaakt parallelle invoeding (de groepenkast krijgt zowel stroom van net als van de zonnepanelen te verwerken). Hierdoor kan de belasting van de aardlekschakelaars en bedrading te hoog worden met als gevolg warmteontwikkeling. Daar komt bij dat ook bewoners de groepenkast te zwaar kunnen belasten als zij (onbewust) veel belastende apparatuur tegelijkertijd gebruiken.

 

PV-veilige groepenkasten

De stroom die een verdeelinrichting mag voeren, wordt bepaald door de fabrikant. Bij producten van ABB is deze waarde terug te vinden op het capaciteitsmerk dat zich op of in de kast bevindt. De ‘PV-veilige’ groepenkasten van ABB zijn standaard voorzien van een 63 A aardlekschakelaar en zwaardere bedrading.

 

Enkele principes

Een groepenkast voor woningen/kleine utiliteit is uitgelegd om met een aantal afgaande groepen de belastingen te kunnen voeden. Waar de energie vandaan komt, maakt in principe niet zoveel uit (het elektriciteitsnet, zonnepanelen, of beide). In de praktijk verandert er niets aan de inrichting van de verdeler.

 

Afgaand boven maximum

Het is al decennia zo dat de optelsom van alle stroomwaardes van de afgaande groepen hoger mag liggen dan de maximale stroom van de voorliggende hoofd- of aardlekschakelaar. Het plaatsen van vier 16 A installatieautomaten achter een 40 A aardlekschakelaar is dus toegestaan. Uiteindelijk is het de beveiliging van de netbeheerder die de stroom beperkt tot 25 A, 35 A of 40 A, waardoor alle componenten in de installatiekast goed beveiligd zijn.

 

Gelijktijdigheid

Bovenstaande volstaat als de gezamenlijke stroom vanuit het net en die van parallelle invoedingen de maximale stroom van de verdeler niet overschrijdt. Echter hier vormt de gebruiker een gevaar. Omdat bewoners over het algemeen niet bekend zijn met de regels van gelijktijdigheid, kunnen ze, in het geval van parallelle invoeding, onbewust de aanwezige componenten in de verdeler overbelasten, zoals door een grote energievraag gelijktijdig met een invoeding. In deze situatie is de beveiliging van de netbeheerder niet meer toereikend. Het is dan ook belangrijk gebruikers hiertegen te beschermen.

 

Het is daarom ons advies om de groepenkast altijd uit te leggen voor de maximale stroom die intern kan gaan lopen, ongeacht waar deze stroom vandaan komt. Dat faciliteert ABB onder andere door toepassing van de 63 A aardlekautomaten.

 

Het programma Hafonorm groepenkasten beschikt over een aantal unieke eigenschappen en werkmethoden die zorgen voor een compacte behuizing van de kast, razendsnelle montage en maximale flexibiliteit in het installatieproces. Denk aan het Busboard®-systeem, stekerbaar installeren en de mogelijkheid om eenvoudig uit te breiden. Bovendien maakt de Hafonorm Configurator het heel eenvoudig om een nieuwe groepenkast samen te stellen.

 

Meer weten over de vier mogelijke oplossingen om een PV-systeem veilig aan te sluiten? >

Gratis kennisdocument

Download het gratis kennisdocument
Select region / language