De 3D-printer van ABB biedt perfecte oplossingen

“De 3D-printer van ABB bood perfect uitkomst voor ons”, vertelt Paul Nijland, werkvoorbereider bij de Van Dam Groep. De Van Dam Groep maakt graag gebruik van ABB-producten. Maar deze keer liepen ze tijdens de werkzaamheden tegen een uitdaging aan. Gelukkig kon ABB snel en adequaat reageren door de 3D-printer in te zetten.

Referentieproject Van Dam Groep

De uitdaging
“We werkten aan een tunnelbouwproject van 419 studenteneenheden in Amsterdam, toen we tegen een uitdaging aanliepen. We kwamen erachter dat de centraaldozen C80-16/19 en C100-16/19 van ABB niet geschikt zijn voor tunnelbouw. Normaal gesproken worden de dozen vastgezet op de tunnel door middel van pennen, dit type centraaldoos heeft geen pennen. Die pennen zorgen ervoor dat de doos niet gaat zweven als het beton wordt gestort. Als een doos gaat zweven, kan deze niet meer gebruikt worden. Het alternatief was een ander type centraaldoos met pennen van ABB toepassen, maar we zijn juist zo enthousiast over dit type! Deze heeft namelijk een kegelvormige bodem met trekveergeleiding, waardoor bekabeling trekken beter gaat en kabels niet schuin in de doos vast komen te zitten.”

Niet alleen de Van Dam Groep liep tegen een installatie uitdaging aan bij de werkzaamheden. Ook Geelen Beton kon de hulp van de 3D-printer van ABB goed gebruiken. “Geelen Beton maakt beton-elementen voor allerlei bouwprojecten,” begint Stan Cremers, magazijnmanager bij Geelen Beton, enthousiast te vertellen. “Bij het verwerken van de elektra moesten we steeds de bewapening wegknippen om de installatiedozen op de leidingen aan te sluiten. Dat is erg onhandig en kost veel tijd. Natuurlijk is het ook niet goed voor de stevigheid van het betonelement. Dit probleem kwamen tegen over de hele breedte van onze projecten. Bij scholen, ziekenhuizen, bij alle projecten waar we elektra in onze betonelementen moesten verwerken. De oplossing lag voor de hand: een nieuwe aansluiting op de installatiedoos. Om dat te produceren is een spuitgietmal nodig. Zo’n mal is erg kostbaar en je loopt ook nog eens het risico dat het eindproduct van die mal geen oplossing biedt. Het was altijd lastig om een oplossing te verzinnen, totdat ABB met de 3D-printer de perfecte oplossing bood.

Op zoek naar de oplossing
Beide bedrijven legden hun vraag bij ABB neer. Van Dam vooral uit enthousiasme, laat Nijland weten: “Omdat we zo enthousiast zijn over de centraaldoos van ABB, hebben we onze vraag bij ABB neergelegd.” Geelen Beton kwam met name uit praktische overwegingen bij ABB terecht. Volgens Cremers: “We gebruiken de installatiedozen van ABB en we wilden voorkomen dat we langs elkaar heen zouden werken. Stel dat wij een oplossing bedenken en laten maken, en ABB maakt een nieuwe installatiedoos waar onze oplossing niet op past? Dan zitten we weer met hetzelfde probleem. Daarom wilden we dit graag oplossen in samenwerking met ABB.”

De perfecte uitkomst
Voor beide vragen bood de 3D-printer de perfecte uitkomst. Voor Van Dam was belangrijk dat de werkzaamheden door konden gaan. Paul Nijland: “ABB heeft goed op onze vraag ingespeeld. De vertegenwoordiger van ABB, heeft samen met ons de oplossing gevonden: een klein hulpstukje in de vorm van een hoedje. Dat hoedje kan op het deksel geplaatst en daarna wordt er een pen doorheen geslagen. De monteur kan de pen met één klap van een hamer vastzetten, waardoor de centraaldoos vast blijft zitten in de tunnelbekisting. Een oplossing die onze monteurs gemakkelijk kunnen verwerken!”

In het geval van Geelen Beton speelden de kosten een grote rol. Stan Cremers: “Ik moet zeggen dat ABB onze vraag perfect heeft opgepakt. De 3D-printer printte een schuine tuit in een hoek van 45 graden. Hierdoor is het wegknippen van bewapening niet meer nodig. Dat scheelt dus een hoop tijd. Het prototype kon redelijk gemakkelijk aangepast worden, zodat het eindresultaat perfect aansluit bij onze vraag. Er wordt nu ook een spuitgietmal gemaakt waarvan we zeker weten dat die in één keer goed is. Dat scheelt ons een hoop geld en het risico is een stuk kleiner.” 

Samenwerking in de toekomst
De mensen bij Geelen beton zijn zo blij met deze innovatie, dat ze dit verhaal maar wat graag aan andere betonfabrieken vertellen. Geelen Beton zal ook zeker weer bij ABB aankloppen als ze een moeilijk oplosbaar probleem tegenkomen. “We weten nu wat ABB kan. Ze zijn heel goed met onze vraag omgegaan. Zij kwamen netjes hierheen, zodat wij ons verhaal tot in detail konden vertellen én laten zien, bijvoorbeeld door naar onze mallen te kijken. Daarna maakten ze de perfect oplossing helemaal naar onze wens!”

Ook Paul Nijland is razend enthousiast: 
“ABB kon door de 3D-printer snel ontwikkelen en produceren: het hoedje was al binnen een week klaar. Geen wachttijd! De bouwwerkzaamheden konden gewoon doorgaan. Bovendien kunnen we dit hoedje ook gebruiken in toekomstige tunnelbouwprojecten. Perfect! Als we in de toekomst weer tegen een probleem aanlopen, gaan we zeker weer naar ABB toe.”

Select region / language