Aan de rand van Rosmalen met vrij uitzicht over de waterplas van Groote Wielen vinden we de nieuwe woning van Elmana Dekker en Jeffrey Hofland. Beide zijn werkzaam in de IT en gek op het gemak van techniek. Zoals ze zelf zeggen: “We zijn bijna één met onze smartphone en tablet.” Toen ze in Eigen Huis Magazine lazen over een actie van testpanel.nl en Busch-Jaeger waarmee het Busch-free@ home®-systeem te testen en te winnen was, besloten ze direct mee te doen. Hun enthousiaste motivatie zorgde ervoor dat ze wonnen. We spreken ze de dag na Elmana’s verjaardag.
Referentieproject Groote Wielen
Kind in snoepwinkel
Dat enthousiasme hadden ze ‘meegenomen’ van een vakantie in New York. In het hotel waar ze verbleven, kon op de kamers alles worden geregeld met een tablet. “Toen we net terugkwamen, lazen we over de actie. De positieve ervaringen in New York lagen zo dicht tegen de indruk die we van het free@home-systeem hadden, dat we direct besloten mee te doen.” Wanneer Elmana en Jeffrey gevraagd wordt naar hun eerste indrukken, antwoorden ze spontaan: “We voelen ons net een kind in de snoepwinkel. Alle ideeën die je hebt om je huis comfortabeler, gezelliger of veiliger te maken, worden met dit systeem werkelijkheid. Wij vinden het super. In eerste instantie heb je wel de neiging om álles direct te willen automatiseren. Dat kan lang niet altijd in een nieuwbouwwoning. Onze gordijnen zijn bijvoorbeeld nog niet klaar. Maar we hebben wel al geregeld dat de toekomstige gordijnen automatisch dicht gaan als het donker wordt. En dan wordt ook gelijk een deel van de verlichting ingeschakeld.”
Domotica
Met Busch-free@home® speelt Busch-Jaeger in op de trend om huizen slimmer te maken. Slimme energiemeters, slimme thermostaten en zelfs een slimme koelkast – alles om de woning van nu comfortabeler, energieefficiënter of veiliger te maken. Op maat van en perfect afgestemd op de vraag van de bewoner. Busch-free@home® is daarbij het centrale zenuwstelsel – vooral voor nieuwbouwhuizen waar al bij de bouw rekening kan worden gehouden met alle eisen en wensen van bewoners.
“Aannemer Heijmans, die ook ons huis bouwde, heeft zelfs besloten om het systeem standaard aan te bieden in woningen. Er waren geen extra maatregelen tijdens de bouw nodig om het systeem aan te leggen”, aldus Jeffrey. Hij laat het kloppend hart van de installatie in de meterkast zien. “De centrale van Busch-free@home® is het System Access Point dat veel wegheeft van een router.” Alle software en een eigen WLAN is standaard aanwezig. De installateur is dan ook niet meer afhankelijk van de bouwkundige situatie maar kan z’n eigen gang gaan. Bij het aanleggen van de elektrische installatie kan de buskabel eenvoudig en zonder speciale bedrading worden meebedraad.
Zelf aan de knoppen
Na een eerste uitleg bleek al snel dat je als bewoner zelf alles kunt regelen en instellen.“Zonder veel voorkennis kun je de instellingen zelf bepalen en achteraf weer aanpassen”, verklaart Jeffrey. “Met de laptop of tablet is het net zo eenvoudig als surfen over het web. De feitelijke instelling of aanpassing gaat heel simpel met een ‘drag- en dropfunctie’: heel toegankelijk en duidelijk. Die eenvoud is belangrijk want eens in de zoveel tijd wil je toch altijd wel iets aanpassen. Verlichting die wat langer aanblijft bijvoorbeeld, of een andere instelling van sensoren.”
Handige oplossingen
Wanneer we in vogelvlucht door de woning gaan, zijn er alleen al op de benedenverdieping veel toepassingen die via free@home worden geregeld. “Alle verlichting en de scènes die we erop hebben ingesteld worden geregeld via de schakelaars.” Elmana en Jeffrey kozen daarbij voor het schakelaarprogramma future® linear van Busch-Jaeger voor alle mogelijke functies: licht schakelen en dimmen, besturen van jaloezieën en gordijnen, inschakelen van scènes, bewegingsherkenning, verwarming, afstandsbediening via smartphones of tablet en tijdfuncties. Zelfs het regelen van de airco en deurcommunicatie zijn hiermee mogelijk. “Ook onze buitenverlichting is gekoppeld aan het systeem”, aldus Elmana. “Dat soort functies is ideaal omdat we allebei werken en niet altijd aanwezig zijn om zelf het buitenlicht aan te doen. Daarnaast vind ik de alles-uit-knop ideaal. Bij het verlaten van ons huis worden zo alle aangesloten apparaten in alle vertrekken tegelijkertijd uitgeschakeld. Omdat deze functie al voorgeprogrammeerd is, hoeven we verder helemaal niets te doen.”
Na de eerste ervaringen zijn Elmana en Jeffrey razend enthousiast. “En dat zal ook wel zo blijven”, aldus Elmana. “In het begin wil je eigenlijk alles direct via Busch-free@home® regelen. Gelukkig heeft Peter Boudewijn van ABB voor ons keurig de bomen op de juiste plaats in het bos gezet. En de ondersteuning blijft; ze doen er alles aan om het systeem actueel te houden. Nieuwe ontwikkelingen komen zo vanzelf terug in ons systeem. Binnenkort kunnen we bijvoorbeeld via onze smartphones nog meer functies bedienen. Het is goed om te weten dat het systeem zo toekomstvast is.”
Van Hees Elektrotechniek
De installatie van het free@home-systeem werd verzorgd door Van Hees Elektrotechniek uit Tilburg dat al meer dan 18 jaar gespecialiseerd is in domotica. “Die expertise maakt ons een ideale partner als het om domotica-installaties gaat”, aldus Rob Smits van Van Hees: “Wat het free@home-systeem zo interessant maakt, is de eenvoud waarmee het te gebruiken en programmeren is.”