Evago vluchtroute-aanduiding en -verlichting

voor trendy (flex)werkomgeving

Onopvallend, esthetisch en functioneel

Uitzicht op de Scheveningse haven, eersteklas catering binnen handbereik en een werkomgeving die inspireert en faciliteert – wie wil dat nou niet? Sinds kort is zo’n omgeving beschikbaar: de flexibele werkplekken van Team Intro aan de trendy Dr. Lelykade in Scheveningen. Op de begane grond bevinden zich flexwerkplekken, de eerste verdieping wordt gebruikt door Team Intro zelf. Een optimale vluchtveiligheid is gegarandeerd met de vluchtroute-aanduiding en -verlichting door de kwalitatief hoogwaardige Evago-designarmaturen van VanLien.

Geen kantoor maar ‘honk’
De nieuwe kantooromgeving van Team Intro is pas sinds kort in gebruik maar heeft al een aardige geschiedenis. Voor het ontwerp ervan tekende het Haagse architecten­bureau DAVL Studio dat met een ontwerp voor een restaurant begon. Tijdens de bouw veranderde het pand echter van eigenaar en daarmee gingen ook de plannen deels op de schop. Uitzendbureau Team Intro werd de nieuwe eigenaar en vond in het pand aan de Scheveningse haven een ideale kantoor- en flexwerkomgeving. “We wilden er geen traditioneel kantoor van maken maar een ‘honk’”, vertelt Serge Soyer, eigenaar van Team Intro. “Een omgeving waar we mensen samenbrengen om samen werk voor elkaar te krijgen. Een pand dus dat ook onze filosofie uitstraalt.” Dat het bedrijf daarmee succesvol is, blijkt dagelijks. Niet alleen met het uitzendwerk, maar ook met de andere oplossingen, zoals staffing, payrolling en training. Alles vanuit één centrale locatie en met de focus op Den Haag en Rotterdam.

Steeds fijnere detaillering
Over die bijzondere locatie praten we met André van Lier van architectenbureau DAVL Studio. Een bevlogen man die de verpersoonlijking van de Bauhaus-stijl lijkt. Een kunstenaar, ontwerper en architect in één die zich wil bemoeien met de vorm en materialisering van een pand, maar ook tot op het kleinste inrichtingsdetail aan het stuur wil zitten. “De totstandkoming van zo’n kantoor heeft iets weg van een trechter of flessenhals”, aldus André van Lier. “Je begint groots en breed met het ontwerp van het pand in de omgeving waar het komt te staan. Langzaam ga je naar een steeds fijnere detaillering. En ook bij die kleinste details wil ik betrokken zijn want juist die kleine details kunnen groots en bepalend zijn.”

Gepassioneerd ontwerpen
Die gepassioneerde aanpak blijkt uit alles, beginnend bij het ontwerp van het pand dat als een rechthoekige doos met de lange zijde naar de haven is gericht. De begane grond oogt licht en transparant door de grote raampartijen. Daarboven bevinden zich de kantoren. De afwerking is hier meer gesloten met ronde raam­partijen als patrijspoorten; een verwijzing naar de vele jachten en schepen die in de haven liggen. De kelder, die onder het gehele pand doorloopt, omvat keukens, trainingsruimten en opslag. Wie het pand betreedt, heeft niet direct de indruk dat je in een kantooromgeving staat. De centrale bar mét barista wordt rondom omgeven door zitjes, werkplekken, stilteruimten en een grote vergaderzaal. Opvallend is het veelvuldig gebruik van staal, leer en hout dat hier en daar wordt afge­wisseld met sprankelende kleuren. Dit materiaalgebruik is ook boven terug te vinden; hier onder meer in wat ongetwijfeld het langste bureau van Nederland is. Alles op maat ontworpen en gemaakt.

Vluchtroute-aanduiding en -verlichting
Het kan niet anders dan dat ook de vluchtroute-aanduiding en vluchtrouteverlichting de aandacht van de architect trokken. André van Lier: “Als het onderwerp vluchtveiligheid aan de orde komt, raak je bij ontwerpers en architecten vaak een gevoelig punt. Veel van de vluchtveiligheidsproducten zijn té groot, té afwijkend of gewoon té lelijk en passen daarmee vaak niet binnen het ontwerp dat een architect voor ogen heeft. Je bent als ontwerper en architect daarom altijd op zoek naar een partij die kennis en productkwaliteit weet te combineren met een fraai en gevarieerd productdesign. Dat is met VanLien zeker het geval; de sales engineer gaf advies op locatie. Met hun Evago-range vluchtroute-aanduiding en vluchtrouteverlichting bewijzen ze dat ze goed hebben begrepen dat noodverlichting een lastige spagaat moet maken. Uit veiligheidsoogpunt moet het zo opvallend mogelijk zijn, maar uit oogpunt van esthetiek wil je juist zo’n onopvallend mogelijk armatuur. Het Evago-armatuur is rank en is exact even breed als de kabelgoot waar die aan bevestigd is. Nauwelijks storend, maar wel zeer functioneel.”

Evago-serie
In de Evago-serie van VanLien komen decennialange noodverlichting-knowhow en een esthetisch productdesign samen. Kenmerkend is het minimalistische, strakke design en het gelijkmatig verlichte pictogram dat gecombineerd wordt met de vertrouwde VanLien-productkwaliteit. De Evago-vluchtroute-aanduiding is lever­baar voor zichtafstanden van 22 en 32 meter. Kees Both, sales engineer VanLien bij ABB: “Door slimme energie-opname van het net beschikt Evago over een power factor van meer dan 0,95; dit betekent dat de eindgebruiker een energiezuinig armatuur heeft. De lichtopbrengst van 500 cd/m2 wordt bereikt door een uitgekiende led-verlichtingstechniek die jarenlang meegaat en zorgt voor minder on­­der­­­houds­momenten.”

Naast de vluchtroute-aanduiding werd ook gekozen voor Evago-vluchtroute­verlichting. André van Lier: “Geen lelijke doos die op het plafond wordt geplakt, maar een fraai en bescheiden inbouw­armatuur dat nauwelijks opvalt aan het plafond. Een echte uitdaging want het plafond zat er al in toen gekozen werd voor deze inbouwvariant. Maar het resultaat mag er zijn.”

Select region / language