Onze schepen varen in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en steeds vaker ook in Oost-Europa”, vertelt André Kraaijeveld, bedrijfsleider bij SEKO. “We hebben heel specifieke kennis in huis. Bijvoorbeeld waar het gaat om het bouwen van elektrotechnische installaties, maar ook om managementsystemen die op afstand beheerd kunnen worden.
Goeie klik
“Een dik jaar geleden ging SEKO op zoek naar mogelijke nieuwe partners voor geïntegreerde
elektrotechnische systemen en componenten”, vertelt Raimond de Jong, Sales Specialist Marine voor de maritieme markt bij ABB. “Na een aantal gesprekken waren André Kraaijeveld en Kees Kekerix, technisch verantwoordelijke bij SEKO, enthousiast over het totale ABB-pakket voor de laagspanning. “Vorig jaar werkten wij samen met ABB aan vier schepen, onder andere een Avalon Imagery van 110 meter lang, met zo’n 75 hutten”, vertelt André. “We gaan er ook van uit dat we meer projecten met ABB oppakken. Ze hebben voor elk onderdeel een expert rondlopen, dus dat is enorm handig als we advies nodig hebben of vragen willen stellen. ABB is sterk in het nakomen van afspraken en handelt snel als er iets aan de hand is. We zoeken ook samen naar
nieuwe oplossingen, bijvoorbeeld voor het reduceren van energieverbruik aan boord en het verminderen van warmteontwikkeling
in de kasten.”
Specifieke en strenge eisen
“Als je een schakelbord of PLC moet ontwerpen voor een schip heb je te maken met eisen van de klant en met de specificaties
van apparatuur van derden”, vertelt Rudy Smeets, die bij SEKO verantwoordelijk is voor het bouwen en in bedrijf stellen van panelen. “Maar je moet ook rekening houden met zaken als ruimtegebrek. ABB denkt echt aan de details, dus zaken als bereikbaarheid van aansluitpunten of doorverbindkammen, waardoor we geen tijd hoeven te besteden aan het omzeilen van allerlei beperkingen. En dat maakt ons werk natuurlijk makkelijker.” “Schakelborden en installaties aan boord van schepen moeten voldoen aan heel specifieke eisen, die te maken hebben met overstroming, brand of kortsluiting – je loopt op het water toch een aantal extra risico’s. Lloyd’s heeft een eisenboek van zo’n 1.400 pagina’s, keurt de componenten, voert een hoogspanningstest uit en voert tot slot nog een visuele inspectie uit. ABB-componenten zijn juist gekeurd, wat uiterst belangrijk is in onze markt. Soms moeten we heel slimme oplossingen bedenken. Dan is het prettig dat ABB mee kan denken.”
SEKO maakt gebruik van de volgende ABB-oplossingen:
Vermogensautomaten (Tmax)
SEKO kan met EKIP-software automaten sneller dan ooit stromen en de juiste beveiligingswaarde inregelen (certificeren).
Smissline
Steekbare installatieautomaten maken het mogelijk om panelen te bouwen die in overleg met de werf op het allerlaatste moment kunnen worden geplaatst.
Compacte magneetschakelaars (AF-serie)
SEKO kan compactere magneetschakelaars inzetten dan voorheen, waarvan de universele aanstuurspanning als grote troef wordt gezien.
SNK-klemmen
SEKO is overgestapt van klemmen met een schroefverbinding naar de nieuwe SNK-klem van ABB, die werkt met een veerklem. Groot voordeel is dat de schroeven nooit meer kunnen lostrillen, wat aan boord van schepen snel kan gebeuren. De veerklem heeft altijd dezelfde contactdruk, en bedrading kan niet meer losgaan.