Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

ABB toont zich klaar voor de toekomst

BoCasa-Carehome of the Future

Dat de levensverwachting stijgt brengt heel wat uitdagingen voor de toekomst. Eén daarvan is alvast de behoefte aan uitbreiding van het aantal serviceflats en woonzorgcentra. In deze centra worden op het gebied van comfort, veiligheid en energiezuinigheid bovendien steeds hogere eisen gesteld. Dat de technologie van ABB daarbij een belangrijke rol kan spelen, wordt bewezen door de gloednieuwe serviceresidentie BoCasa te Heusden-Zolder, België.

Referentieproject KNX domotica BoCasa

De residentie, die tijdens de zomer 2013 volledig is afgewerkt, beschikt over 64 rusthuiskamers en 50 serviceflats. In een tweede fase komt daar nog een tweede vleugel bij, met ook een aantal rust- en verzorgingskamers.

Slimme oplossingen dankzij domotica
Een bezoek aan de serviceflats illustreert meteen wat de technologie van ABB in deze context in de dagelijkse praktijk kan betekenen. De ‘alles aan/uit’ schakelaar dooft bijvoorbeeld niet alleen alle verlichting, maar sluit ook het kookfornuis en alle contactdozen af, om zo een maximale veiligheid te garanderen. Een detector aan de voet van elk bed registreert wanneer iemand het bed uitstapt. Onmiddellijk wordt dan een deel van de kamer verlicht, zodat men ’s nachts eenvoudig naar de badkamer kan gaan. Via tablets kan het verplegend personeel bovendien gesignaleerd worden wanneer iemand ’s nachts uit zijn of haar bed stapt, en zo sneller inspelen op potentieel zorgwekkende situaties. 

De zonwering in de kamer past zich automatisch aan de weersomstandigheden en het inkomende zonlicht aan. Ook de dimlichten in de kamer reageren op een intelligente manier op het zonlicht , zodat geen onnodige energie verloren gaat en voor een substantiële energiebesparing kan worden gezorgd. Per flat wordt het energie-, water- en gasverbruik bijgehouden en maandelijks automatisch doorgestuurd naar een centrale server. Dankzij een overzichtelijke centrale visualisatie kan de beheerder van het gebouw eenvoudig het overzicht bewaren en alles aansturen. ABB speelt dus duidelijk nu al in op de toekomstige vereisten op het gebied van energie-efficiëntie.

Open, compatibel en gestandaardiseerd
ABB realiseert alle domotica-toepassingen binnen het KNX-systeem, met andere woorden binnen de enige wereldwijde standaard voor huis- en gebouwautomatisering. Meer comfort en veiligheid gekoppeld aan een lager energieverbruik kan immers enkel gerealiseerd worden via een intelligent besturings- en controlesysteem, waarbij alle verschillende componenten volledig compatibel zijn. Dankzij KNX is dit in residentie BoCasa zeker het geval. Het systeem is niet enkel gestandaardiseerd en compatibel, maar ook ‘open’, dat wil zeggen dat er in de toekomst eenvoudig extra elementen kunnen worden toegevoegd. Geen overbodige luxe als men de snelheid van de huidige technologische ontwikkelingen in acht neemt.  

Van A to Z
Tijd voor een bezoekje aan het kloppend hart van de ABB-installatie; we dalen de trappen af naar de kelder en stuiten er op een indrukwekkend elektrisch hoofdbord, dat via de verdeelborden het volledige gebouw van elektriciteit voorziet. “Het was een huzarenstukje om deze door de deur te krijgen,” lacht Wouter Van Rysselberghe, Project Manager bij ABB. “Maar het staat ook symbool voor één van de belangrijkste troeven van ABB. De hele elektrische keten, van de hoogspanning tot aan de metingen, de sturingen en de contactdozen kan immers volledig door ons verzorgd worden, hetgeen voor een pak minder contactpersonen zorgt én voor een pak minder complicaties bij de installatie. Dit wordt door de opdrachtgevers uiteraard ten zeerste gewaardeerd.”

Carehome of the Future
Na een bezoekje aan BoCasa mag het duidelijk zijn dat dit project klaar is voor de toekomst. Wie nòg verder wil kijken zal zeker eens moeten langsgaan bij het ‘Carehome of the Future’. Binnen het kader van Living Tomorrow wordt in het BoCasa-complex immers een volledige wooneenheid ingericht die de nabije toekomst zeer tastbaar zal maken. Het wordt een echte testcase om nieuwe concepten, aangepaste functionaliteiten en technologieën te testen en te evalueren. Maatschappelijke ontwikkelingen – zoals de stijgende levensverwachting – worden geobserveerd en vertaald naar nieuwe toepassingen in de woonomgeving. Deze 'Zorgwoning' van de Toekomst richt zich uitsluitend op professionelen. ABB zet als één van de partners mede haar schouders onder dit unieke project en zal in die hoedanigheid ook de mogelijkheid krijgen om gasten voor demonstraties uit te nodigen. Tijdens deze rondleidingen zullen alle toepassingen, producten en diensten op een interactieve manier worden voorgesteld.