KNX-systeem maakt het gasten van Brasserie No. 14 naar de zin

Midden in het centrum van één van de gezelligste watersportplaatsen van Friesland opende recent Brasserie No. 14 in  Lemmer haar deuren. Maar hoe trek je gasten naar je nieuwe locatie en minstens zo belangrijk: hoe zorg je ervoor dat ze terugkomen? Horecaondernemer Meine-Jolle Gaastra vond het antwoord in een combinatie van een herkenbare keuken, een aansprekend design en de modernste techniek op basis van het KNX-systeem. System integrator Hedser Heinsius zette die plannen samen met ABB om in werkelijkheid.

Referentieproject KNX-systeem Brasserie No. 14

Vooroplopen door te investeren
Brasserie No. 14 opende recent haar deuren in een pand waar voorheen een fietsenwinkel zat. Meine-Jolle Gaastra die ook al een discotheek annex café in Lemmer heeft, is ervan overtuigd dat je als horecaondernemer tijdig moet investeren. “Je moet je bezoekerspubliek eigenlijk altijd een stap voorblijven; vernieuwen voordat vernieuwing écht nodig is.” Meine-Jolle zag brood in de oude fietswinkel, die ook nog eens op een veelbelovende locatie lag: aan de haven, naast de openbare douchegelegenheid en naast een toekomstige AH XL. Kortom, centraal in verschillende looproutes door Lemmer.

“Door de grote raampartij aan voor- en zijkant oogt het geheel open en toegankelijk. Wie langs loopt wordt als het ware uitgenodigd om even koffie te komen drinken, de lunch te gebruiken of te dineren.” Maar voordat de fietsenwinkel echt een brasserie was, moesten er heel wat slagen worden gemaakt. Meine-Jolle: “Samen met architect Peter Roozeboom van Heineken, werd het idee dat ik had, uitgewerkt en vormgegeven. Het moest een zaak worden die bij deze tijd past. De gasten die hier vrijdagavond komen eten, zitten doordeweeks in Groningen of een andere grote stad. Ook voor die bezoekers moet de brasserie aantrekkelijk en eigentijds zijn.” 

Domotica-specialist
Na uitwerking en vormgeving door de architect, kon de renovatie beginnen. Voor al het elektrawerk werd Heinsius Elektrotechniek ingeschakeld. Drijvende kracht Hedser Heinsius is domotica-specialist en voelde als geen ander aan wat Meine-Jolle als horecaman wilde: een comfortabele omgeving voor bezoekers en personeel en maximale efficiency. Hedser bewees dat KNX hier alle ingrediënten voor biedt. “Het begon allemaal met een kaal pand met een lichtplan en een tekening van de architect”, licht Hedser Heinsius toe. “Meine-Jolle en ik begrepen elkaar al snel en zijn eigenlijk gewoon los gegaan. Geen definitief plan, maar wel een duidelijk doel voor ogen én de mogelijkheid om een omgeving te creëren waarin bezoekers zich thuis voelen. Kortom, de ideale gelegenheid om alles uit de techniek te halen.” En dat is ook gelukt.

Slim meten en regelen
Het door ABB geleverde KNX-systeem schakelt, regelt en bestuurt nagenoeg alle functies die in de brasserie denkbaar zijn: verlichting, klimaatbeheersing, luchtverversing, koeling van vries- en koelruimtes, zonwering, audio – aan alles is gedacht. Alle techniek is onttrokken aan de ogen van brasseriebezoekers. Maar als het goed is, ervaren ze het comfort vanaf het moment dat ze binnenstappen. 

Een goed voorbeeld is de manier waarop het klimaat in de brasserie wordt beheerst. “Of gasten het benauwd, koud of behaaglijk hebben, hangt af van onder andere het CO2-niveau in de zaak”, verklaart Hedser Heinsius. “Is dat niveau te hoog, dan loopt de luchtkwaliteit achteruit en krijg je het als klant al snel benauwd. Het resultaat is een minder comfortabel gevoel. Dat voorkomen we in Brasserie No. 14 door het gebruik van ABB’s CO2- en luchtvochtigheidsensoren. Deze meten voortdurend het CO2-niveau en de luchtvochtigheid. Wijken de waardes af, dan schakelt het KNX-systeem automatisch de afzuiging en luchtverversing in. Zo wordt klanten altijd een prettige atmosfeer geboden; letterlijk en figuurlijk.”

Overzicht in één oogopslag
Voor de verlichting wordt gewerkt met pre-sets die bewust eenvoudig werden gehouden en beperkt zijn tot  ‘dag’, ‘open’, ‘schoonmaken’ en ‘sluiten’. Meine-Jolle: “Het personeel moet niet staan te zoeken welke instelling ook al weer moet worden gekozen. In één oogopslag is duidelijk welke pre-set moet worden gebruikt.” Uiteraard kan de volledige verlichting in de dagstand per sectie worden geregeld. Hedser Heinsius: “Bovendien is alles ook al voorbereid om in de toekomst grootbeeldpresentaties in de brasserie te verzorgen. Ideaal voor zakelijke gasten of om voetbalwedstrijden op een groot scherm te kunnen zien.  Het grote voordeel van het ABB i-bus® KNX-systeem zijn de scenario’s die gecreëerd kunnen worden. Wordt de beamer bijvoorbeeld ingeschakeld dan gaan automatisch het licht- en het geluidsniveau van de audio-installatie lager.” 

Tablet als regelneef
Voor het regelen, besturen en schakelen van de verlichting en alle overige functionaliteiten wordt gebruikgemaakt van een tablet die dienst doet als controlepaneel of van een smartphone. De presentatie van beide interfaces is uitgesproken toegankelijk: je hoeft geen intensieve tablet-gebruiker te zijn om de belangrijkste functies te beheersen. Hedser Heinsius: “Alles is erop gericht om het voor het personeel zo gemakkelijk en transparant mogelijk te houden. In de horeca is iedere minuut dat een klant moet wachten er één teveel.”
Naast de tablet kan ook de iPhone worden gebruikt om alles op afstand te regelen. “Die optie is ideaal”, vult Meine-Jolle aan. “Als ik in m’n andere horecazaak of thuis ben, kan ik via de smartphone alles regelen en inzien. Bovendien krijg ik daar ook alle alarmmeldingen van het systeem binnen.” 

De voordelen daarvan bleken al de eerste avond. “Eén van de personeelsleden had per ongeluk de vriescel  open laten staan. Daarvan krijg ik automatisch een melding op de smartphone. En ook het personeel ziet die melding op de tablet die bij de bar hangt. Dat  is niet alleen veiliger maar ook aanzienlijk milieuvriendelijker en energiezuiniger.” Deze intelligente functie werd niet alleen voor de vriescel maar ook voor koelcel, de buffetkoeling en de bierkoeling geïntegreerd. In Brasserie No. 14 is ieder biertje dan ook perfect van temperatuur. 

Dezelfde intelligentie is ook terug te vinden bij de klimaatregeling en besturing van de zonwering. Hedser Heinsius: “Op het dak van de brasserie is een weerstation geplaatst dat onder meer de buitentemperatuur en windsnelheid meet. Met die informatie wordt vervolgens weer de klimaatinstallatie aangestuurd. Door gebruik te maken van frequentieregelaars die ook in het KNX-systeem zijn opgenomen, draait die installatie ook nog eens zeer energiezuinig.” Daarnaast wordt het meetresultaat van de zonwering ook gebruikt voor de zonwering. “Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt zo de zonwering automatisch omhoog en naar beneden gelaten.”

Automatische alarmering voor optimale veiligheid
Alhoewel voor de verzekering een officiële alarminstallatie nodig blijft, biedt het KNX-systeem wel alle ingrediënten voor optimale veiligheid. Meine-Jolle Gaastra:  “In het hele pand hebben we bewegingsmelders. Comfortabel voor klanten én de energierekening. Maar tegelijkertijd weten we precies wie zich waar op welk moment bevindt. Na sluitingstijd gaat bij ongewenste bewegingen in het pand al de verlichting aan. In de bewegingsmelders is bovendien een temperatuursensor geïntegreerd. Komt de temperatuur boven de 50 graden Celsius dan krijg ik daar automatisch een melding van. Een doeltreffende vorm van brandveiligheid.”

Comfortabel opladen
De inzet van het KNX-systeem vergemakkelijkt het voor de Lemmerse horecaondernemer om zijn gasten comfortabel te laten ‘opladen’. Na een drukke dag of werkweek, biedt Brasserie No. 14 alles wat nodig is om even bij te tanken. Daarbij werd ook aan de kleinste details gedacht. “Na een dag lang werken, is bij veel gasten de mobiele telefoon nagenoeg leeg. Die kunnen ze bij ons gewoon opladen terwijl ze een kop koffie nemen of een biertje drinken.” Meine-Jolle koos hiervoor de nieuwe USB-wandcontactdoos van ABB/Busch-Jaeger. Hedser Heinsius: “Je steekt de USB-kabel erin en het toestel wordt opgeladen. Door de opbouw-uitvoering kan het toestel bovendien comfortabel worden weggelegd.” De USB-variant is één van de vele wandcontactdozen die in Brasserie No. 14 wordt ingezet. De vormgeving is fraai en voor iedere smaak of stijl is er altijd wel een passende serie.
Select region / language