Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

KNX-systeem voor Ziggo Dome

Schakelen en regelen in unieke concerthal

Nog nooit verwierf een concerthal in zo’n korte tijd zo’n bijzondere reputatie: Ziggo Dome. Een klein jaar na de opening is de concerthal al hét Mekka voor muziekminnend Nederland. Voor de elektrotechniek in het gebouw zorgde Beemster  Elektrotechniek, waarbij het bedrijf nadrukkelijk gebruik heeft gemaakt van het KNX-systeem. Niet alleen daarvoor maar ook voor de verdelers, schakelkasten en bijbehorende koos het bedrijf voor ABB.

Referentieproject KNX-systeem Ziggo Dome

Madonna, George Michael, Lady Gaga, Lionel Richie, BLØF, André Rieu en tal van andere artiesten gaven al acte de présence in de Ziggo Dome. Jaarlijks worden hier zo’n 100 evenementen georganiseerd – goed voor meer dan 1 miljoen bezoekers. Ziggo Dome is in vele opzichten een bijzonder gebouw. Het vierkante volume van 114 x 90 meter bestaat uit zes lagen en valt met name op door de 120.000 led-armaturen die dienst kunnen doen als videoscherm. 

Ziggo Dome is een initiatief van Black Box Real Estate en doet de naam van haar initiatiefnemer eer aan: een imposante zwarte doos die prominent naast de Amsterdam Arena staat geposteerd. Ondanks de indrukwekkende verschijning ervaart de Ziggo Dome van binnen toch als intiem. Verspreid over de zes lagen bevinden zich kelder, begane grond en twee ringen met tribunes over vier verdiepingen. Daarnaast is in het pand kantoorruimte voor onder meer Black Box Real Estate en de Ziggo Dome organisatie ondergebracht.

Beemster Elektrotechniek
Al in een vroeg stadium werd Beemster Elektrotechniek door Black Box Real Estate bij de bouw van Ziggo Dome betrokken. Al meer dan 75 jaar onderscheidt het bedrijf uit Heerhugowaard zich op kwaliteit, snelheid en betrouwbaarheid. Dat die kenmerkende eigenschappen worden gewaardeerd, blijkt uit het gevarieerde klantenbestand. Bedrijven, adviesbureaus, maar ook particulieren en ontwikkelaars vertrouwen hun installatiewerkzaamheden toe aan het bedrijf. Afhankelijk van de eisen en wensen richten die werkzaamheden zich niet alleen op de feitelijke installatie maar ook op het bijbehorende advies en de nazorg. 

Jos Beemster van Beemster Elektrotechniek: “Al in de plan- en ontwikkelingsfase van Ziggo Dome werden we gevraagd mee te denken bij het ontwerpen en ontwikkelen van de elektrotechnische installatie. Het eerste ontwerp dat er lag, werd door onze engineers verder uitgewerkt. Hierbij bleek al snel dat degelijkheid en duurzaamheid twee belangrijke pijlers voor de elektrotechnische installatie moesten worden. Per slot van rekening staat of valt het succes van artiesten én de beleving van bezoekers met de elektrotechnische installatie.”

Lean installeren door nauwe samenwerking
Al snel zocht Beemster contact met ABB en Aqualectra. “Door onze omvang kunnen wij snel schakelen en flexibel inspelen op wensen van opdrachtgevers. Bovendien zijn de lijnen naar die klant zeer kort. Dat zijn belangrijke aspecten bij dit soort projecten. Die intensieve samenwerking geldt niet alleen voor de relatie met onze opdrachtgever maar ook met leveranciers en opdrachtnemers. Samen met ABB en Aqualectra hebben we de opzet van de infrastructuur besproken en uitgewerkt tot een compleet systeem met hoofdverdelers, verdelers,  schakelkasten en KNX-installatie. Vanaf de eerste start heeft die nauwe samenwerking zich dubbel en dwars terugbetaald.”

Het hart van de basisinstallatie van (hoofd-)verdelers wordt gevormd door ABB’s TriLine schakelkasten. Naast de 4 hoofdverdeelkasten op de begane grond staan er verspreid over 4 verdiepingen 56 verdelers opgesteld. “Om het installatiewerk zo efficiënt mogelijk te kunnen uitvoeren, staan de verdelers steeds in een rechte lijn boven elkaar.” De bouw van de panelen, inclusief KNX-techniek werd verzorgd door Aqualectra, een vaste partner van Beemster Elektrotechniek. Deze manier van werken wordt door Beemster én door opdrachtgevers als ideaal ervaren: “Beide bedrijven zijn gevestigd in Heerhugowaard. Dat maakt het samenwerken nog eenvoudiger. Groot voordeel van het werken met Aqualectra is het feit dat alles precies op het juiste moment kant-en-klaar gemonteerd én getest op locatie wordt afgeleverd. Door de langdurige samenwerking weet je bovendien precies wat je aan elkaar hebt”, aldus Jos Beemster.

Schakelen met KNX-installatie
Een centrale rol binnen de elektrotechnische installatie wordt vervuld door het KNX-systeem. “In veel van de projecten die wij realiseren, wordt het KNX-systeem toegepast. Het is een ideale springplank voor energiebesparingen, efficiency, comfort en betrouwbaarheid. Ook binnen Ziggo Dome wordt het systeem ingezet. Alhoewel het KNX-systeem ongekende mogelijkheden biedt, hebben we ons bij Ziggo Dome met name gefocust op het schakelen van de verlichting. De zaalloop-, zaalopbouw- en zaalevenementverlichting kunnen met één druk op de knop als scene worden geregeld. Daarnaast wordt ook alle overige verlichting met KNX geschakeld.”
Beemster was niet alleen verantwoordelijk voor de elektrotechnische installatie. Ook verzorgde het bedrijf de volledige installatie van duurzame verlichting, noodverlichting, brandmelders, ontruimingsapparatuur en bliksemafleiders alsook de infrastructuur voor computer- en telefooninstallaties.

Naast het schakelen en regelen van de verlichting is het KNX-systeem ook gekoppeld met een aantal van deze systemen en installaties. “Zo zijn het gebouwbeheersysteem, kleefmagneten van de brandmeldinstallatie, nooddeuren, buitenverlichting, overheaddeuren en timers voor lichtmasten gekoppeld met of schakelbaar via KNX”, aldus Beemster. “Dat draagt bij aan de veiligheid en beveiliging die voor een concertzaal noodzakelijk is.” Alle KNX-apparatuur is daarbij met een druk op één van de touchscreen panelen te regelen en te schakelen. 

Het bedrijf uit Heerhugowaard is goed bekend met de mogelijkheden en voordelen van KNX. Een team van medewerkers is dagelijks actief met het systeem en zorgt voor het engineeren en programmeren van KNX-installaties. “Klanten zijn stuk voor stuk enthousiast over de mogelijkheden van KNX. Daarom beschikken we over onze eigen KNX-monteurs. Zij werden in dit project ondersteund door programmeurs van Van Til Domotica, dat een deel van het programmeerwerk voor haar rekening nam.”