Living Space® Experience als inspiratie voor villa

Villa als showcase van mogelijkheden ABB i-bus® KNX-systeem

Voorkeur voor slimme techniek en een uitgesproken smaak als het om design gaat? Waar kun je dan beter terecht voor inspiratie dan in de Living Space® Experience? Hier kunnen bezoekers zelf de voordelen en mogelijkheden van innovatieve designproducten en intelligente woningautomatisering ervaren. De eigenaar van een villa in aanbouw raakte enthousiast en kwam in contact met ABB’s KNX-partner Van Til Domotica.

Referentieproject Living Space® Experience Van Til Domotica

Spraakmakende villa
De nieuwe villa is in één woord spraakmakend. Het ontwerp, de afwerking en de inrichting van de villa zijn van een uitzonderlijk hoog niveau. De verklaring? “De opdrachtgever wil alleen het allerbeste en stelt de hoogste eisen aan design en functionaliteit”, aldus Menno Richardson van Van Til Domotica. Hij is als domoticaspecialist en KNX-partner van ABB bij het project betrokken. In zijn rol vertaalt hij alle wensen van de opdrachtgever naar techniek die voor het hele gezin begrijpelijk en duidelijk is. “De kennismaking verliep dit keer eens anders”, vervolgt Menno. “Via de leverancier van de audio-installatie, Bang & Olufsen in Amstelveen, bracht de opdrachtgever een bezoek aan de Living Space® Experience in De Woonindustrie te Nieuwegein. Daar raakte hij gepassioneerd van intelligente woningautomatisering. Via ABB kwam hij zo bij ons bedrijf.”

Wereld van mogelijkheden
Ten tijde van die kennismaking was de villa al in aanbouw. “De bouw was al gestart en er was zelfs al een lichtplan samengesteld. In eerste instantie zocht de opdrachtgever dan ook een partij die intelligentie kon toevoegen aan de bediening van de verlichting. Uiteindelijk kwamen we uit op het ABB i-bus® KNX-systeem. Daarmee opende zich een wereld van nieuwe mogelijkheden. Stap voor stap zijn we die nu aan het integreren.” Van Til Domotica fungeert daarbij als spin in het web met advies over producten, de integratie ervan in het ABB i-bus® KNX-systeem en het programmeren van alle techniek zodat deze naar de achtergrond verdwijnt en plaatsmaakt voor comfort.
 
Slim en comfortabel bedienen
Het werk aan de villa begon met een eerste inventarisatie van wensen. “Eén ding was al snel duidelijk: deze opdrachtgever weet precies wat hij wil.” Gevraagd naar een voorbeeld antwoordt Menno: “De keuze voor de Busch-priOn®-bedienelementen en voor de iPad. Met één Busch-priOn®-element worden maximaal zes functies bediend. Met een minimum aan zichtbare componenten bereiken we zo een maximaal comfort.” Naast de Busch-priOn®-elementen wordt de iPad ingezet voor bediening, regeling en bewaking. “Daarbij valt het gebruik van de intuïtieve en uiterst gebruiksvriendelijke Cube Vision visualisatiesoftware direct op. Hiermee worden alle ruimten in de villa in de vorm van de draaibare kubus gepresenteerd. Door met je hand over het beeldscherm te vegen, rolt de kubus als het ware van kamer naar kamer en van verdieping naar verdieping. Bij iedere ruimte staat duidelijk aangegeven welke bedien- en regelfuncties daar mogelijk zijn. Moet het licht iets hoger? Eén beweging is voldoende.”

Uitgebreide functionaliteit
Inmiddels is de functionaliteit niet meer beperkt tot verlichting. “Ook de beveiliging is al gekoppeld aan het ABB i-bus® KNX-systeem en dat geldt ook voor de gordijnen in de slaapkamer van de ouders. Binnenkort wordt ook het audiosysteem gekoppeld en zullen de garagedeur en schuifpuien en de regeling van de verwarming worden geïntegreerd. Praktisch en toekomstvast is de KNX/DALI-gateway: van circa 90% van de verlichting kan daardoor in principe ieder verlichtingspunt apart worden bediend. Wil de opdrachtgever de verlichting anders schakelen, dan kan dat eenvoudig worden geregeld door een aanpassing in de programmatuur.”

Grenzeloze deurcommunicatie
Voor een perfecte deurcommunicatie werd gekozen voor Busch-Welcome®. Op de begane grond en de eerste verdieping bevindt zich hiervoor een Busch-WelcomePanel. Bij het aanbellen, verschijnt het beeld van de bezoeker automatisch op het grote touchdisplay. Om de deur te openen hoeft de eigenaar overigens niet meer thuis te zijn. Via de speciale Busch-Welcome®-app kan de deur ook op afstand worden bediend - handig als de kinderen de sleutel vergeten zijn. En niet onbelangrijk uit oogpunt van veiligheid: als er niemand thuis is, slaat Busch-Welcome® na het aanbellen automatisch drie foto's van de bezoeker op. 

Select region / language