Slimme, energiezuinige schepen voor D&A electric

Installaties updaten, upgraden en beveiligen

De energietransitie staat hoog op de agenda in de scheepvaartsector. CO2-vervuiling
moet snel worden verminderd om te voorkomen dat de scheepvaart een van de
meest vervuilende industrieën ter wereld wordt. D&A electric, specialist op het
gebied van aandrijftechniek en automatisering in de scheepvaart, is één van de
pioniers op het gebied van energiebesparende en milieuvriendelijke technieken voor
de scheepvaart. ABB-oplossingen zijn hierin onmisbaar, bleek tijdens een intensieve
samenwerking.

Energietransitie in de scheepvaart

Hoewel de scheepvaartsector nog niet meedeed in het klimaatakkoord van Parijs, is inmiddels het roer om. Met de Green Deal Zeevaart is een helder doel gevormd: een CO2-reductie van 35-50% in 2035. Het einddoel is zelfs nog ambitieuzer: een klimaatneutrale en emissievrije scheepvaart in 2050. Deze doelen worden onder andere bereikt door de EEDI (Energy Efficiency Design Index (EEDI), een puntensysteem dat het CO2-uitstootlimiet van een schip weergeeft, voordat de grens bereikt wordt. Hoe lager de EEDI, hoe minder de negatieve impact op het milieu. Met de invoering van de EEDI ontstaat een groeiende belangstelling voor energiebesparende technieken.

Als een van de weinige, is D&A electric met haar frequentie geregelde aandrijflijn gespecialiseerd in dit complexe vakgebied. De op maat gemaakte oplossingen van D&A electric zorgen voor een betere procesbeheersing, grotere energiebesparing en een groener imago.

Traditioneel karakter

D&A electric neemt een leidende positie in bij de opkomende digitale en geautomatiseerde mogelijkheden voor varen op zee en binnenwateren. Jeroen van Tilborg is sinds 2006 eigenaar van D&A electric en al 33 jaar werkzaam in de aandrijftechniek en de scheepvaartsector. Hij ziet dat er belangstelling is voor nieuwe energiebesparende technieken, maar weet ook hoe complex de energietransitie-uitdagingen zijn.

“De maritieme industrie staat bekend om haar traditionele karakter. We weten allemaal dat er iets moet veranderen, maar oude tradities en werkwijzen loslaten blijft spannend. Met onze multidisciplinaire specialisaties in elektrische aandrijftechniek hopen we dat de scheepvaartsector de energietransitie juist omarmt.”

Upgraden & updaten van breakers

D&A electric is voorloper op het gebied van geavanceerde beveiligingsfuncties van vermogensautomaten die zij toepassen in hun laagspanning verdeelsystemen. “De oplossingen van ABB zijn voor ons de standaard geworden. Momenteel zijn we bezig met een project waarin twaalf schepen worden uitgerust met ABB’s Emax2 vermogensautomaten voorzien van Ekip touch tripunits. Hiermee beveiligen we de installatie optimaal tegen schade door overstromen”, vertelt Jeroen van Tilborg.

Jeroen Tieman, Product Marketing Specialist Breakers & Enclosures, vult aan: “Met deze intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface – die men eenvoudig bedient via een laptop met de Ekip connect software of via de EpiC applicatie op een smartphone – analyseren we bovendien systeemgegevens. Het is mogelijk om historische gegevens te bekijken en daarmee trends te analyseren. Dat helpt bij optimalisatie van prestaties en het identificeren van verbeteringen van elektrische systemen. De Ekip touch tripunit is toekomstbestendig en in een later stadium uit te breiden met beveiligings- en/of meetfuncties. Denk daarbij aan kWh-, spanningen Cos Phi-meting. Nadat de vermogensautomaten waren geleverd en geïnstalleerd bleek dat D&A electric een specifieke beveiligingsfuctie nodig had. Via de ABB Marketplace is deze functionaliteit besteld en zo zijn een aantal Emax2 vermogensautomaten met succes geüpgrade, met een gevanceerde beveiligings functie.”

Operationele efficiëntie verhogen

Ruben van Hagen, Sales Specialist Industry, merkt dat er in de scheepvaart veel behoefte is aan het updaten en upgraden van installaties. “De technologie ontwikkelt zich in een razend tempo. Stel dat een verdeler 40 jaar lang meegaat, dan is een groot deel van de technologie die je in de verdeler toepast, alweer verouderd. In dat geval is een upgrade van de huidige installatie een vereiste. Op die manier garandeer je een optimale werking, maximale betrouwbaarheid, profiteer je van maximale energie efficiëntie en verbetering van de prestaties en de veiligheid van de installatie. Aangezien D&A electric schepen toekomstbestendig wil maken met duurzame en milieuvriendelijke oplossingen, hebben we ABB’s Ekip Touch geadviseerd.”

Emax2: nieuwe norm voor energiemanagement

De intelligente tipunit ABB’s Emax2 vermogensschakelaar. De interne sensoren zorgen voor nauwkeurige metingen en maken een externe netwerk analyzer overbodig. Dit zorgt voor ruime besparing en minder bedradingstijd. De metingen kunnen via een communicatiemodule naar een bovenliggend systeem worden gebracht.

Jeroen Tieman: “De Emax2 is onze nieuwe norm voor energiemanagement. De combinatie tussen Ekip Touch en de Emax2 breaker zorgt niet alleen voor meer efficiëntie en toekomstbestendigheid, maar het biedt ook gebruiksgemak en veiligheid. De unieke beveiliging en netwerkanalyse garanderen een maximale continuïteit. Het slimme ontwerp van de Emax2 zorgt daarnaast voor eenvoudig gebruik bij zowel installatie en configuratie als bediening en onderhoud. Op die manier is voorspellend onderhoud mogelijk. Bovendien beveiligt de geavanceerde tripunit nieuwe en bestaande installaties. Via communicatiemodules kan informatie worden ingelezen door het bovenliggende systeem of gekoppeld aan het cloud-gebaseerde platform ABB Ability Energy and Asset Manager.

Toekomstbestendig schip

“Om een schip toekomstbestendig te maken, moeten we zoveel mogelijk leren van de informatie via het Ekip Touch paneel.” Met toekomstbestendig bedoelt Jeroen van Tilborg energiezuinige, onbemande schepen die wereldwijd op afstand worden bestuurd. “Om dit mogelijk te maken, zijn we continu bezig met analyseren en het verwerken van informatie in systemen van onze klanten. We zien de Emax2 breaker in combinatie met Ekip Touch dan ook als een onmisbaar informatiepunt. Ook in de toekomst.”

Energie-efficiëntie

Inzicht krijgen in het energieverbruik van een schip is ook essentieel voor het opsporen van inefficiënties, om mogelijke verbeteringen in energie-efficiëntie te identificeren en door te voeren en om kosten te besparen. “Ook is te achterhalen waar energie precies aan verloren gaat. Dit biedt de mogelijkheid om energie-efficiëntie te verbeteren. Het inzicht in de energieverspilling vermindert de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik. Ekip Touch in combinatie met Emax2 maakt inzicht krijgen mogelijk. Zo proberen we bij ABB de maritieme sector te helpen met het verminderen van energieverbruik en een zo laag mogelijke EEDI”, vertelt Ruben van Hagen.
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language