Kriegers Flak: het grootste stopcontact op zee

Een intensieve samenwerking tussen Croonwolter&dros, Hollandia en ABB voor een toekomst met schonere, betrouwbare en veilige energie

Er komen in Europa jaarlijks honderden windturbines op zee bij. Zo ook Kriegers Flak, dat met een productiecapaciteit van ruim 600 MW een van de grootste offshore windparken wereldwijd wordt. En dat vanaf 2022 meer dan een half miljoen huishoudens van groene stroom zal gaan voorzien.

De windenergiemarkt is volwassen aan het worden, booming en volop in beweging. Overheden, het bedrijfsleven en maatschappelijke partijen maken hiermee echt werk van de energietransitie. En doen er alles aan om de uitdagende klimaatdoelstellingen van Parijs werkelijkheid te laten worden. Het Deense Kriegers Flak is daar een schoolvoorbeeld van. 

Unieke interconnectie


Het offshore windpark in de Baltische Zee, maakt deel uit van het milieuprogramma van de Deense overheid, waarbij in 2020 de helft en in 2050 alle Deense stroom hernieuwbaar moet zijn. Het park bestaat uit twee delen: het westelijke Kriegers Flak A (KFA) met een totale capaciteit van 200 MW, en het oostelijke Kriegers Flak B (KFB) met een totale capaciteit van 400 MW. Elke site is voorzien van een eigen hoogspanningsstation. Deze substations doen dienst voor het windpark zelf alsook als interconnector (KFE-module) tussen het Deense en het Duitse elektriciteitsnetwerk, en in de toekomst ook het Zweedse. Daarmee gaat Kriegers Flak niet alleen duurzame energie leveren, maar vergroot het ook de mogelijkheid van elektriciteitstransport tussen de verschillende landen. Een ‘Combined Grid-project’, dat wordt gefinancierd met subsidie van de Europese Unie.


Nederland windmolenland


Als windmolenland bij uitstek, mag het omvangrijke project natuurlijk ook op Nederlandse inbreng rekenen. Zo bouwde Hollandia samen met onderaannemer Croonwolter&dros de drie volledig operationele substations KFA, KFB en KFE, die afgelopen zomer geïnstalleerd zijn. Laatstgenoemde was daarbij verantwoordelijk voor de totale E&I, piping & tanks, en de inkoop en installatie van utiliteitssystemen zoals de laagspanningssystemen, brandbestrijdingssystemen en HVAC. Als technisch specialist in Marine & Offshore, schakelde het bedrijf ABB in voor het ontwerp van het converterstation, het engineeren, leveren en installeren, inclusief hoogspanningsapparatuur zoals transformatoren, omvormerkleppen, koelsystemen en een geavanceerd MACH-besturings- en beveiligingssysteem.


Internationale samenwerking voor totaaloplossing


Voor een onbemand platform als Kriegers Flak, is het cruciaal dat alle componenten betrouwbaar zijn, maximale continuïteit bieden en minder onderhoud vergen dan gewoonlijk. Om dat ook in een uitdagend project als dit te bewerkstelligen, combineerde ABB zijn specialismen. Zo leverde ABB Finland de MV-installatie, werd de MNS-hoofdverdeler met Arc Guard System (TVOC) gebouwd in Tsjechië en droeg Nederland zorg voor de levering van 24 onderverdelers met glazen deuren – om een en ander op afstand met camera’s te monitoren –, vermogensschakelaars, panelen met het SMISSLINE TP-railsysteem, klemmen, magneetschakelaars, energie efficiency componenten, control units, draad- en kabelmanagement (Ty-Rap®) en bliksemafleiders (Thomas & Betts). Een compleet pakket dus; van hoogspanning tot stopcontact. En met als doel de integratie van duurzame energie te vereenvoudigen en zo onze footprint op de wereld te verkleinen.

One-stop-shop

ABB biedt als one-stop-shop complete oplossingen voor Kriegers Flak: veilig, slim, duurzaam en energie efficiënt. 

  • Medium Voltage installatie (33 kV); door ABB Finland, panel boards geproduceerd door ABB Duitsland.
  • MNS main distribution stations geproduceerd door ABB Tsjechië inclusief Arc Guard System (TVOC) and air circuit breakers (Emax2) geleverd door ABB Nederland.
  • 24 Sub distribution boards door ABB Nederland.
  • Furse bliksembeveiliging 
  • Enclosures (System pro E control and operational IS2 panel boards). 
  • Modulaire DIN-Rail producten (SMISSLINE TP , meet- en monitoring componenten, MCB’s, etc.).
  • Draad- en kabelmanagement: Ty-Rap.
Edwin van der Laars, Projectleider techniek Croonwolter&dros.


“Voor een onbemand platform is het cruciaal dat alle componenten betrouwbaar zijn en zo minder onderhoud vergen.”

Spreek met onze expert

Raimond de Jong
Segment Manager
Mobile +31 6 22916840
Emaill: raimond.de.jong@nl.abb.com
Select region / language