Royal Kaak kiest voor detecteerbare Ty-Rap® kabelbinders

Detecteerbaar, voedselveilig en op en top betrouwbaar


Al meer dan 25 jaar geleden was Royal Kaak een van de eerste bedrijven in Nederland die de blauwe detecteerbare Ty-Rap® kabelbinders gebruikten. Tot de dag van vandaag worden de honderden meters kabels in productielijnen voor de industriële bakkerijbranche nog steeds gebundeld met Ty-Rap®. We spreken met productieleider Gerard Peeters.

177 jaar geschiedenis

Royal Kaak kan bogen op 177 jaar kennis en ervaring op het gebied van bakkerijtechnologie. Het Achterhoekse bedrijf werd in 1846 opgericht door zelfstandig koperslager Johannes Hendricus Weenink. In 1880 kwam de eerste Kaak in het bedrijf en in 1881 werd het bedrijf omgedoopt tot de Firma B. Kaak. In 1927 volgde de aankoop van een bedrijfspand aan de Varsseveldseweg 20A in Terborg. Dit werd de plek voor de Blikfabriek die in 1928 het levenslicht zag. Het bedrijf maakte onder andere bakblikken voor de bakkerijbranche. Vanaf halverwege de jaren 70 ging het bedrijf ook etagetransportbanden ontwikkelen en met de overname van Benier in 1991 kon Royal Kaak ook deeg-opmaaklijnen leveren.

Complexe geautomatiseerde bakkerijlijnen wereldwijd

Vandaag de dag is Royal Kaak nog altijd gevestigd aan de Varsseveldseweg. Inmiddels werkt de vierde generatie Kaak in het bedrijf. Sinds 29 oktober 2021 mag Kaak het predicaat koninklijk dragen, vandaar Royal Kaak. Bakblikken en andere productdragers maakt Royal Kaak nog steeds. Dit gebeurt bij de divisie Kaak Bakeware BV. Royal Kaak bouwt en ontwikkelt oplossingen voor de professionele bakkerijbranche: standalone machines, onderdelen van bakkerijlijnen en complete geautomatiseerde, industriële bakkerijlijnen. Royal Kaak maakt grondstoffensilo’s in Zwolle, er worden in Nieuwkuijk machines gebouwd voor deegopmaak en de ovenproductie wordt in Italië verzorgd. In Terborg vindt assemblage van grote delen van bakkerijlijnen plaats.

Kortom: Royal Kaak heeft alles in huis, van silo tot truck. Royal Kaak is een wereldwijde speler en een van de marktleiders. Zo bedient het bedrijf niet alleen klanten in Nederland, maar wereldwijd.

Snelheid en flexibiliteit belangrijk voor projectorganisatie

Royal Kaak heeft een eigen Research & Development afdeling en een engineeringsafdeling. Wat de klant vraagt, kan worden ontwikkeld. In toenemende mate gaat het om maatwerk. Productieleider Gerard Peeters van de elektroafdeling zorgt er samen met zijn team voor dat alles wat in Terborg mechanisch geassembleerd en gebouwd is, wordt aangesloten. Onderdeel van zijn team is de afdeling schakelkastenbouw. Dit team bouwt schakelkasten, bekabelt ze en monteert ze. “Omdat we een projectorganisatie zijn, moeten we snel kunnen schakelen. Het is voor ons dan ook belangrijk dat we werken met materialen die daaraan bijdragen.”Voedselveiligheid en traceerbaarheid

Voedselveiligheid en traceerbaarheid

Gerard: “Onze klanten stellen hoge eisen aan de oplossingen die wij leveren. De machines worden gebruikt in omgevingen waar voedsel wordt geproduceerd en verwerkt. Dat vraagt bijvoorbeeld om materialen die niets afscheiden. Voedselveiligheid brengt bovendien het belang van traceerbaarheid met zich mee. Het risico dat er iets van een materiaal in een brood terecht komt, moet nagenoeg nihil zijn.” Daarom kiest Royal Kaak in zijn machines, bakkerijlijnen en groepenkasten voor de blauwe detecteerbare Ty-Rap® kabelbinders van ABB. Deze zijn detecteerbaar vanaf 1,5 mm. Elk bakkerijproduct gaat door een metaaldetector alvorens het naar de winkel wordt vervoerd. “Maar,” vertelt Gerard, “we hebben werkelijk nog nooit gehoord dat een Ty-Rap® los was geraakt.” Dat verklaart mede waarom Royal Kaak al decennia met Ty-Rap® werkt. Sterker nog, Kaak was een van de eerste gebruikers in Nederland van de detecteerbare Ty-Rap®.

Honderden meters kabels

Honderden meters kabels worden hiermee vastgezet. “Wat we ook moeten bekabelen voor onze klanten, we gebruiken Ty-Rap®. Zo ook voor de bakkerijlijn die we in 2018 voor de bakkerij van Hoogvliet supermarkten hebben gebouwd. En voor de bakkerijlijn die we hebben ontworpen voor een grote Amerikaanse bakkerijketen. Daar gaan binnenkort 400 zeecontainers naartoe. In de bijbehorende schakelkasten gebruiken we eveneens Ty-Rap®.” Waar je ook kijkt in de assemblagehal: de kabels in de kabelgoten worden netjes om de 15 cm bevestigd met Ty-Rap® kabelbinders. Ook de kabelmerkers worden bevestigd met de kleinste detecteerbare Ty-Rap® kabelbinders. “Zo krijgen we een overzichtelijk, professioneel en uniform beeld. Onze mensen werken er graag mee. Ze zijn soepel en snel te verwerken en doordat de band een rvs lip heeft, blijven de kabels altijd gebundeld. Vast is vast. Andere kabelbinders hebben een kunststof lip. Door bijvoorbeeld uitdroging, vocht, temperatuurschommelingen of schoonmaakmiddelen kan de lip breken. Met Ty-Rap® heb je een betrouwbare kabelbinder in handen.”


  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language