Slimme school: flexibel inzetbaar
ABB’s Paul Markesteijn, die de KNX-structuur voorstelde en die samen met de opdrachtgever en bouwbegeleider verder uitwerkte, vertelt: “Een slimme school begint met een open platform dat ruimte biedt om de gewenste functies werkelijkheid te laten worden. Nu én in de toekomst. Dat vereist flexibiliteit – een functie die je van een stapel bakstenen onmogelijk kunt verlangen. Maar door KNX in die stapel bakstenen te integreren, lukt dat wel. Met KNX kan de functie van een ruimte centraal worden aangepast. Wat vroeger een gestandaardiseerd leslokaal was, wordt nu een multifunctionele ruimte. Een ruimte waar apparatuur is afgestemd op de les of de lesvorm. Meer leerlingen in een klas, betekent dat de temperatuur in de lesruimte oploopt. In de winter hoeft er dan dus minder te worden gestookt terwijl er in de zomer er meer moet worden gekoeld. Een leslokaal in een slimme school herkent dat en regelt het klimaatsysteem volledig automatisch.”
Energiezuinige omgeving
Dat heeft natuurlijk positieve gevolgen voor het energieverbruik. Verbruik dat niet alleen afhankelijk is van het klimaatsysteem. Paul Markesteijn: “Neem de verlichting. In een traditionele schoolomgeving brandt het licht zodra iemand de schakelaar omzet en het gaat pas weer uit als iemand hem terugzet. In een slimme school wordt herkend óf iemand aanwezig is, waar die zich bevindt en hoe actief die is. Op basis daarvan wordt niet alleen het licht ingeschakeld én ingesteld maar schakelt ook de verwarming of koeling en ventilatie aan. Zo wordt er tegelijkertijd voor gezorgd dat er altijd de juiste temperatuur heerst en er voldoende frisse lucht in een lokaal aanwezig is. KNX biedt daarbij als open platform de mogelijkheid om allerlei systemen van uiteenlopende fabrikanten met elkaar te combineren tot een intelligent platform.”
Ook in andere opzichten biedt KNX meer flexibiliteit. Hoe vaak komt het niet voor dat tijdens de bouw nog veel vragen onbeantwoord zijn? Welke afdeling zit waar? Op welk tijdstip sluit de school? Wat is de samenstelling van de verschillende klassen. Harry Vedder: “Dat kan nu tijdens de oplevering en zelfs ver daarna nog worden geconfigureerd of aangepast. Dat geeft niet alleen tijdens het bouwproces meer vrijheid maar biedt ook tal van voordelen voor de bedrijfsvoering.”
Veilig en gezond leren
Waar het KNX-systeem zich in onderscheidt is de fraaie en naadloze integratie van onder meer regelen, monitoren en besturen. Functies die intelligentie kunnen toevoegen aan systemen die dat van huis uit niet hebben. Daardoor worden veel handelingen teruggebracht tot één druk op de knop. Ad Kuivenhoven: “We zijn hier zelfs nog een stapje verder gegaan. Waar vaak gebruik wordt gemaakt van een touchscreen om instellingen te doen, is nu gekozen voor de smartphone die iedereen altijd bij zich heeft. Via een QR-code in het lokaal krijg je als docent toegang tot een bedienomgeving waarin je alle KNX-faciliteiten voor jouw lokaal kunt regelen.” Een hogere temperatuur of meer verlichting? Je regelt het via je smartphone. En hoe zit dat dan met veiligheid? Wat kan KNX daar dan nog voor betekenen? Paul Markesteijn: “In een slimme school heerst een gezond binnenklimaat. Dat kan omdat temperatuur-, vochtigheid- én CO2-sensoren in één unit continu deze grootheden monitoren. Het eindresultaat is een schoolomgeving waarin leerlingen beter presteren en het gebouw en de voorzieningen de prestaties van leerlingen bevorderen. Maar er is uiteraard meer. Veiligheid gaat verder dan een omgeving waarin veilig en gezond kan worden gewerkt. Ook in geval van nood kan levert het KNX-systeem een bijdrage aan de beveiliging. Dat kan op tal van manieren. Een sprekend voorbeeld is de verlichting die in de gang automatisch aangaat op het moment dat er brandalarm is. Zo worden vluchtwegen voor iedereen goed herkenbaar. Aan de veiligheid wordt ook bijgedragen door verlichting die automatisch inschakelt op het moment dat het inbraakalarm afgaat. Zo zijn er tal van noodsituaties waarin KNX een belangrijke bijdrage levert aan de veiligheid. ”
Op de vraag of de smart school inderdaad bevalt, antwoordt Ad Kuivenhoven enthousiast: “Met het KNX-systeem wordt aan al onze wensen voldaan. Ik denk dat we kunnen zeggen dat we een school hebben die helemaal klaar voor het heden én de toekomst is.”