Voedselveiligheid in de glastuinbouw

Ty-Rap® van ABB is ervoor gemaakt!


Voedselveiligheid – dat is niet het eerste waar je aan denkt tijdens een gesprek over kassenbouw. Maar wie een bezoek brengt aan Dutch Growing Solutions zal al snel beseffen dat de detecteerbare Ty-Rap® van ABB de verbindende schakel is tussen deze twee werelden. We spraken met Nico van der Houwen over hun werk in de Verenigde Staten en het belang van traceerbaarheid van kabelbinders.
Dutch Growing Solutions (DGS) bevindt zich in het hart van het Westland. Een gebied van enkele honderden vierkante kilometers van waaruit de wereldmarkt wordt bediend met oplossingen voor tuin- en kassenbouw. DGS fungeert daarbij als full service leverancier van elektrische en groeilichtinstallaties voor de Amerikaanse markt van kassentuinbouw. In de vaak grootschalige projecten die het bedrijf realiseert, wordt nauw samengewerkt met grote kassenbouwers en Amerikaanse onderaannemers.

Slim en efficiënt

De systematiek die daarbij wordt gehanteerd is even slim als efficiënt. Nico van der Houwen: "DGS verzorgt het volledige traject van ontwerp en engineering tot 3D-visualisatie en levering van de algemene elektrische en groeilichtinstallaties en het klimaatcontrolesysteem. We werken met een vaste systematiek die fouten voorkomt en efficiënt werkt. Al het voorbereidende werk doen we hier in Nederland. Daarbij stellen we onszelf altijd de vraag hoe we de elektrotechnische installatie zo bedrijfseconomisch en duurzaam mogelijk kunnen maken. Dankzij de producten en systemen van ABB slagen we daar steeds weer in. De complete oplossing – ontwerp, 3D-tekeningen en alle materialen – gaat vervolgens in containers naar de andere kant van de oceaan. Schakelkasten, kilometers kabel, de groeilichtarmaturen, kabelbinders – alles gaat geordend en georganiseerd de containers in. Door het volgen van de bijbehorende instructies kan de installatie aan de andere kant van de oceaan als een soort Ikea-achtig bouwpakket in elkaar worden gezet."

Voedselveiligheid prioriteit

DGS heeft zich toegelegd op de Amerikaanse markt. Dat brengt bijzondere uitdagingen met zich mee. "De grootste uitdaging voor ons ligt op het gebied van voedselveiligheid”, aldus Nico van der Houwen. “Veel van de kassen die wij voor en met opdrachtgevers bouwen, worden ingezet voor het telen van groenten. Die worden op locatie ook gelijk verwerkt, verpakt en klaargemaakt voor verzending. De eisen die daarbij aan voedselveiligheid worden gesteld zijn bijzonder hoog. Datzelfde geldt ook voor de componenten die worden ingezet in de omgeving waar het voedsel wordt verwerkt. We willen niets aan het toeval overlaten. Zo wordt er bijvoorbeeld rondom de schakelkasten voldoende ruimte vrijgehouden om het hygiënisch reinigen mogelijk te maken. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we ook bij de keuze voor een oplossing om kabels te binden voor het beste hebben gekozen."

Detecteerbare Ty-Rap® kabelbinders van ABB

Bij de bouw van kassen worden vele kilometers kabel ingezet voor de voeding van onder meer de groeilicht-armaturen. De kabels worden daarbij om de 33 cm vastgezet met Ty-Rap® kabelbinders van ABB. Nico van der Houwen: "Een goede detecteerbaarheid van de kabelbinders is van het grootste belang. Wordt er bij de montage of het onderhoud een kabelbinder losgeknipt, dan kan er onverhoopt een stuk van de kabelbinder tussen de groenten terechtkomen. Door de detecteerbare uitvoering van de kabelbinder wordt dit dan automatisch herkend. De blauwe kleur van de detecteerbare kabelbinders valt van zichzelf al op, maar ieder groentebakje dat de kas verlaat, passeert ook een metaaldetector. Hierdoor kunnen de bakjes die een metaal bevatten direct worden gedetecteerd en verwijderd."

De detecteerbare Ty-Rap® kabelbinders van ABB zijn tot een grootte van 0,8 mm te detecteren. De kabelbinders zijn UL-gecertificeerd en worden geleverd in twee materiaaluitvoeringen die beide voldoen aan de FDA-voorschriften. Daarmee lenen ze zich voor omgevingen waar voedsel wordt bewerkt, verwerkt of verpakt. "De UL-certificering is voor onze positie op de Amerikaanse markt van groot belang", aldus Nico van der Houwen. "Alles wat we die kant op sturen, moet over een UL-certificaat beschikken. Daarnaast zijn de kabelbinders UV-bestendig; dat kan in zuidelijke delen van de Verenigde Staten van belang zijn."

Welke Ty-Rap® leent zich voor uw toepassing?

Het complete Ty-Rap®-portfolio omvat kabelbinders die voor specifieke toepassingen zijn ontworpen. Of het nu gaat om kabelbinders die bestand zijn tegen extreme temperaturen, vlammen, continu zonlicht, UV-straling, agressieve chemicaliën of om kabelbinders met een hoge spankracht: er is altijd een Ty-Rap® die bij u past.

Draad- en kabelmanagement voor optimaal resultaat


Naast het complete Ty-Rap®-portfolio, heeft ABB een groot aanbod van nog meer draad- en kabelmanagementoplossingen om kabels sneller en gemakkelijker te beschermen, te isoleren en aan te sluiten. Als het aankomt op betrouwbaarheid en prestaties kiezen deskundige professionals de oplossingen van ABB
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language