Duurzame en betrouwbare productie met nieuwe generatie ABB softstarters

wheyco zet belangrijke stap naar condition-based onderhoud

In de voedingsmiddelenindustrie staan productiviteit, betrouwbaarheid en beschikbaarheid altijd hoog op de agenda. Dat geldt ook voor wheyco, dat wei verwerkt tot eiwit- en permeaatpoeder. De talloze motoren voor onder meer pompen, ventilatoren en roerwerken zijn voorzien van softstarters om mechanische belasting van apparatuur zoveel mogelijk te beperken. Recent werd een nieuwe generatie softstarters ingevoerd. Een vlekkeloze operatie die tal van extra’s biedt en de ideale opstap vormt naar condition-based onderhoud.


Onder de rook van Hoogeveen ligt het Zuivelpark. Hier bevinden zich wheyco en DOC Kaas, twee onderdelen van de DMK Group die meerdere schakels in de kaasketen vertegenwoordigen. De wei die vrijkomt bij de kaasproductie door DOC Kaas, gaat via een buizenstelsel naar de weifabriek van wheyco. Hier worden er eiwit- en permeaatpoeder van gemaakt; belangrijke ingrediënten voor bijvoorbeeld sport-, dieet- en seniorenvoeding, maar ook voor bakkerijproducten, chocola en diervoeding.  Doordat de twee productielocaties ‘buren’ zijn, is er voor het vervoer van de wei geen vrachttransport nodig. Dat draagt bij aan een duurzaam productieproces. Binnen wheyco is Jeroen Meijer als E&I engineer en Installatie Verantwoordelijke nauw betrokken bij alle elektrotechnische vraagstukken.


Meer informatie vindt u op onze pagina:
referentie_case_wheyco_iconen

100 % beschikbaar

Productiviteit, betrouwbaarheid en beschikbaarheid van apparatuur spelen in het proces een vitale rol.

Digitalisering

Voor monitoren energieverbruik, bewaken power quality en opstap naar condition based onderhoud.

Minder onderhoud

Nieuwe generatie softstarters vermindert mechanische belasting.

Complex proces

De verwerking van wei is een complex proces, dat uit meerdere fasen bestaat. Na pasteurisatie wordt de wei gesplitst met ultrafiltratie. Hierbij worden de eiwitmoleculen (wei-proteïneconcentraat) gescheiden van kleinere moleculen, zoals lactose en mineralen (wei-permeaatconcentraat). Vervolgens wordt het weipermeaat verder ingedikt door middel van verdamping en tenslotte tot poeder gedroogd door de sproeidroger. Het wei-eiwitconcentraat wordt meteen gedroogd op de sproeidroger. In het hele proces van pasteuriseren, filteren, drogen en koelen zijn pompen, ventilatoren en roerwerken onmisbare ‘ingrediënten’.

Uitval voorkomen

Productiviteit, betrouwbaarheid en beschikbaarheid van apparatuur spelen in het proces een vitale rol. “Als de wei uit het productieproces van DOC Kaas vrijkomt, hebben wij een afnameplicht. Je praat dan al snel over grote hoeveelheden wei die binnenkomen”, aldus Jeroen Meijer. “Dat betekent dat onze apparatuur en productiecapaciteit altijd beschikbaar moet zijn. Uitval kost ons veel geld. Omdat wei nagenoeg direct moet worden verwerkt, heeft uitval niet alleen productieverlies tot gevolg maar moet de wei ook elders worden verwerkt. Dergelijke hoofdbrekens wil je ten koste van alles voorkomen.”


”Dat betekent dat onze apparatuur en productiecapaciteit altijd beschikbaar moet zijn.”

Duurzaam en betrouwbaar produceren

Over de draaiende apparatuur binnen wheyco, vervolgt Jeroen Meijer: “De motoren die worden ingezet voor de pompen, ventilatoren en roerwerken zijn niet alleen energetische ‘grootverbruikers’ maar zijn feitelijk ook het kloppend hart van de productie. Om de mechanische belasting op de motoren te verminderen, zijn we de motoren tussen 2002 en 2003 gaan voorzien van softstarters. Minder mechanische belasting betekent ook minder slijtage, minder onderhoud en minder kosten.” Zo snijdt het mes aan vier kanten. 

Bewaken power quality

Na 20 jaar tijd was het echter hoog tijd voor vernieuwing. Die vernieuwing wilde wheyco niet alleen aangrijpen om de mechanische belasting van apparatuur te verminderen, maar ook om de kwaliteit van spanning en stroom zo goed mogelijk te houden. “Doe je dat goed, dan bespaar je energie”, aldus Jeroen Meijer.  In samenspraak met ABB werd gekozen voor de PSTX- en PSE-series van ABB. Eerder koos het bedrijf ook al voor ABB verdelers, frequentieregelaars en Ty-Rap® kabelbinders. “De keuze voor deze ABB-oplossing was eigenlijk niet zo moeilijk. Als 3-fase geregelde softstarter zorgt de PSTX niet alleen voor een mooie verdeling over de fasen, maar biedt hij ook tal van nieuwe functies. Door de power quality te bewaken en hier goed op te sturen, zijn we in staat om de levensduur van onze motoren te verlengen. Met de nieuwe serie softstarters kunnen we bovendien het energieverbruik monitoren en dit verbeteren.”

Digitalisering als opstap naar condition-based onderhoud

Bij de selectie van de softstarters werd bewust gekozen voor de uitvoering met buscommunicatie. “Op die manier kunnen we de data van softstarters gemakkelijker en beter gebruiken. Die data zijn we steeds meer aan het inzetten voor condition-based onderhoud. Op die manier willen we kans op uitval nog verder terugbrengen.” Op de vraag of de aanschaf ook daadwerkelijk tot het gewenste resultaat heeft geleid, antwoordt Jeroen Meijer: “Er is inderdaad minder storing. Voor de effecten op het condition-based onderhoud moeten we nog even geduld hebben. Die worden pas na wat langere tijd zichtbaar. Opvallend is wel de soepele overgang naar de nieuwe generatie.” De softstarters staan opgesteld in een geconditioneerde centrale schakelruimte. Jeroen Meijer: “Vooraf hebben we alle motoren geïnventariseerd. ABB leverde vervolgens de softstarters af met de juiste instellingen. Daardoor is de integratie vlekkeloos verlopen. Ik heb het wel eens vergeleken met een pitstop: oude softstarter eruit, nieuwe erin en draaien maar.” 


PSTX paradepaard onder softstartersMotoren zijn voorzien van softstarters om mechanische belasting van apparatuur te beperken.

De wei komt via een buizenstelsel de fabriek in draagt bij aan een duurzaam productieproces.

Al eerder koos wheyco voor ABB verdelers, frequentieregelaars en Ty-Rap® kabelbinders.


  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language