Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

Optimale veiligheid met alle flexibiliteit en installatiegemak

SMISSLINE TP is de ideale oplossing voor SEKO Scheepselektrotechniek

Je eigen koers varen en vooral doen waar je goed in bent – dat zijn belangrijke ingrediënten voor succes als elektrotechnisch installatiebedrijf voor de scheepsbouw. SEKO Scheepselektrotechniek is daar een sprekend voorbeeld van. Daarbij hoort natuurlijk ook de keuze voor het SMISSLINE TP-systeem dat aan de hoge scheepsbouweisen voldoet. We spraken hierover met André Kraaijeveld, bedrijfsleider bij SEKO Scheepselektrotechniek.

Complete installaties met SEKO Scheepselektrotechniek

SEKO Scheepselektrotechniek uit Hardinxveld-Giessendam is al meer dan 25 jaar gespecialiseerd in de aanleg van complete elektrotechnische installaties aan boord van schepen. Daarbij kan het gaan om nieuwbouw- maar ook om reparatie-, renovatie- en onderhoudsprojecten. Projecten die worden uitgevoerd aan boord van een grote verscheidenheid aan schepen - variërend van luxe passagiersschepen en veerboten tot zeegaande sleepboten en sloepen met elektromotor.

Naast het eigen team met ervaren installateurs heeft het bedrijf ook een eigen afdeling paneelbouw die een breed scala aan elektrotechnische producten en systemen vervaardigt en test. Daartoe behoren onder meer hoofdborden, onderverdelers, laskasten, bedieningspanelen, lessenaars en besturingskasten. Stuk voor stuk noodzakelijke ingrediënten voor een eersteklas installatie.


Flexibiliteit en installatiegemak

Installeren in de scheepsbouw is een specialisme dat een groot aantal uitdagingen kent. Zo ervaart ook André Kraaijeveld, bedrijfsleider bij SEKO. “Wanneer een project binnenkomt, is lang niet altijd bekend onder welke omstandigheden de montage kan plaatsvinden. Dat betreft niet alleen de beschikbare ruimte maar ook het aansluiten zelf. Onze sector kampt bovendien, net als veel andere technische beroepen, met een tekort aan goede vakmensen. Dan werk je het liefst met een systeem dat eenvoudig te installeren is. SMISSLINE TP biedt alle vrijheid, flexibiliteit en installatiegemak die je in onze sector nodig hebt.”

Als elektrotechnisch partner voor scheepsbouw en -reparatie is SEKO gecertificeerd door Lloyds Register en Bureau Veritas. En met die certificering ligt het voor de hand dat er ook bewust gekozen wordt voor elektrotechnische producten en systemen die aan de hoge eisen van de scheepsbouw voldoen. Een goed voorbeeld daarvan is het SMISSLINE TP Power Bar system van ABB dat veelvuldig door SEKO Scheepselektrotechniek wordt ingezet.


Nog niet alle vermogensgegevens bekend?

SMISSLINE TP is ’s werelds eerste plug-in railsysteem dat de planning, installatie en onderhoud van elektrische systemen sterk vereenvoudigt. Het systeem is volledig aanraakveilig. Installatieautomaten en componenten kunnen onder spanning worden aangebracht of verwijderd zonder dat daarvoor extra beschermende maatregelen nodig zijn. André Kraaijeveld: “Bij de oude generatie schepen werken we met het DIN-railsysteem van ABB. Daarbij maken we gebruik van kamrails voor het doorverbinden. In de praktijk liepen we echter toch tegen wat puntjes aan omdat de vermogens vooraf nog niet allemaal bekend zijn terwijl de kasten dan al aan boord waren. Om dan toch aan te kunnen sluiten, zijn nogal wat veiligheidsmaatregelen nodig. Het SMISSLINE TP Power Bar System brengt daar verandering in. We kunnen de installatie nu volledig aanleggen - ook als vooraf nog niet alle vermogensgegevens bekend zijn. Zijn die later wel bekend dan wisselen we de automaten gewoon onder spanning uit.”


Sneller installeren

De mogelijkheid om tijdens bedrijf aanpassingen of uitbreidingen te doen, maken het systeem bij uitstek geschikt voor de maritieme sector. Het SMISSLINE TP Power Bar System voorkomt daarbij gevaar door directe aanraking van de stroomrails. “Dat versnelt het installeren en bespaart ons tijd”, aldus de bedrijfsleider. Ook bij het uitvoeren van onderhoud of service aan de installatie wordt van die installatieflexibiliteit en snelheid geprofiteerd. “En voor de scheepsbouw zeer belangrijk: het railsysteem is goedgekeurd door alle belangrijke certificeringsinstanties.”


Uitstekende samenwerking

De keuze voor SMISSLINE TP Power Bar system werd in nauwe samenwerking en overleg met ABB gemaakt. “Het is een partner waarmee we zeer productief samenwerken. Als er een probleem of vraagstuk is dan gaan we samen aan tafel zitten en wordt er concreet naar een oplossing gezocht. Zo kwamen we nu uit bij SMISSLINE TP.” Het Lloyds gecertificeerde systeem is geschikt tot 250 A; met upgrade zijn zelfs vermogens tot 400 A mogelijk.