UMCG kiest voor aanrakingsveilig SMISSLINE TP Power Bar System

Veilig en snel aanpassingen op elektrotechnische installatie doorvoeren

In omgevingen waar in bedrijf regelmatig aanpassingen of uitbreidingen worden doorgevoerd, wordt er nét even wat meer gevraagd van de elektrotechnische installatie. Deze moet niet alleen eenvoudig kunnen ‘meegroeien’ maar ook de veiligheid onder alle omstandigheden garanderen. Het SMISSLINE TP Power Bar System biedt die mogelijkheid. Daar maakt onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen naar alle tevredenheid gebruik van. “Met de nieuwe NEN1010 moet een groot deel van de installatie achter aardlekschakelaars worden gebracht”, licht de technisch beheerder elektrotechniek van het UMCG nader toe. Het medisch centrum maakt al jaren gebruik van het railsysteem van ABB en men heeft inmiddels veel ervaring met het systeem opgedaan.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) levert Topreferente zorg in Groningen en is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en tevens de grootste werkgever van Noord-Nederland. Ruim 12.000 medewerkers werken dagelijks samen aan de toekomst van gezondheid. Zorg, onderzoek, opleiding en onderwijs worden daarbij in één medisch centrum gecombineerd.


Veranderende omstandigheden

Geen omgeving die meer aanpassingen vergt dan een ziekenhuis. Nieuwe apparatuur, meer bedden, andere opstelpunten van medische installaties, een nieuwe indeling van de ruimte – veranderingen als deze zijn bijna dagelijkse kost. Naast deze organisatorische veranderingen, kan ook de lokale regelgeving aanleiding zijn voor aanpassingen. Neem de aanpassingen op de NEN1010 die verlangt dat voor grote delen van de installatie aardlekschakelaars worden toegepast. Het laatste wat je wilt, is dat die veranderende omstandigheden keer op keer grote gevolgen hebben voor de hele organisatie.


Veilig veranderingen doorvoeren

Ook het UMCG wordt geconfronteerd met de gevolgen van de veranderde NEN1010. Het UMCG werkt al jaren met ABB en de overstap naar de SMISSLINE TP-serie was een logische stap. “Om de aardlekschakelaars te kunnen installeren, zijn veel omwisselingen nodig. Dat kan met het SMISSLINE TP Power Bar System veilig onder spanning worden gedaan. Ideaal, want zeker in een ziekenhuisomgeving wil je de installatie onder alle omstandigheden in bedrijf houden. Dat kan met SMISSLINE TP niet alleen snel, maar ook volledig aanraakveilig.” 


Tijdelijke voorziening

De technisch beheerder vervolgt: “Het is ideaal dat je in bedrijfstoestand componenten kunt plaatsen.” Mocht de verbouwing grootschalig zijn, dan wordt gebruik gemaakt van een tussenoplossing. “Grote aanpassingen voeren we door met behulp van een tijdelijke voorzieningenkast. Met SMISSLINE TP kunnen we in deze kast in no-time een kopie van de verdeler maken. Deze dient vervolgens als tijdelijke voorziening voor de ruimte die wordt uitgebreid of aangepast.”


Veiligheid 

SMISSLINE TP is een aanraakveilig, steekbaar systeem dat standaard wordt geleverd als krachtig 250 A stroomrailsysteem. Door hun nominale stroomsterkte van 250 A lenen de stroomrails zich voor een breed spectrum aan toepassingen, vooral voor toepassingen met apparatuur en componenten met hoge stroomsterkte. Hiervan kunnen nu op hetzelfde stroomrailsysteem meerdere worden geplaatst. Daarbij is het wel zaak om de vermogens goed te beheren. De technisch beheerder hierover: “Op al onze eindverdelers hebben we dan ook een vermogensbeheersysteem. Hiermee lezen we van alle eindverdelers uit hoeveel vermogen er door loopt.” Door wijzigingen of uitbreidingen in de installatie kan die ba-lans ook wel eens doorslaan. De technisch beheerder vervolgt: “Blijkt die verdeling onderling scheef te zijn, dan kunnen we dat dankzij SMISSLINE TP aanpassen. Aan de achterkant van de automaat kan de faseninstelling eenvoudig worden verwisseld. Op die manier kunnen we de verdeling over de eindverdelers in een handomdraai weer in evenwicht brengen.”

Select region / language