“We willen mensen enthousiast maken voor de techniek”

ABB en Van Lente scherpen praktijkvaardigheden in onderwijs aan

Praktijklessen zijn essentieel om leerlingen voor te bereiden op hun latere werk. Daarom hebben ABB en Van Lente Systeemintegratie een aantal technische opleidingen van demokasten die uitgerust zijn met ABB-frequentieregelaars en laagspanningscomponenten. Met deze kasten kunnen leerlingen meer dan 50 diverse bedradingsen storingsopdrachten in de praktijk oefenen.

Voor technische bedrijven is het van groot belang dat de vaardigheden van leerlingen op peil zijn en dat hun kennis aansluit bij actuele ontwikkelingen. Daarom maakte Paul Christenhusz, praktijkopleider bij Van Lente, lesmateriaal voor zowel studenten mechatronica als elektrotechniek. ABB leverde componenten voor de verschillende demokasten die Paul bouwde op basis van wensen van docenten.

Praktijkvaardigheden verbeteren
Van Lente is een systeemautomatiseerder die onder andere productielijnen automatiseert, vooral in de voedingsindustrie. “Ons bedrijf biedt werkervaringsplaatsen aan studenten mechatronica en elektrotechniek”, vertelt Paul. “We hebben al onze Van Lente Academie, maar daarnaast wilden we samen met de opleidingscentra bedenken hoe de leerlingen hun praktijkvaardigheden en inzichten kunnen verbeteren.” Zo kwamen de demokasten tot stand. “Ze kunnen defecten simuleren. Leerlingen zoeken de oorzaak en lossen het probleem op. Omdat elke kast meerdere defecten kan nabootsen, kunnen exemplaren binnen een opleiding en zelfs tussen scholen rouleren. Mocht iedere school voor elk lesprogramma aparte kasten nodig hebben, zou dat onbetaalbaar zijn.” “Bovendien krijgen leerlingen op die manier inzicht in de meest voorkomende problemen. “Ze leren analytisch denken en stap voor stap naar een oplossing toe werken”, weet Paul.

Hoger plan
Technische scholen ondersteunen en helpen het opleidingsniveau te verhogen, is ook het doel van ABB. Vandaar de samenwerking met Van Lente voor de demokasten. Gertjan Gerritsen, Sales Specialist Electrification Products bij ABB: “Dit project biedt ons een unieke kans om daaraan mee te werken. Er is een chronisch tekort aan mensen in de techniek. We vinden dat ABB er alles aan moet doen om mensen enthousiast te maken voor dat vakgebied.” “Toen ik nog studeerde, moesten we het tijdens praktijklessen doen met een houten bordje en banaanstekkers”, haakt Ivo Verhoef, Sales Engineer Motors & Drives bij ABB, in. “Het is voor leerlingen veel interessanter om ervaring te kunnen opdoen met dezelfde systemen en componenten die ze later in de praktijk zullen zien.” Pluspunt? De apparatuur is kosteloos geleverd. En in de nabije toekomst zijn er mogelijkheden om het systeem uit te breiden met systemen voor gebouwautomatisering.
De demokasten van Van Lente bevatten deze ABB-onderdelen:

• klemmen
• relais
• motorbeveiligingsschakelaars
• 24 V dc voeding
• installatieautomaat
• hoofdschakelaar
• contactdozen

De deur is voorzien van:
• drukknopen
• knevels
• signaallampen

Ingenieurs van morgen
Van Lente krijgt vaak vraag naar de demokasten. Normaal wordt het lesmateriaal in de tweede helft van 2017 gebruikt door zo’n 2.300 leerlingen op ROC Twente, Graafschap College Doetinchem, Deltion College Zwolle, Aventus Apeldoorn, ROC A12 Ede, ROC Rijn IJssel Arnhem en ROC Nijmegen.
“Natuurlijk is ook ABB erbij gebaat dat de elektrotechnici en ingenieurs van morgen tijdens de opleiding werken met onze producten”, aldus nog Ivo. “Het is goed dat studenten de mogelijkheden ontdekken en weten wat ABB kan bieden. Hopelijk kiezen ze dan later voor onze oplossingen.”

Aansluiting bij de praktijk
Even polsen op het terrein, bij het ROC Twente. Een van de doelstellingen van de school is leerlingen opleiden met kennis en vaardigheden die aansluiten op de praktijk, zo vertelt Jeroen Harmsen, docent mechatronica en binnenkort opleidingsmanager mechatronica aan het ROC Twente. “Als studenten nieuwe stof moeten leren, is het belangrijk dat ze begrijpen wat het doel en praktisch nut is, en hoe ze het kunnen toepassen. Onze onderwijsmethode is voor een groot deel gebaseerd op projecten waarbij leerlingen zelf uitzoeken hoe ze de theorie in praktijk moeten brengen. De demokasten sluiten daar perfect bij aan. We zetten een leerling voor zo’n kast en geven een korte probleemomschrijving, die ook misleidend kan zijn. Deze aanpak helpt de school zich te onderscheiden en mee te bewegen met veranderingen in de technologie, het onderwijs en vraag vanuit bedrijven.”
“Toen ik nog studeerde, moesten we het doen met een houten bordje en banaanstekkers.”

Ivo Verhoef,
Sales Engineer Motors & Drives bij ABB

Select region / language