ABB:n sähkönjakelun kunnonvalvontaratkaisu tukemaan HUS:n keskijännitekojeistojen elinkaarenhallintaa

ABB:n sähkönjakelun kunnonvalvontaratkaisu tukemaan HUS:n keskijännitekojeistojen elinkaarenhallintaa

HUS:n keskijännitejakelu vastaa keskikokoisen kunnan jakelukokonaisuutta

Suomen suurin sairaala ja kansainvälisestikin tunnistettu HUS hoitaa vuosittain noin 680 000 potilasta ja työllistää 27 000 ammattilaista palvelemaan potilaiden etuja. HUS onkin suurin yksittäinen terveyspalveluiden tarjoaja ja toiseksi suurin työnantaja Suomessa.

HUS Kiinteistöt Oy on HUS:n kokonaan omistama tytäryhtiö, mikä vastaa omistajansa kiinteistöpalveluista, sekä niiden hankinnasta. HUS Kiinteistöjen vahvuus on sairaalamaailman tarpeiden ja kiinteistöjen elinkaariajattelun ymmärrys ja osaaminen.

Sähkönjakelun kokonaisuus

  • Suurjännite 110 kV / 10 kV
  • Päämuuntaja 16 MVA
  • Huipputeho päivittäin 9 MVA
  • Sähköenergian vuosikulutus noin 66 GWh
  • 15 kpl dieselgeneraattoreita, maksimi kokonaisteho 18 MVA
  • 19 kpl muuntaja-asemia
  • 51 kpl 10 kV/0,4 kV muuntajia, maksimi kokonaisteho 50 MVA (yhdellä muuntajalla voidaan antaa virtaa kahdelle sähkönjakelukeskukselle esim. muuntajan huoltotilanteissa)
  • 300 pääsähkönjakelukeskuksia

Laitekannan oltava käytettävissä ja huoltokustannusten pysyttävä kurissa

Sairaalat omaavat kriittisen tärkeitä sähkönjakelujärjestelmiä, missä järjestelmän käytettävyys ja luotettavuus nousevat valtavaan arvoon. Tämän lisäksi laajojen järjestelmien huoltokustannuksia tulee optimoida ja huoltaa järjestelmän osia tarveperusteisesti ennakkoon saadun tiedon avulla ennen vikatilanteita.

Jakelujärjestelmien osana ovat onneksi tänä päivänä esimerkiksi erilaiset redundanttiset osat, varavoimajärjestelmät ja yleistyneet rengasverkot, joiden avulla mahdollisten vikatilanteiden aiheuttamien odottamattomien käyttökeskeytysten vaikutukset voidaan minimoida. Ilman näkymää sähkönjakelujärjestelmän komponenttien kunnosta nyt ja huomenna, osa vikoja aiheuttavista tekijöistä jää kokonaan huomaamatta ja tällöin päädytään vikatilanteeseen, mistä johtuen joudutaan mahdollisesti turvautumaan varajärjestelmiin ja väliaikaisratkaisuihin.

Järjestelmien operointikustannukset ovat niin ikään merkittävässä roolissa. Määräajoin tehtävät huollot ovat tarpeellisia, sekä tukevat laitteiden käytettävyyttä ja pidentävät elinkaariodottamaa. Näiden tehtävien huoltojen tukemiseksi tarvitaan kuitenkin älykästä järjestelmää, mikä kertoisi käyttäjälleen niin lisätarpeista, kuin tarpeettomien huoltotoimenpiteiden vähentämisestäkin. HUS:n keskijännitejakelussa tätä älykästä järjestelmää ei ollut, vaan huollot suoritettiin määräaikaisesti.

Ratkaisuna ABB:n kunnonvalvontajärjestelmä

AbilityTM Asset and Energy Manager asennettiin tukemaan HUS-kiinteistöjen sähkönjakelua. Asennettujen kunnonvalvontayksiköiden avulla saadaan reaaliaikaista tietoa laitteiden kunnosta esimerkiksi lämpötiloista ja osittaispurkauksista. Laitteista tulevat hälytykset saadaan ohjattua asiakkaalle esimerkiksi tekstiviestillä.

Tässä ratkaisussa asennettiin ABB Ability™ kunnonvalvonta kojeistoille - SWICOM seuraamaan keskijännitekatkaisijoiden kuntoa sekä lämpötilayksiköt seuraamaan kiskoston lämpötiloja langattomilla antureilla.

Swicom on helppo liittää nykyaikaisiin Relion® sarjan tuotteisiin, jonka avulla pystytään monitoroimaan katkaisijoiden kuntoa reaaliajassa missä ja milloin tahansa.

Pienjännitekatkaisijoihin tehtiin päivitys, jonka avulla saatiin jo asiakkaalla olemassa olevat nykyajan Sace Emax 2 -ilmakatkaisijat tukemaan pienjännitejakelua ABB Asset and Energy managerin avulla.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn X WhatsApp