100 éves elektromos biztonsági örökségével a kismegszakító az “ismeretlen hős”, amely lehetővé teszi az energetikai átállást

100 éves elektromos biztonsági örökségével a kismegszakító az “ismeretlen hős”, amely lehetővé teszi az energetikai átállást

 • A 100 éves múltra visszatekintő elektromos biztonságtechnika területén is központi jelentőségűvé válik az innováció a biztonságos, nettó nulla kibocsátást célul kitűző energetikai átállás során, mivel a megújuló energiaforrások áramhálózat-menedzsmentet követelnek meg.
 • Az ABB kismegszakítója (MCB-je) a maga nemében az első, és továbbra is iparági mércét jelent a teljesítmény, a kompakt méret, a csatlakoztathatóság és az áttekinthetőség terén.
 • A rugalmas, időtakarékos konstrukciók egyszerűbb telepítést tesznek lehetővé, segítve az iparágban jelenleg tapasztalható szakemberhiány kezelését.

Az ABB-nek a maga nemében első kismegszakítója (Miniature Circuit Breaker/MCB)* már 100 éve biztosítja az elektromos áramkörök védelmét, és a jövő fenntarthatósági igényeihez igazodva napjainkban is tovább fejlődik. Mivel az összes tűzeset közel egynegyede lakóépületekben keletkezik1, ezért kijelenthető, hogy a kismegszakítók az otthonok biztonságossá tételével forradalmasította az életmódunkat, sőt megteremtette az elektromos biztonságot az egész társadalom számára, a vasúti infrastruktúrától kezdve a gyárakon, a kereskedelmi épületeken át, az adatközpontokig.

A kismegszakítók érzékelik az olyan elektromos hibákat, mint a rövidzárlat és a túláram, és 10 milliszekundumon belül, azaz egy szempillantásnál tízszer gyorsabban megszakítják az áramkört. Ezután a készüléket gyorsan és egyszerűen vissza lehet kapcsolni, anélkül, hogy azt ki kellene cserélni. A nettó zéró kibocsátású jövő felé vezető átmenet során elengedhetetlen az elektrifikáció fokozása és a diverzifikáltabb megújuló energiaforrások integrálása. Ez azt jelenti, hogy a védelmi berendezéseknek még nagyobb elektromos terhelést kell kezelniük az áramellátás és az energiaigény változásai mellett. Az ABB berendezései a napelemektől kezdve a hőszivattyúkon át az elektromos járművekig minden rendszerben biztosítják az elektromos biztonságot, és további védelmet nyújtanak az olyan hibák ellen, mint a hibaáram, a túlfeszültség, a földzárlati áram vagy az ívzárlat.

 • InSite energy management system
 • InSite energy management system
 • Modular DIN-rail devices
 • FlexLine®

Aldo Sciacca, az ABB Energetika Smart Buildings divízióhoz tartozó Energiaelosztás (Energy Distribution) részleg vezetője szerint: „Jövőorientált portfóliónk középpontjában az energiahatékonyság és az áttekinthető, fenntartható gyakorlatok, módszerek megvalósítása áll. Emellett hangsúlyt fektetünk az egyszerű telepítésre is, ami felbecsülhetetlen érték, amikor az iparág a szakképzett munkaerő hiányával néz szembe. Kompakt, moduláris és rugalmas konstrukcióink révén lehetővé tesszük az épületek korszerűsítését és a megújuló energiaforrások gyors és biztonságos integrálását. Ez kulcsfontosságú szerepet játszik fenntartható jövőnk, modern közösségeinek nagyvárosainak és városias környezetének biztonságos kialakításában.”

A mai védelmi készülékek világszerte biztonságosabbá, intelligensebbé és fenntarthatóbbá teszik az új és a régi épületeket. A kompakt kialakítás lehetővé teszi az utólagos felszerelést még olyan műemléképületekben is, ahol a telepítésükhöz a hely korlátozott mértékben áll rendelkezésre. A világ számos történelmi jelentőségű épületében, például a hollandiai Kinderdijk szélmalmaiban és a németországi Aachen székesegyházában található faszerkezetek különösen érzékenyek az elektromos veszélyekre, és könnyen tüzet foghatnak. Ezeken az UNESCO világörökségi helyszíneken az elektromos rendszereket olyan kompakt védelmi eszközök telepítésével korszerűsítették, mint az ívzárlatfigyelő készülékek (AFDD relék), amelyek beépített túláramvédelmet biztosító áram-védőkapcsolóval (RCBO) rendelkeznek, így még évszázadokon át védik ezeket a kulturális műemlékeket.

A kismegszakító története

 • Gyártósor az ABB-STOTZ Kontakt GmbH-nál, Heidelberg, Németország
 • Hugo Stotz és szabadalma
 • Az ABB-STOTZ Kontakt GmbH mai létesítménye, Heidelberg, Németország
 • Hugo Stotz a mannheimi villanyszerelési vállalatánál, Németországban
 • Az MCB-k fejlődése

1918-ban az ABB elődje, a Brown, Boveri & Cie (BBC) felvásárolta a Stotz Kontaktot, a mannheimi (Németország) elektromos termékeket gyártó vállalatot. A vállalat alapítója, Hugo Stotz a BBC-nél maradt, és főmérnökével, Heinrich Schachtnerrel együttműködve feltalálta az első visszakapcsolható kismegszakítót, amelyet 1924 novemberében szabadalmaztattak.

A termikus és mágneses kioldást kombináló, újrafelhasználható kismegszakítót 1924-ben szabadalmaztatták. A készülék a nagy feszültségű áramok kikapcsolására és visszakapcsolására volt alkalmas, ami azt jelentette, hogy a készülékeket nem kellett újra és újra kicserélni. Ma az ABB-nek világszerte nyolc olyan üzeme van, amely kismegszakítókat gyárt. Az évente gyártott kismegszakítók pólusainak száma meghaladja a 100 milliót.

Az ABB technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását segíti elő. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 140 éve jól ismert ABB közel 105 000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett. www.abb.com

Az ABB Energetika üzletága globális technológiai vezető szerepet játszik, termékei és megoldásai a villamos energia hatékony és megbízható felhasználását teszik lehetővé az energiaforrástól a fogyasztói felhasználás helyéig. A 100 országban több mint 50 000 munkatárssal rendelkező üzletág az ügyfeleinkkel és partnereinkkel együttműködve a világ legnagyobb kihívásainak megoldásán dolgozik az villamosenergia-elosztás és ­gazdálkodás területén. Segítünk a vállalkozásoknak, az iparnak és a fogyasztóknak, hogy hatékonyan és megbízhatóan működtessék létesítményeiket és otthonaikat. Az energetikai átállás felgyorsulásával biztonságos, intelligens és fenntartható módon villamosítjuk a világot. go.abb/electrification

 Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Instagram: abb_magyarorszag

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp