ABB-lösningar säkerställer effektiv produktion av Wettex diskdukar

På Freudenbergs anläggning har ABB implementerat flera lösningar, såsom lågspänningsställverk, effektbrytare och frekvensomriktare, vilket har möjliggjort moderniseringar av eldistributionen och effektivitetsförbättringar. ABB:s pålitliga teknik och expertis inom kraftdistribution säkerställer effektiv produktion av svenskens populära diskduk - Wettex.

I över 70 år har Wettexduken varit en effektiv lösning på vardagens hushållsbestyr. Varje dag produceras tusentals meter Wettexduk i Freudenbergs fabrik i Norrköping. Med fokus på hållbarhet, energieffektivitet och säkerhet drivs här utvecklingen framåt med hjälp av lösningar från ABB Electrification.

  • Vänster till höger; Richard Thörnkvist, underhålls-/elchef på Freudenberg, Per Jennedal, säljare på ABB Electrification Sweden, Dick Jakobsson, el- och automationstekniker på Freudenberg.
  • Många processteg och hundratals drifter krävs för att tillverka Wettexdukar. Lågspänningsställverken från ABB förser Freudenbergs produktion med el.
  • Varje år producerar Freudenbergs fabrik runt åtta miljoner kvadratmeter diskduk.

ABB är sedan länge en betrodd partner som håller produktionen igång, men hjälp av smarta kraftdistributionslösningar. I fabriken matas hundratals frekvensomriktare med ström och spänning från ABB:s lågspänningsställverk MNS3.0 med Emax 2 luftbrytare. Den tuffa produktionsmiljön ställer höga krav på utrustning som tål svåra förhållanden, men det märks inte i de ljusa ställverksrummen. Här är ställverksraderna lättillgängliga för Freudenbergs elektriker.

Freudenbergs anläggning har moderniseras för att förbättra effektiviteten. Hållbarhetsarbetet sker på flera plan – förbättring av företagets energiprestanda är en av många moderniseringar.

”Vår anläggning moderniseras och effektiviseras, och detsamma gäller våra ställverk från ABB. När de blivit 20–25 år byggs de om och uppgraderas. Gamla apparater och komponenter som är svåra att få tag på ersätts med modernare utrustning som är mer energieffektiv. Med nya produkter minskar risken för avbrott i produktionen. Vårt mål är att inga haverier ska ske, och vi har väldigt få stopp. Det är bra produkter”, säger Richard Thörnkvist, underhålls-/elchef på Freudenberg.

”Vi anpassar alltid våra lösningar efter den industri de ska betjäna. Förtennade skenor och dubbla kontaktorer i en nödstoppskrets är två exempel på speciallösningar här”, säger Per Jennedal, säljare på ABB Electrification.

  • "Vår anläggning moderniseras och effektiviseras, och detsamma gäller våra ställverk från ABB", säger Richard Thörnkvist, underhålls-/elchef på Freudenberg.
  • "Vi anpassar våra lösningar till den bransch de betjänar", säger Per Jennedal, säljare ABB Electrification Sweden.
  • Vänster till höger; Per Jennedal, säljare på ABB Electrification Sweden, Richard Thörnkvist, underhålls-/elchef på Freudenberg, Dick Jakobsson, el- och automationstekniker på Freudenberg.
  • I Norrköping finns två Freudenbergfabriker; en för tillverkning och en för paketering av Wettexdukar.

Den tillsynes enkla slutprodukten, en färgglad diskduk, återspeglar inte dess komplicerade tillverksprocess. Förnybara resurser såsom papper, viskos, bomull och salt används för att producera en massa, som pressas ut, ångas och bakas i en ugn innan mönster trycks och diskdukarna skärs ut till rätt storlek.

ABB och Freudenberg har en lång historia av framgångsrikt samarbete bakom sig. Det är lätt att låta sig luras av Wettexdukens anspråkslösa yttre, men det krävs både nytänkande ingenjörskonst och energieffektiva lösningar för att vi ska få våra diskbänkar att skina.

Wettex® och Freudenberg
1949 uppfann Curt Lindqvist den första Wettexduken hemma i sitt kök, genom att mala en tvättsvamp genom en köttkvarn. Lindqvists hustru Margareta döpte den till Wettex®, en förkortning för wet textile. Sedan 1990 tillverkas Wettex® av Freudenberg, som finns i 60 länder och har 50 000 anställda globalt.

ABB-lösningar hos Freudenberg
Freudenbergs produktionsanläggning är hem åt en rad kraftdistributionslösningar från ABB, såsom lågspänningsställverk, frekvensomriktare, effektbrytare och I/O-enheter.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp