Produkter och material med lågt klimatavtryck – som är både driftsäkra och energieffektiva – är avgörande för att möjliggöra en framtid med nettnollutsläpp. ABB:s kabelskåp tillverkas med zink från Boliden som ligger 75 procent under det globala genomsnittet. Skåpen används sedan för elinfrastrukturen i gruvorna när Boliden bryter ny malm.
"Med Low-Carbon Zinc hjälper vi våra kunder och våra kunders kunder att minska sitt koldioxidavtryck. Och vi sluter cirkeln genom att använda ABB:s kabelskåp med Low-Carbon Zinc i gruvan där malmen till dem bryts," säger Daniel Asplund, Manager Zinc Sales, Boliden.
”Vi strävar efter att minska våra produkters miljöpåverkan och att använda mer hållbara material är en viktig del av detta. Bolidens Low-Carbon Zinc är ett utmärkt exempel på hur vi kan göra mer hållbara val utan att kompromissa med livslängden eller kvaliteten på våra skåp," säger Philip Wallman, produktchef för Kabeldon på ABB.
Klassiska kabelskåp säkrar elnätet
ABB:s förzinkade kabelskåp är en välbekant syn runt om i landet – och de spelar en avgörande roll för att våra elnät ska fungera. I ABB:s fabrik i Alingsås utvecklas och tillverkas två olika system av kabelskåp för svenska marknaden, Kabeldon och CEWE.
"Teamen på ABB i Alingsås är experter på att utveckla säkra och enkla lösningar för en rad olika applikationsområden. Ursprunget till produktportföljen är över hundra år gammalt, men vi fortsätter att utveckla innovativa produkter med ett stort fokus på hållbarhet för både miljö och människa, till exempel genom att prioritera person- och driftsäkerhet," säger Philip Wallman.
För att nå låga driftkostnader och hög leveranssäkerhet i ett distributionssystem ska det vara enkelt, säkert och ha hög tillförlitlighet. ABB:s kabelskåp är designade för flexibilitet och tack vare vårt modulära IP-skyddade system är skåpen lätta att komplettera med ny teknik.
Varmförzinkning ökar livslängden
Trots att kabelskåp ofta återfinns utomhus i tuffa förhållanden har de en imponerande livslängd. En av nycklarna till att de står emot väder och vind i flera decennier är varmförzinkningen. I denna process får skåpen ett skyddande zinklager som skyddar mot korrosion. Sedan introduktionen av Low-Carbon Zinc från Boliden använder ABB uteslutande detta för varmförzinkningen av sina kabelskåp i Alingsås.
Low-Carbon Zinc minskar utsläpp
ABB är långt ifrån ensamma om att använda zink för varmförzinkning. Även om metallen finns i allt från batterier till läkemedel, så går hälften av den globala zinkanvändningen till just galvanisering och förzinkning av stål. Därför är zink en viktig resurs i byggandet av hållbar infrastruktur.
Eftersom zinkframställning är oerhört energiintensivt var Bolidens Low-Carbon Zinc ett viktigt kliv för ökad hållbarhet när den först introducerades 2022. Metallen bryts i Bolidens egna gruvor och förädlas vid företagets smältverk med god tillgång till förnybar elektricitet. Jämfört med all annan raffinerad zink i världen har den ett av de lägsta koldioxidavtrycken.
"Low-Carbon Zinc är avgörande för klimatomställningen. Våra emissionsfotavtryck är väldigt låga: Tack vare att vi elektrifierat våra gruvor så långt och att våra smältverk använder förnybar electricitet så har värdekedjan för Low-Carbon Zinc ett samlat koldioxidutsläpp på max 1 kilo per producerat kilo metall. Det kan jämföras med branschgenomsnittet på omkring 3,6 kilo," säger Daniel Asplund.
En elektrifierad gruva byggs
Just nu bryter Boliden ny mark i Västerbottens inland, där en elektrifierad gruva byggs i Kristineberg/Rävliden. Den kommer att bidra till att balansera behovet av ökad produktion av kritiska mineral och metaller, med lägre koldioxidutsläpp och energiförbrukning. I Rävliden kommer zink och koppar, men även bly, guld och silver, att brytas, med ABB:s kabelskåp som en viktig möjliggörare av gruvans infrastruktur.
”Utvecklingen med elektrifiering och autonoma fordon i gruvor är väldigt positiv. Det skapar en bättre arbetsmiljö samt höjer säkerheten för människor som vistas i gruvan. För att uppnå detta, är en del att lågspänningsnätet förstärks samt ett större behov av flexibilitet. Därför gillar jag kabelskåpen från ABB,” säger Ola Nordberg, delprojektledare för el och automation på Boliden och ansvarig för utbyggnaden av elinfrastrukturen i Rävliden.
Effektiv gruvdrift med flexibla kabelskåp
I Rävliden finns ABB:s kabelskåp placerade vid strategiska knutpunkter i gruvan. De används i två olika spänningskategorier: 400 volt för exempelvis belysning, ventilation, pumpar och fordonsladdning, medan 1000 volt används för gruvmaskiner. Kabelskåpen monteras på flyttbara stativ eller fast mot bergvägg, och allt eftersom gruvan växer flyttas skåp och kablage efter. Flexibilitet och kompabilitet är oerhört viktigt.
"Elinfrastrukturen i en gruva liknar väldigt mycket ett vanligt samhälle. Fast där gruvans infrastruktur är ständig levande, där inget är statiskt någon längre tid. Att skåpen är så flexibla är en stor fördel för oss. Tack vare att vi kan använda samma skåptyp på 1000 och 400V samt att flytta komponenter mellan skåpen så sparar vi mycket pengar. Standardiseringen gör dessutom att vi kan behöver köpa och lagerhålla färre produkter, med mindre klimatpåverkan från nyproduktion som resultat," säger Ola Nordberg, delprojektledare för el och automation på Boliden och ansvarig för utbyggnaden av elinfrastrukturen i Rävliden.