ABB förverkligar 
’intelligent’ fotbollsarena åt FK Austria Wien

ABB förverkligar ’intelligent’ fotbollsarena åt FK Austria Wien

Med smart byggnadsteknik och innovativa lösningar för elektrifiering har Austria Wiens en gång traditionella hemmastadion Generali Arena i Wien förvandlats till en modern, uppkopplad, säker och energieffektiv arena.

Generali Arena byggdes 1925 och när den skulle moderniseras fick ABB det ansvarsfulla uppdraget. Nu har den förvandlats till en smart framtidssäkrad arena med det senaste inom innovativ byggnadsteknik och energieffektiv eldistribution. Den är inte bara enklare att styra utan arenan har också blivit bättre anpassad till besökarnas behov. Dessa IoT-lösningar ingår i ABB Ability™, som ger tillgång till hela det digitala erbjudandet.

Den är också den första hållbara fotbollsarenan i Österrike. Den renoverades i samarbete med Austrian Sustainable Building Council, som hjälpt till att planera utformning och genomförande vilken inkluderat solceller på taket till den norra läktaren.

Oliver Iltisberger, Managing Director för affärsområdet Smart Buildings på ABB, säger ”Vårt uppdrag är att forma framtiden inom säker, smart och hållbar elektrifiering och omvandlingen av Generali Arena är ett fantastiskt exempel på hur den visionen blir verklighet.

Vi är mycket glada över att ha fått samarbeta med Austria Wien och Austrian Sustainable Building Council. Samarbetet har inneburit att vi har kunnat leverera en arena med allt det senaste inom smart byggnadsteknik. Vi har skapat en intelligent och välkomnande plats med system som är enkla och effektiva att styra men också minskar sin påverkan på miljön.”

Alla lösningar för elektrifiering på arenan – från mellanspänningstillämpningar inom eldistribution till varje enskilt eluttag – har höjts till en avancerad nivå. Lösningens viktigaste inslag är:

Säker el

  • ABB:s kompakta SafePlus-ställverk (10 kV) förser hela arenan med säker elförsörjning. Det underhållsfria mellanspänningssystemet är helt gasisolerat och omsluter alla strömförande delar med en stålkapsel som optimerar både tillförlitlighet och personlig säkerhet.
  • ABB har också levererat två 1 000 kVA torrisolerade transformatorer som följer de senaste normerna för energieffektivitet inom EU. I stället för olja använder transformatorerna en vakuum- och gjuthartsteknik som utvecklats av ABB för effektivare kylning. Detta minimerar risken för brand och är idealiskt för sådant som arenor, oljeriggar och andra begränsade utrymmen.
  • Extra säkerhet och energibesparingar har också uppnåtts med ABB-komponenter som effektbrytaren effektbrytaren Emax 2 och säkringslastfrånskiljaren InLine II.

Tillförlitlighet

  • För att säkerställa lågspänningsdistribution med hög tillförlitlighet installerades 21 kapslingar. Det modulära utbyggbara systemet garanterar låga driftskostnader med hög tillförlitlighet och långa serviceintervall.

Lägre energiförbrukning

  • ABB:s i-bus® KNX-system för styrning av smarta byggnader innebär att alla komponenter inom belysning, solskydd, värme, luftkonditionering och ventilation i arenan är sammankopplade i ett nätverk och arbetar dubbelriktat tillsammans. I kombination med integrerad laststyrning betyder det att man uppnår maximal energibesparing.
  • ABB:s 2-kanaliga DALI-gateways [en] (digital addressable lighting interface) används även för reglering av belysningen så att hela strålkastarsystemet nu är integrerat i KNX-systemet och kan styras från en lättanvänd app.

Bättre upplevelse för besökarna

  • För att besökarna ska få en förbättrad upplevelse har ABB installerat ett omfattande urval av smarta och energibesparande lösningar för fastighetsstyrning. Några av de viktigaste delarna är närvarodetektorerna för ljus- och klimatstyrning. Dessa har en bred och känslig detektering och gör att de förbättrade VIP-ytorna kan styras via integrerade manöverpaneler.
  • För att åstadkomma en extra personlig touch på anläggningen har strömbrytarna i VIP-området och på andra strategiska punkter runt arenan utformats i klubbens kända lila färger och fansen kan köpa dem i klubbens butik och installera dem hemma.

Efter två års byggande har de 24-faldiga seriesegrarna nu fått en ny smart och hållbar hemmaarena. Detta har vässat klubbens profil och gett dem större möjlighet att konkurrera med de lokala rivalerna Rapid Wien.

Alexander Munda från arenan säger ”Vi ville sätta en ny standard för modernitet och komfort med vår nya Generali Arena. För att nå detta ambitiösa mål behövde vi samarbeta med de bästa företagen på alla områden. I ABB fann vi den perfekta partnern när det gäller att bygga teknik och infrastruktur. Feedbacken från våra fans, VIP-gäster och medarbetare är mycket positiva till ABB:s lösningar. ABB har installerat sina nya och innovativa tekniker i hela arenan, vilket gör Generali Arena till Österrikes mest moderna och vackra arena.

Generali uppfyller nu UEFA:s krav på en fyrstjärnig arena, vilket gör att den kan användas vid semifinaler i Champions League. Det som gjort detta möjligt är ABB:s integrerade lösningar för säkerhet och energieffektivitet och det utökade antalet sittplatser till 17 500. Vidare planerar man att bygga om träningsanläggningen och att bygga ett nytt regionalt träningscenter för ungdomsverksamheten.

För en totalkostnad av omkring 42 miljoner euro har man fått en ombyggd norra läktare som rymmer 4 100 åskådare och 28 VIP-loger, två skybox-loger och två loger för dignitärer samt en parkering under arenan för 370 VIP-gäster. Den östra läktaren rymmer 5 050 åskådare, butik, museum och restaurang, medan den västra läkaren rymmer 5 600 åskådare.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp