De Europese NIS2-richtlijn

Select Language
  • English
  • Deutsch
  • italiano
  • magyar
  • français
  • polski
  • español
  • čeština
  • Ελληνικά
  • Nederlands (België)

De richtlijn Netwerk- en Informatiebeveiliging 2 (NIS2) is wetgeving die een hoog en uniform niveau van cyberbeveiliging in alle lidstaten van de Europese Unie waarborgt. Dit is wat u moet weten om succesvol te zijn en hoe ABB u hierbij kan ondersteunen.*

Benieuwd waar u moet beginnen?

Wat is NIS2?

De Europese Unie (EU) heeft in december 2022 de richtlijn Netwerk- en Informatiebeveiliging 2 (NIS2) geïntroduceerd als een update van de oorspronkelijke EU-regels voor cyberbeveiliging uit 2016. De NIS2-richtlijn is wetgeving die het bestaande juridische kader moderniseert om gelijke tred te houden met de toenemende digitalisering en het steeds veranderende dreigingslandschap op het gebied van cyberveiligheid.

NIS2 breidt de reikwijdte van de EU-cyberbeveiligingsregels uit naar nieuwe sectoren en organisaties, met als doel de veerkracht op incidenten van zowel publieke als private organisaties, bevoegde autoriteiten en de EU als geheel te verbeteren. Deze richtlijn is ook een positieve stap voor alle EU-burgers, omdat zij gericht is op het beveiligen van de kritieke infrastructuur waar alle EU-burgers op vertrouwen.

Wat is het verschil tussen NIS en NIS2?
De in 2016 ingevoerde richtlijn (EU) 2016/1148 – de NIS-richtlijn – was de eerste EU-brede wetgeving op het gebied van cyberbeveiliging. Deze richtlijn bracht een aanzienlijke verandering teweeg in hoe EU-lidstaten met cyberbeveiliging omgingen. NIS2 vervangt de oorspronkelijke NIS-richtlijn en biedt juridische maatregelen om het algehele niveau van cyberbeveiliging in de EU te verhogen.

Daarnaast pakt NIS2 verschillende zwakke punten aan die de effectiviteit van de oorspronkelijke richtlijn beperkten. NIS2 breidt de regels uit naar meer sectoren, versterkt het risicobeheer, incidentenbeheer en de samenwerking tussen lidstaten en introduceert strengere sancties en aanvullende nalevingsvereisten.

Safety icon

Wat houdt de NIS2-richtlijn in?

U vindt het hier.

Open document

Voor wie?

Welke sectoren vallen onder NIS2?
NIS2 is van toepassing op alle organisaties binnen de EU – zowel industriële als niet-industriële – inclusief hun toeleveranciers, die actief zijn in kritieke sectoren.
Andere kritieke sectoren
  • Energy: Electricity, oil, gas, heat, hydrogen
  • Health: Healthcare providers, labs, R&D, pharma
  • Transport: Air, rail, water, road
  • Banks and financial markets
  • Water and wastewater
  • Digital: IXP, DNS, TLD, DC, CSP, CDN, TSP, MSP, MSSP
  • Public administration
Andere kritieke sectoren
  • Postal and courier
  • Waste management
  • Chemicals
  • Food
  • Manufacturing technology and engineering
  • Digital services: Social, search, markets
  • Research
Bevoegdheid voor naleving
Essentiële en belangrijke entiteiten binnen de bovengenoemde sectoren met hoge of andere kritieke waarde vallen onder de jurisdictie van de lidstaat waarin zij hun diensten verlenen. Indien een entiteit diensten verleent in meerdere lidstaten, valt zij onder de jurisdictie van elke betrokken lidstaat. Entiteiten waarvan de dienstverlening wordt geleverd of afhankelijk is van activiteiten buiten de EU, moeten de continuïteit van hun diensten binnen de EU waarborgen in het geval van verstoringen van hun activiteiten buiten de EU.

Valt uw sector onder NIS2?

Lees meer

Welke stappen moet u nemen?

NIS2 beschrijft 10 categorieën van maatregelen voor risicobeheer op het gebied van cyberbeveiliging die organisaties moeten implementeren, aangevuld met aanzienlijke rapportageverplichtingen.
1
Beleid voor risicoanalyse en beveiliging van informatiesystemen.
Operators moeten een risicoanalyse op het gebied van cyberbeveiliging uitvoeren voor hun productiesystemen en kritieke componenten identificeren.
ABB voert risicoanalyses uit op basis van IEC 62443 voor elk productiesysteem, ongeacht de leverancier van het industriële controlesysteem (ICS).

Meer informatie

Bekijk video
2
Verbeterde incidentafhandeling.
Operators moeten compromittering en incidenten op het gebied van cyberbeveiliging kunnen detecteren en deze incidenten melden aan de eigenaar van het systeem.
ABB biedt tools en diensten om u te helpen bij het detecteren van en reageren op incidenten. Hoe ABB kan helpen:

Meer informatie

Bekijk video
3
Verbeteringen in het bedrijfscontinuïteitsplan...
Operators moeten procedures vastleggen om een snelle hervatting van de productie te waarborgen in het geval van een cyberincident, beginnend met een business impact-analyse.

ABB helpt met contractuele afspraken over inzet van middelen met passende responstijden en het opstellen van technische herstelplannen. Hoe ABB kan helpen:

Meer informatie

Bekijk video
4
Beveiliging van supply chain, inclusief beveiligingsaspecten met betrekking tot de relaties tussen elke entiteit en haar directe leveranciers of dienstverleners, om een van de meest voorkomende aanvalsvectoren te versterken. Operators moeten informatiebeveiligingseisen vaststellen voor hun directe leveranciers en programma’s opzetten voor leveranciersbewaking en verificatie (zoals leveranciersaudits).

ABB heeft het voor u geregeld met onze certificeringen (ISO/IEC 27001, IEC 62443-2-4) en het monitoren van leveranciers.
Meer informatie:

Meer informatie

Bekijk video
5
Beveiliging bij de verwerving, ontwikkeling en het onderhoud van netwerk- en informatiesystemen, inclusief het omgaan met kwetsbaarheden en het melden daarvan.
Operators moeten eisen vaststellen voor de volledige levenscyclus van het informatiesysteem (planning, ontwikkeling, testen, onderhoud, vervanging).

Meer informatie

Bekijk video
6
Beleid en procedures om de doeltreffendheid van maatregelen voor cyberbeveiligingsrisicobeheer te beoordelen.
Operators moeten procedures opstellen om de effectiviteit van beschermingsmaatregelen op het gebied van informatiebeveiliging te evalueren.
ABB helpt u om grip te houden op uw beveiliging met oplossingen en diensten.
Ontdek onze:

Meer informatie

Bekijk video
7
Basismaatregelen voor cyberhygiëne en cybersecuritytraining om de paraatheid en veerkracht van de organisatie te verbeteren. Operators moeten ervoor zorgen dat alleen personeel van dienstverleners wordt ingezet voor activiteiten die verband houden met automatiseringsoplossingen.
ABB vergroot het vermogen van uw team om cyberdreigingen te herkennen en aan te pakken. Hoe ABB kan helpen:

Meer informatie

Bekijk video
8
Beleid en procedures met betrekking tot het gebruik van cryptografie en versleuteling om organisaties beter te beschermen tegen aanvallen. Operators moeten definities en documentatie opstellen voor het gebruik van cryptografie, versleuteling en het inloggen op informatiesystemen.
ABB helpt bij het implementeren van cryptografische maatregelen, waaronder versleutelde communicatie, ondertekende softwarepakketten en veilige externe toegang. Hoe ABB kan helpen:

Meer informatie

Bekijk video
9
Verhoogde beveiliging van personeelsbeheer, toegangscontrolebeleid en assetmanagement om een cultuur van cyberbewustzijn te bevorderen. Dienstverleners moeten een inventarisregister opstellen en bijhouden, en ervoor zorgen dat hun automatiseringsoplossingen accountbeheer ondersteunen.
ABB kan u ondersteunen bij het opstellen van procedures die een cultuur van cyberbeveiliging bevorderen en het veilig beheren van gebruikers en accounts.
Ontdek onze:

Meer informatie

Bekijk video
10
Multi-factor authenticatie of continue authenticatieoplossingen, beveiligde spraak-, video- en tekstcommunicatie, en beveiligde noodcommunicatiesystemen om netwerken te beschermen tegen de nieuwste dreigingen en tactieken. Dienstverleners moeten multi-factor authenticatie ondersteunen voor werkstations van automatiseringsoplossingen, zoals vereist door de eigenaars van de systemen.
De industriële cyberbeveiligingsexperts van ABB helpen u om te voldoen aan de NIS2-vereisten en om multi-factor authenticatie (MFA) te implementeren in de Windows-omgeving van uw HMI. Hoe ABB kan helpen:

Meer informatie

Bekijk video
plus1

Meld zonder onnodige vertraging en in elk geval binnen 24 uur nadat u zich bewust bent geworden van het incident. Het doen van een melding leidt niet tot een verhoogde aansprakelijkheid van de meldende entiteit.

De eerste stap is het detecteren van incidenten en idealiter het voorkomen dat kwaadwillenden toegang krijgen tot de systemen. ABB kan u hierbij helpen met onze monitoringsoplossingen.
Ontdek onze:

Meer informatie

Bekijk video

Hoe?


Wat zijn de volgende stappen voor uw organisatie (en wie kan u helpen)?

Als organisatie die moet voldoen aan NIS2, is het belangrijk om inzicht te krijgen in uw verplichtingen op het gebied van naleving en rapportage. Mogelijk heeft u een partner nodig die u op deze weg kan begeleiden. Zo bent u bijvoorbeeld verplicht om de bevoegde autoriteiten, zonder onnodige vertraging, te informeren over elke significante cyberdreiging die u identificeert en die had kunnen leiden tot een ernstig incident.

Standaardisatie (Artikel 25 van de richtlijn)
Om de consistente toepassing van Artikel 21(1) en (2) te bevorderen, moeten lidstaten – zonder het gebruik van een bepaald type technologie op te leggen of te bevoordelen – het gebruik aanmoedigen van Europese en internationale normen en technische specificaties die relevant zijn voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen.

Incidentmelding

NIS2 legt meldingsverplichtingen op in fasen, voor incidenten die een "significante impact" hebben op de levering van diensten.
Deze meldingen moeten worden gedaan aan de bevoegde autoriteit of het CSIRT (Computer Security Incident Response Team).

Incident notification

Meer informatie over regelgeving op het gebied van cyberbeveiliging en het detecteren van aanvallen: een gids voor naleving.

Download Brochure

Wanneer?

Wanneer moet u in actie komen?
De oorspronkelijke deadline voor NIS2-naleving in Nederland was vastgesteld op 17 oktober 2024, maar de daadwerkelijke inwerkingtreding is inmiddels verschoven naar het derde kwartaal van 2025. Dit geeft organisaties extra tijd om de nodige maatregelen te nemen om aan de NIS2-richtlijn te voldoen — maar uitstel betekent geen afstel. Het is belangrijk om nu te starten met de voorbereidingen. Er zijn bovendien andere belangrijke deadlines die in aanloop naar de inwerkingtreding gevolgd moeten worden.
Timeline of the NIS2 Directive

ABB-ondersteuning en oplossingen

Werk samen met ABB om vol vertrouwen te voldoen aan de NIS2-richtlijn

Het ABB Ability™ Cyber Security-portfolio vermindert cyberrisico’s door beveiligingsmaatregelen te implementeren binnen een verdedigbare architectuur, waardoor klanten cyberdreigingen kunnen identificeren en aanpakken voordat deze schade veroorzaken.

Wondering where to start

Wondering where to start?

You likely have questions around NIS2 and how it impacts your organization. ABB Ability™ Cyber Security offers a comprehensive solution. Our industrial cyber security experts can help to reduce the likelihood and impact of a cyber incident and have deep experience in guiding customers through such compliance transitions.

Let’s collaborate to ensure your compliance with the EU NIS2 Directive.
Wondering where to start
* Disclaimer: Houd er rekening mee dat de informatie op deze pagina niet bedoeld is als juridisch advies. De inhoud is gebaseerd op de EU NIS2-richtlijn. Of bedrijven daadwerkelijk onder de richtlijn vallen, kan pas definitief worden vastgesteld nadat NIS2 is omgezet in nationale wetgeving. Onze aanbevelingen vormen slechts een klein onderdeel van de voorbereidingen die getroffen moeten worden. Ondanks onze uiterste zorgvuldigheid kunnen er fouten in de inhoud voorkomen. ABB kan daarom niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade.
  • Neem contact op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

    Neem contact op
Select region / language