De Europese Unie (EU) heeft in december 2022 de richtlijn Netwerk- en Informatiebeveiliging 2 (NIS2) geïntroduceerd als een update van de oorspronkelijke EU-regels voor cyberbeveiliging uit 2016. De NIS2-richtlijn is wetgeving die het bestaande juridische kader moderniseert om gelijke tred te houden met de toenemende digitalisering en het steeds veranderende dreigingslandschap op het gebied van cyberveiligheid.
NIS2 breidt de reikwijdte van de EU-cyberbeveiligingsregels uit naar nieuwe sectoren en organisaties, met als doel de veerkracht op incidenten van zowel publieke als private organisaties, bevoegde autoriteiten en de EU als geheel te verbeteren. Deze richtlijn is ook een positieve stap voor alle EU-burgers, omdat zij gericht is op het beveiligen van de kritieke infrastructuur waar alle EU-burgers op vertrouwen.
Wat is het verschil tussen NIS en NIS2?
De in 2016 ingevoerde richtlijn (EU) 2016/1148 – de NIS-richtlijn – was de eerste EU-brede wetgeving op het gebied van cyberbeveiliging. Deze richtlijn bracht een aanzienlijke verandering teweeg in hoe EU-lidstaten met cyberbeveiliging omgingen. NIS2 vervangt de oorspronkelijke NIS-richtlijn en biedt juridische maatregelen om het algehele niveau van cyberbeveiliging in de EU te verhogen.
Daarnaast pakt NIS2 verschillende zwakke punten aan die de effectiviteit van de oorspronkelijke richtlijn beperkten. NIS2 breidt de regels uit naar meer sectoren, versterkt het risicobeheer, incidentenbeheer en de samenwerking tussen lidstaten en introduceert strengere sancties en aanvullende nalevingsvereisten.