Pomorski propulzivni sistemi

ABB Azipod® sistemi propulzije imaju veliki uticaj na operativnu efikasnost brodova i drugih plovila, preko smanjenja potrošnje energije i 25 odsto niže emisije gasova.Kada se pojavio 1990., Azipod je započeo novo poglavlje u oblasti propulzionih sistema kao prvi rotirajući sistem čija montaža se vrši na brodskom trupu sa spoljašnje strane.

“Eksterni” sistem propulzije, koji je zamenio teško prilagodljiv klasični sistem vratila, nudi brojne prednosti, pre svega bolju raspodelu prostora, a zatim i manji nivo buke na brodu.

U druge prednosti Azipod sistema spadaju niska potrošnja goriva, mogućnost da se razvije veća brzina uz manju potrošnju energije i bolji manevar. Shodno tome, sistem omogućava smanjenje potrošnje energije plovila na otvorenom moru za 5-15 odsto, mada su utvrđene uštede i do 25 odsto. Visoko efikasan elektromotor je smešten u rotirajuću kapsulu koja je učvršćena na trupu, a upravljanje se vrši preko elektromotornog pogona smeštenog na brodu. ABB generatori proizvode struju za pogonski sistem kao i za sve ostale potrošače na brodu.

Preko 80 plovila je do današnjeg dana opremljeno Azipod uređajima koji su akumulirali preko pet miliona radnih sati čak i na najzahtevnijim pomorskim aplikacijama - ledolomcima, luksuznim kruzerima, istraživačkim brodovima i off-shore dostavnim plovilima kao i bušačima, trajektima i mega jahtama.
Select region / language