Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

Connectordeksel combineert eenvoud met inventiviteit

“30%-40% besparingen op installatietijd en materiaal”

Nieuwe producten en productverbeteringen die in gang worden gezet voor, door én met de markt. Dat is toch de beste basis om vernieuwingen door te voeren en projecten steeds nét iets beter te doen? Zo denkt in ieder geval Pierre Berk van S.O. Elektrotechniek er over. Hij ventileerde zijn wensen en behoeften - ABB pikte deze op en ontwikkelde een nieuw connectordeksel. Een tijd- en materiaalbesparende oplossing die al voor de officiële marktintroductie op grote schaal wordt toegepast. We spraken met de bevlogen elektro-ondernemer tijdens zijn werkzaamheden aan het International Student House Delft.

Referentieproject International Student House Delft

Markant gebouw
Het International Student House in Delft, naar een ontwerp van het nabijgelegen architectenbureau Cepezed, is een combinatie van 332 kamers voor buitenlandse studenten, een studentencafé en bedrijfsruimten gericht op dienstverlening aan studenten. Het markante gebouw maakt deel uit van de herontwikkeling van de TU-Noordcampus en gaat na oplevering vooral opvallen door de uiteindelijke gevelbekleding van Cortensstaal. Dit zorgt voor een constrastvol en tegelijk harmonisch geheel met de twee naastgelegen neogotische panden.

De nieuwbouw bestaat uit twee gebouwdelen die gezamenlijk een rechthoekige carrévorm hebben. Aan de lange zijde is de open binnenruimte toegankelijk. De ruim 330 kamers voor internationale studenten zijn zo’n 16 m2 groot en voorzien van een eigen sanitaire unit met douche, toilet en wastafel. Zes tot acht kamers vormen steeds een woongroep met een gezamenlijke woonkeuken met twee kookopstellingen en een aangrenzend balkon.

Veelzijdiger door versimpeling
De bouw van het International Student House wordt verzorgd door Waal Bouw uit Vlaardingen; voor de elektrotechnische installatie tekent S.O. Elektrotechniek uit het Zuid-Hollandse Valkenburg. “Naast de elektrotechnische installatie doen we ook de databekabeling, CAI, intercom- en toegangscontrole-installatie – eigenlijk alles waar koper in zit”, aldus Pierre Berk, mede-eigenaar van S.O. Elektrotechniek en samen met de projectleiders Ron Aalbers en Cees Schot nauw betrokken bij de werkzaamheden. Als we met hen over het project praten, wordt al snel duidelijk dat zij een prachtige kijk op het vak hebben – én op de manier waarop we dat beter kunnen maken. “Door de arbeid zoveel mogelijk te versimpelen, wordt het werk niet eenvoudiger maar juist veelzijdiger. Vanuit die gedachte kwam ik ook bij ABB tijdens dit project aldus Pierre.

“Met de lange gangen en min of meer standaardkamers zochten we naar een oplossing om GST-connectoren eenvoudig en snel te kunnen installeren. Vanuit de centraaldoos wilden we direct kunnen stekeren naar de verlichtingsarmaturen. Dat bracht ons bij ABB. Dat is niet alleen onze vertrouwde partner voor al het installatiemateriaal maar ook een meedenkend en pro-actief partner als het om productverbeteringen gaat. Al vaak heeft ABB bewezen mee te denken met en de ontwikkelingen af te stemmen op de wensen en behoeften van de markt. De recente verbeteringen en vernieuwingen van de ABB gietbouwdoos zijn daar een goed voorbeeld van. En ook bij dit project bewees ABB weer haar meerwaarde.”

Marktvraag stuurt ontwikkelingen
Om het installeren van onder meer armaturen te versnellen en te vereenvoudigen was Pierre Berk op zoek naar een chassis voor 3-, 4- of 5-voudige genormaliseerde stekkers van verschillende leveranciers. “Op deze locatie werken we met het GST-systeem, maar het ging ons niet zozeer om het systeem als wel om de behuizing waar de systeemconnectoren in ondergebracht kunnen worden. ABB bleek net met de ontwikkeling van zoiets bezig te zijn: een deksel waar een connectordeel inpast en zo eigenlijk meerdere functies in één product combineert. Door onze vraag kon die ontwikkeling worden bijgestuurd en versneld. Het resultaat was er in no-time: nog voordat het installatiewerk hier begon had ABB een Plug & Play-deksel dat zich voor verschillende typen connectoren leent. Prachtig toch om op zo’n manier samen ons vak mooier en het werk efficiënter te maken?”

Tijd- en materiaalbesparingen
Pierre Berk bleek het bij het rechte eind te hebben. Het nieuwe connectordeksel bespaarde niet alleen materiaal maar zorgde tijdens de installatie ook voor aanzienlijke tijdsbesparingen. “Alleen al het installeren zelf gaat 30 – 40% sneller”, aldus Berk. “Het deksel wordt met 1 M4-schroef vastgezet in plaats van 2. Bovendien laten we de connector voorbedraad aanleveren. Ook dat versnelt het installatieproces én zorgt voor minder faalkosten. Men vergeet vaak dat wij ons werk moeten doen in een omgeving waar nog geen verlichting is. Eén verkeerde aansluiting zorgt in een later stadium vaak voor aanzienlijke kosten. Dat weten we nu te minimaliseren door met een voorbedrade connector te werken.” De feitelijke installatie is daarmee terug te voeren tot enkele simpele stappen. De voorbedrade connector wordt in de connectordeksel gestoken, vastgeklikt, de bedrading wordt aangesloten en de deksel wordt vastgezet. Eenvoudiger kan eigenlijk niet.

Pierre Berk vervolgt: “Door de nieuwe installatiemethode en de voorbedrade connectoren verbruiken we ook nog eens veel minder materiaal. In dit project lopen de materiaalbesparingen op tot 40%. Dat betekent dat we met het nieuwe connectordeksel een prachtige troef in handen hebben. Een simpel maar doeltreffend middel waarmee we sneller kunnen werken tegen lagere kosten. Tel daarbij nog eens de verlaging van de faalkosten en je begrijpt dat dit product precies bij ons past.”

Meer weten