Unieke Dynamic Load Balancing. Toekomstbestendig wagenpark door schaalbaarheid

Duurzaam en circulair ondernemen is al 75 jaar verweven in het DNA van Den Ouden. De missie luidt dan ook: ‘Oplossingen creëren die bijdragen aan een duurzame omgeving met slimme infrastructurele-, gezonde bodem- en circulaire bio-based producten en diensten’. Vanuit deze missie, is het gloednieuwe kantoorpand gebouwd. Je ziet de duurzaamheidsambities van Den Ouden overduidelijk terug. Het energieneutrale gebouw voldoet, mede door ABB’s unieke Dynaming Load Balancing functie, aan de hoogste BREEAM-klasse.
Sinds het voorjaar van 2023 heeft Den Ouden een gloednieuw modern en ruim kantoorpand. Met ruim 300 werknemers en de groeiambities is het voormalige bedrijfspand van de familie Den Ouden uit zijn voegen gegroeid. Om die reden werd dit nostalgische gebouw op het terrein, waar zelfs de oorspronkelijke familiewoning van de familie Den Ouden nog steeds staat, verbouwd.

Het nieuwe kantoorpand is een kweekvijver voor duurzaam bouwen. Met zonnepanelen, de hoogste isolatie, geen gebruik van gas en hergebruik van materialen, is het kantoorgebouw energieneutraal. Bovendien is er een laadplein gerealiseerd, met laadvoorzieningen voor het elektrisch wagenpark die rechtstreeks gebruikmaken van de zelf opgewekte energie.

Drive voor elektrificering

Het laadplein is volgens David van Duijn, manager bedrijfsvoering bij Den Ouden, ontstaan vanuit het toenemend aantal elektrische vervoersmiddelen die in gebruik zijn bij Den Ouden. We rijden het hele land  door voor verschillende projecten. We willen dat graag zo milieubewust mogelijk doen en investeren daarom volop in Elektrisch vervoer. Een plek waar we onze voertuigen zowel AC als DC kunnen laden, is daarbij  noodzakelijk.

Om ervoor te zorgen dat alle voertuigen op het nieuwe laadplein kunnen laden, is de combinatie tussen snel en lang laden essentieel. Tijdens de piekmomenten is er namelijk een hoop stroom nodig om te kunnen laden. Vaak is die stroom niet aanwezig omdat het stroomnet vol zit. Als gevolg daarvan kunnen auto’s niet maximaal laden. ABB hielp Den Ouden met een oplossing: het creëren van een unieke Dynamic Load Balancing functie.

Dynamic Load Balancing

Donny Jansen, Product Marketing Specialist E-Mobility en Smart Buildings bij ABB, vertelt over de rol die ABB speelde in deze unieke laadinfrastructuur. “Vanwege de wens vanuit Den Ouden om eigen vervoer te elektrificeren en dit op een duurzame manier te doen, hebben we deze unieke functie toegepast met onze eigen producten. Deze Dynamic Load Balancing functie voorkomt overmatig stroomverbruik, doordat de stroomtoevoer wordt aangepast aan het energieverbruik op de locatie waar ook andere elektrische apparaten worden gebruikt. Het zorgt ervoor dat je energie efficiënt kan verdelen en gebruiken.” David van Duijn vult aan: “Aangezien we ons wagenpark de komende jaren verder willen elektrificeren, is het wenselijk dat de oplossing schaalbaar is voor de toekomst. In het ontwerp is hier direct rekening mee gehouden, hiermee is het laadplein toekomstbestendig.”

AC- en DC laden

Het laapplein van Den Ouden heeft twee 120 kW ABB Terra DC Fast Chargers en tien ABB Terra AC-wallboxen. “Door zowel DC- als AC-laadpalen te plaatsen, optimaliseren we het stroomgebruik. Bezoekers die kort blijven, laden aan de DC-snellaadpaal. Deze effectieve manier van laden is mogelijk doordat de tussenkomst van een converter niet nodig is. Een DC-snellader zet wisselstroom om naar gelijkstroom in de lader zelf, in plaats van in de auto.” David van Duijn vult aan: “Werknemers die de hele dag op kantoor blijven, plaatsen de auto aan een  AC-lader die aangesloten is op het stroomnet. Wanneer de auto vol is, stopt de laadpaal met laden. Daardoor verbruiken we niet meer dan nodig is en gaan we verspilling tegen. De stroom die over is gebruiken we voor andere apparaten in het gebouw. Het ultieme scenario is dat we deze stroom kunnen opslaan in een slimme accu of auto’s die kunnen terugleveren aan het net. Op die manier voorzien we in onze eigen 
energiebehoeften

ABB’s OCPP Controller 

De OCPP Controller van ABB stuurt deze AC- en DC-laders dynamisch aan vanuit de verdeelkast. Met de eenvoudige en intuïtieve editor en gebruikersinterfaces is realtime inzicht in het verbruik van de laders mogelijk voor Den Ouden. Daarnaast is het eenvoudig om het Dynamisch Load Management te integreren in bestaande gebouwbeheersystemen.

Meer informatie over AC-laders

MEER INFORMATIE

Meer informatie over Terra DC Fast Chargers

MEER INFORMATIE
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language