ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions draagt bij aan energiebesparing voor Random Studio

Aangenaam werkklimaat en optimale energiebesparing dankzij perfecte warmteregulatie in het gerenoveerde pand van Random Studio.

Random Studio koos voor ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions. Een oplossing die naadloos aansluit op de duurzaamheidsambities van de experience design studio, gelegen in een duurzaam pand in hartje Amsterdam dat voorheen de oude DS Keyzer garage was. Bij de renovatie van de DS Keyzer garage uit 1917 naar het gloednieuwe duurzame pand van Random Studio, stond verduurzaming centraal. Een gezond en energiezuinig binnenklimaat realiseren voor alle visual artists, developers en strategen van Random Studio was een van de belangrijkste doelen.

Amsterdammers kennen de Gillis van Ledenberchstraat van de oude DS Keyzer garage. Dit was de plek waar je je kapotte Citroën DS liet repareren en waar je andere liefhebbers van de Franse auto ontmoette. Tot 2020 was de DS Keyzer een van de meest geliefde garages van Nederland, maar sinds twee jaar is het autoherstelbedrijf en tevens ontmoetingsplek opgedoekt. De eigenaar verkocht het pand na 39 jaar aan Daan Lucas, eigenaar van Random Studio. Vandaag de dag is het oude pand uit 1917 omgetoverd tot creatieve broedplaats waar technologie, design, creativiteit en duurzaamheid samenkomen.
Random Studio in Amsterdam

Oud naar nieuw

Er is inmiddels veel veranderd aan het voormalig pand van de autogarage. De authentieke voorgevel is intact gebleven, maar wanneer je het pand binnenloopt stap je een compleet vernieuwde wereld binnen. Natuurlijke vormen en kleuren, sustainable materialen en de oude industriële details van de garage springen direct in het oog. Waar je aan de voorkant van het gebouw nog herinnerd wordt aan de historie van de autogarage, zie je aan de achterkant - waar de werkplekken zijn - het tegenovergestelde. Het is een natuurlijke en tegelijkertijd moderne omgeving waarin getalenteerde artistieke medewerkers werken aan de meest unieke projecten voor merken zoals Prada, Chanel, Bottega Veneta en Nike. De plantenjungle - inclusief tjilpende vogelgeluiden op de achtergrond - de muren gemaakt van gerecyclede krantenpulp, een houten plafond en diverse artistieke uitspattingen aan de wanden, maken dat je vergeet dat je in een autogarage uit beginjaren van de twintigste eeuw bent.

Energielabel F

Toen Daan Lucas het gebouw aan de Gillis van Ledenberchstraat kocht had het energielabel F, het opeenna minst energiezuinige label. Voor de transitie van een oud naar een nieuw pand was verduurzaming essentieel. Zowel voor de inrichting van het pand als de gebouwinstallaties moesten bijdragen aan de duurzaamheidsambities van Random Studio. Arjen Straver, domotica engineer bij technisch dienstverlener FMJ Automation, werd verantwoordelijk voor de installaties in het gebouw. Hij zette de realisatie van een optimale warmteregulatie en klimaatinstallatie in gang.

Energiegebruik reduceren

Voor Arjen Straver zijn klimaatinstallaties geen onbekend terrein. En ook met ABB producten - voornamelijk als het gaat om KNX-apparatuur - heeft hij al meerdere installaties aangelegd. ABB Cylon® HVAC, de nieuwe Smart Building oplossing van ABB die we gebruiken voor dit project was daarentegen wel onbekend terrein. "We konden de ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions producten en de kennis van onze samenwerkingspartner ABB goed gebruiken. Vanuit jarenlange ervaring weten we dat we op hen kunnen bouwen. Daarom hebben we voor dit project ook gekozen voor een samenwerking met ABB. We maakten een uitstapje van ABB KNX-apparatuur naar de ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions." 

Nadat Arjen Straver de hulpvraag bij ABB neerlegde, leidde Product Marketing Specialist Erwin Roeterdink het project vanuit ABB. Hij weet van de hoed en de rand als het gaat om energiebesparing en het verhogen van comfort in gebouwen. "Toen Arjen Straver ons benaderde om te bemiddelen bij de implementatie van ABB Cylon® HVAC Smart Building Solution in het pand van Random Studio, wist ik meteen dat we veel winst op het gebied van energiebesparing konden behalen. Vanuit mijn ervaring weet ik namelijk dat een flinke besparing op energieverbruik met de juiste oplossingen mogelijk is. Door alleen al de temperatuur met slechts 1ºC te verlagen, wordt het energieverbruik al met zo’n 8 procent gereduceerd. Hiermee levert Random Studio een bijdrage aan een beter (werk)klimaat en krijgen ze een zuiniger energielabel. Dit is een goede uitkomst voor Random Studio en haar duurzaamheidsambities."

 

 

Warmtevraag Reguleren

Warmtevraag reguleren

Technisch dienstverlener FMJ Automation was als eerste aan zet in het project. Op het dak werden onder andere buitenunits van warmtepompen met behuizing aangelegd. Deze zorgen voor verwarming van het kantoorpand, maar dan op een milieuvriendelijke manier. Afhankelijk van de warmtevraag van het pand worden de warmtepompen op het dak aangestuurd. Aan de hand van de KNX-vloersensoren wordt de actuele warmtevraag bepaald. Deze actuele en betrouwbare data uit de sensoren wordt vervolgens doorgegeven aan de warmtepompen.

De communicatie tussen deze KNX-vloersensoren en de warmtepompen wordt gefaciliteerd door de gebouwbeheersysteem ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions. Een 100% merkonafhankelijke Smart Building-systeem die E- en W- installaties in gebouwen naadloos integreert. Het gebouwbeheersysteem werkt op basis van actuele, geïntegreerde (vloer) sensorgegevens om aanpassingen op een intelligente manier te doen. In dit geval geeft ABB Cylon® geeft de gebouwbeheerder van Random Studio volop mogelijkheden voor energiebesparing, zonder afbreuk aan comfort en veiligheid.

Erwin Roeterdink is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van ABB Cylon®. “Wij optimaliseren HVAC-systemen door het koppelen van de E- en W-installaties om zo energie te besparen en het comfort in gebouwen te verhogen. Onze uitgebreide lijn van KNX-producten in combinatie met de nieuwe ABB Cylon®-oplossingen biedt de kwaliteit, betrouwbaarheid en energiebesparingen die facility managers verwachten. Bovendien zijn ze eenvoudig te gebruiken en goed te onderhouden.”

Volop mogelijkheden

Erwin Roeterdink adviseerde Arjen Straver om voor ABB Cylon® te kiezen, omdat het daarmee mogelijk werd om alle functionaliteiten op het gebied van klimaatinstallaties van Random Studio in te richten. Voor Arjen Straver waren de Smart Building producten nieuw terein. “Ik start een project waarin ik nieuwe producten gebruik toch met meer zekerheid als ik eerst met de producten speel voordat ik het ergens in schroef. Daarom bood ABB mij een training aan over ABB Cylon®. Ik leerde de producten beter kennen en juist toe te passen, ook in de praktijk bij Random Studio. Als ik terugkijk op de trainingen dan vond ik het begrijpelijk en interessant. Het is prettig dat ABB ook tijdens projecten support biedt. Dat geeft mij en de klant zekerheid.”

Altijd aangenaam

Marijn Bosch, office manager bij Random Studio, is blij met de warmteregulatie in het pand. “Een comfortabele temperatuur vinden wij belangrijk. We willen voorkomen dat onze medewerkers minder goed functioneren in hun werk door een onprettige kantoortemperatuur. Sinds we de klimaatinstallatie in ons pand goed geregeld hebben, merk je dat de temperatuur altijd constant is. Het is nooit te warm of te koud en dat maakt het binnenklimaat aangenaam. Het voordeel is dus niet alleen dat het energieverbruik wordt teruggedrongen, maar het draagt ook bij aan het werkcomfort van onze medewerkers. De juiste temperatuurregeling dankzij ABB en FMJ Automation levert zeker een bijdrage aan onze duurzaamheidsambities.”


Meer informatie over ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions

Meer informatie

Meer informatie over ABB Cylon® CBX en CBXi series [EN]

Meer informatie
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language