Werkelijke Energie intensiteit indicator
We spreken Arjan Klomp, Innovator Practicum, over de systemen die ABB leverde. “In het practicum willen we onze cursisten kennis laten maken met de mogelijkheden en voordelen van energiemonitoring. Dat doen we aan de hand van de vele installaties die in het nieuwe gebouw zijn geïntegreerd.” Vaak worden energiemonitoring en energiemanagement gekoppeld aan het energielabel van een gebouw. Voor de trainingen en cursussen in het practicum wordt echter gebruik gemaakt van de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii).
Energieverbruik inzichtelijk maken
“We maakten kennis met deze indicator toen we ons eigen gebouw ontwikkelden”, vertelt Arjan Klomp. “Waar het energielabel van een gebouw iets zegt over de energiezuinigheid van een gebouw, doet het geen uitspraak over het daadwerkelijke energieverbruik. De WEii van een gebouw gaat daarentegen uit van het werkelijke, gemeten energiegebruik en het gebruiksoppervlakte van het gebouw. Wanneer je dat als uitgangspunt gebruikt, kan je gericht werken naar vermindering van het energieverbruik. Voorwaarde is echter wel dat je inzicht hebt in de energiestromen: welk apparaat of welke toepassing verbruikt wat. Dat fijnmazige inzicht wordt met het Insite-energiemanagementsysteem van ABB mogelijk. En dat is nou net wat veel eigenaren en gebruikers van gebouwen willen.”
Met de inzichten die het System Pro M compact® InSite-systeem biedt, kunnen gebruikers hun CO2 uitstoot met 15 procent verminderen. Daarmee besparen ze tot 20 procent op hun energierekening. Dat maakt het Insite-systeem ideaal voor beheerders van industriële en commerciële gebouwen zoals fabrieken, scholen, kantoren, retail e.d. die behoefte hebben aan besparing op energieverbruik en technisch beheer over de elektrisch installatie.
Van hoofdverdeler tot eindgebruiker
Het System Pro M compact® InSite-systeem is opgenomen in één van de onderverdelers die ABB heeft geleverd. “Zo kunnen we van hoofdverdeler tot eindgebruiker tot op detailniveau alles bemeteren en krijgen we volledig inzicht in het energieverbruik. Centraal daarbij staat een nulmeting die de basis vormt voor toekomstige metingen. Ze kan worden verhoging van het energieverbruik effectief worden aangepakt. En omdat slijtage van apparatuur vaak ook leidt tot een verhoogd energieverbruik, krijgen wij ook meer inzicht in en beter grip op het onderhoud van apparatuur. Dankzij de sensoren die we met het Insitesysteem combineren, kunnen we het zelf zo regelen dat we automatisch per mail een seintje krijgen als het energieverbruik te hoog wordt’’, aldus Arjan Klomp.
Cursisten motiveren voor energiemonitoring
Voor Arjan en zijn collega’s is het nu zaak om de ervaringen die men zelf heeft opgedaan toegankelijk te maken voor cursisten. “Door energiemonitoring op deze manier te presenteren, raken cursisten geïnspireerd en gemotiveerd. En dat is precies de manier waarop wij cursussen en trainingen willen verzorgen. Wij zijn ervan overtuigd dat motivatie is het sleutelwoord voor succes. Door een onderwerp als energiemonitoring zo te presenteren, kunnen we -samen met ABB- meer bewustzijn voor dit onderwerp creëren. En dat is belangrijk voor de toekomst van het vak én onze aarde!”