Energiemonitoring inzichtelijk maken inspireert installateurs


Dagelijks worden bedrijven geconfronteerd met de invloed van verduurzaming en de energietransitie. Is het niet strengere regelgeving of verplichte energielabels dan zijn het wel de oplopende energiekosten of de capaciteit van het netwerk dat aan zijn grens zit. Dat zorgt ook voor installateurs voor nieuwe uitdagingen en maakt energiemonitoring voor hen steeds belangrijker. Om installateurs hierop voor te bereiden, biedt ROVC in Ede met hulp van ABB praktijkgerichte en direct toepasbare opleidingen.

“Het begint met een energielabel maar het draait om gedrag”


Meer dan 2000 jaar geleden wist men het al: ‘Wat men moet leren doen, leert men door het te doen.’ Met die gevleugelde uitdrukking gaf de Griekse wijsgeer Aristotales precies aan wat cursisten in het practicum van ROVC in Ede doen. Het opleidingsinstituut kent een lange geschiedenis. Al 53 jaar verzorgt ROVC in Ede trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Jaarlijks volgen meer dan 17.000 mensen er een praktijkgerichte opleiding. Op 1 maart 2021 betrok ROVC een nieuw pand in Ede. In het nieuwe practicum kunnen technische professionals kennis en ervaring opdoen met innovatieve technologieën. Hier zijn verschillende elektrotechnische en werktuigbouwkundige technologieën geïntegreerd, die onderdeel uitmaken van het praktijkgedeelte van de installatiecursussen. Eén ervan springt bijzonder in het oog bij diegenen die actief zijn met energietransitie: de energieverdeler van ABB met InSite-energiemanagementsysteem en bijbehorende stroomsensoren.ROVC TechCenter in Ede

System Pro M compact® InSite: intelligent energiebeheer

System Pro M compact® InSite: intelligent energiebeheer

Het System Pro M compact® InSite-systeem verzamelt gegevens van energie- en vermogensmeters, netwerk analysatoren en stroomsensoren die gemonteerd kunnen worden op installatieautomaten en aardlekbeveiligingen. Daarnaast is het mogelijk om digitale input -en outputmodules te integreren. Met deze modules is het mogelijk om de status van hulp -en signaalcontacten uit te lezen en op afstand delen van de installatie in -en uit te schakelen. Ook is uitlezing van water -en gasmeters mogelijk indien deze zijn uitgerust met een pulsuitgang.

De bijbehorende CMS-sensoren meten nauwkeurig en effectief alle soorten stroom tot 160 A in TRMS. Elke sensor is uitgerust met een eigen microprocessor voor de verwerking van het signaal. Door de volledig digitale meetgegevens en businterface naar het Insite-systeem is de betrouwbaarheid van de gegevens maximaal. De bekabeling is snel en eenvoudig doordat de kabels rechtstreeks in de sensoren worden gestoken. De U-vormige uitvoering van de sensoren maakt het mogelijk om ze ook achteraf in te bouwen in bestaande installaties. Doormiddel van indirecte kWh meters ( ABB EQ serie), stroomspoelen kunnen stromen >160A worden gemeten, via een Modbus signaal kan de controller deze informatie zichtbaar maken en opslaan.

Meer informatie over System Pro M compact® InSite

Meer informatie
“Door energiemonitoring op deze manier te presenteren, raken cursisten geïnspireerd en gemotiveerd.”

Arjan Klomp
Innovator Practicum

Werkelijke Energie intensiteit indicator

We spreken Arjan Klomp, Innovator Practicum, over de systemen die ABB leverde. “In het practicum willen we onze cursisten kennis laten maken met de mogelijkheden en voordelen van energiemonitoring. Dat doen we aan de hand van de vele installaties die in het nieuwe gebouw zijn geïntegreerd.” Vaak worden energiemonitoring en energiemanagement gekoppeld aan het energielabel van een gebouw. Voor de trainingen en cursussen in het practicum wordt echter gebruik gemaakt van de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii).

Energieverbruik inzichtelijk maken

“We maakten kennis met deze indicator toen we ons eigen gebouw ontwikkelden”, vertelt Arjan Klomp. “Waar het energielabel van een gebouw iets zegt over de energiezuinigheid van een gebouw, doet het geen uitspraak over het daadwerkelijke energieverbruik. De WEii van een gebouw gaat daarentegen uit van het werkelijke, gemeten energiegebruik en het gebruiksoppervlakte van het gebouw. Wanneer je dat als uitgangspunt gebruikt, kan je gericht werken naar vermindering van het energieverbruik. Voorwaarde is echter wel dat je inzicht hebt in de energiestromen: welk apparaat of welke toepassing verbruikt wat. Dat fijnmazige inzicht wordt met het Insite-energiemanagementsysteem van ABB mogelijk. En dat is nou net wat veel eigenaren en gebruikers van gebouwen willen.”

Met de inzichten die het System Pro M compact® InSite-systeem biedt, kunnen gebruikers hun CO2 uitstoot met 15 procent verminderen. Daarmee besparen ze tot 20 procent op hun energierekening. Dat maakt het Insite-systeem ideaal voor beheerders van industriële en commerciële gebouwen zoals fabrieken, scholen, kantoren, retail e.d. die behoefte hebben aan besparing op energieverbruik en technisch beheer over de elektrisch installatie.

Van hoofdverdeler tot eindgebruiker

Het System Pro M compact® InSite-systeem is opgenomen in één van de onderverdelers die ABB heeft geleverd. “Zo kunnen we van hoofdverdeler tot eindgebruiker tot op detailniveau alles bemeteren en krijgen we volledig inzicht in het energieverbruik. Centraal daarbij staat een nulmeting die de basis vormt voor toekomstige metingen. Ze kan worden verhoging van het energieverbruik effectief worden aangepakt. En omdat slijtage van apparatuur vaak ook leidt tot een verhoogd energieverbruik, krijgen wij ook meer inzicht in en beter grip op het onderhoud van apparatuur. Dankzij de sensoren die we met het Insitesysteem combineren, kunnen we het zelf zo regelen dat we automatisch per mail een seintje krijgen als het energieverbruik te hoog wordt’’, aldus Arjan Klomp.

Cursisten motiveren voor energiemonitoring

Voor Arjan en zijn collega’s is het nu zaak om de ervaringen die men zelf heeft opgedaan toegankelijk te maken voor cursisten. “Door energiemonitoring op deze manier te presenteren, raken cursisten geïnspireerd en gemotiveerd. En dat is precies de manier waarop wij cursussen en trainingen willen verzorgen. Wij zijn ervan overtuigd dat motivatie is het sleutelwoord voor succes. Door een onderwerp als energiemonitoring zo te presenteren, kunnen we -samen met ABB- meer bewustzijn voor dit onderwerp creëren. En dat is belangrijk voor de toekomst van het vak én onze aarde!”


  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language