ABB helpt Sligro Food Group bij energietransitie

E-vrachtwagens opladen mogelijk door effectief energiemanagement

In 2025 zijn alleen nog schone, uitstootvrije bedrijfsauto’s toegestaan binnen de ring A10 van Amsterdam. Elektrisch bezorgen worden daardoor eerder regel dan uitzondering, ook voor de Sligro Bezorgservice in Amsterdam. De huidige manier van bezorgen moet op de schop. Sligro Food Group start daarom met elektrische vrachtwagens. Een uitdaging voor de marktleider in de foodservice, onder andere door te weinig capaciteit op het Amsterdamse stroomnet. Maar geen onmogelijke: met realtime inzicht in energieverbruik wordt het stroomnet efficiënter benut, waardoor elektrische vrachtwagens kunnen laden. ABB en Sligro Food Group werkten samen aan dit project.
Bij Sligro Bezorgservice Amsterdam vindt momenteel een transitie plaats op het gebied van elektrificatie van vrachtauto’s. De horeca groothandel bereidt zich voor op een tijdperk van zero-emissie vervoer; vanuit het bezorgservicepunt worden diepvriesartikelen en gekoelde producten voortaan elektrisch afgeleverd bij horecagelegenheden in Amsterdam. Een verandering waarop Sligro Food Group Transport inspeelt door vijftig elektrische trucks aan te schaffen. ‘Elektrisch bezorgen, duurzaam genieten’, is de nieuwe slogan die zichtbaar is op de elektrische vrachtwagens.

Hoewel de duurzaamheidsambities van Sligro Food Group Transport glashelder zijn, heeft het opladen van de elektrische trucks veel voeten in de aarde. Op de bezorglocaties is een grotere aansluiting op het huidige energienetwerk - die essentieel is voor het laden van de stroomtrucks - op dit moment niet mogelijk. Mark Stabel, technisch inkoper elektrotechniek bij Sligro Food Group: “Op piekmomenten kunnen we slechts 1148 kilowatt leveren. Dit is ontoereikend voor het nachtelijk opladen, zeker in combinatie met netcongestie. Dit resulteert in een ingewikkeld vraagstuk voor Sligro Bezorgservice Amsterdam.”

Volgens Mark Stabel is het geen onoplosbaar vraagstuk. “Dat komt door het feit dat we de urgentie van energiemanagement inzien en gemotiveerd zijn om te leren en te experimenteren. Daarnaast passen de ABB producten precies bij onze uitdagingen en ze zijn welwillend om kennis te delen. Vanuit dat vertrekpunt zijn we met een pilot in ons hoofdkantoor gestart.”

Rondetafelgesprek

Hans Nas, Business Development Specialist Electrification Smart Buildings bij ABB, vertelt over het vraagstuk van Sligro Food Group. “Een laadterrein aanleggen voor elektrische trucks heeft veel impact op het netwerk. Met name door de toegenomen druk op het stroomnet en door de aangescherpte milieuregels. Veel transportbedrijven staan daardoor voor een complexe uitdaging. Daarom organiseerden we als kennispartner een Rondetafelgesprek. Het doel was om te informeren over kansen en uitdagingen omtrent energiemanagement, onze oplossingen en om te sparren over de vraagstukken die bedrijven hebben over dit onderwerp.”

Mark Stabel vult aan: “Door de energietransitie komt er veel op ons af. Dat hebben we bespreekbaar gemaakt tijdens het ABB Rondetafelgesprek. ABB bleek al snel in staat om ons te ondersteunen bij alle uitdagingen in de energietransitie. We werken al een lange tijd met hen samen, vooral als het gaat om de VanLien Noodverlichting in onze panden. Vanuit de tevredenheid over deze samenwerking, ABB’s energiemanagement oplossingen en het enthousiasme vanuit ABB om ons verder te helpen, besloten we om samen de uitdaging aan te gaan. Het gezamenlijke doel was om de pilot in Veghel te laten slagen en uit te breiden naar onze Bezorgservice in Amsterdam.”

's Nachts laden

De pilot begon met het in kaart brengen van de energietransitie-uitdagingen van Sligro Food Group. Het niet gelijktijdig kunnen laden van de 50 e-trucks door te weinig capaciteit op het Amsterdamse stroomnet, was de grootste uitdaging.

Mark Stabel licht de oorzaak toe: “In tegenstelling tot stadsbussen - die al veel verder zijn in het elektrisch laden - ontbreekt bij ons een strak tijdschema waardoor we niet weten hoeveel capaciteit we wanneer nodig hebben. Onze klanten kunnen tot 23.00 uur ’s avonds online bestellen. Om 01.00 uur ’s nachts weet
de transportplanner waar de chauffeur om 05.00 uur naartoe moet rijden. Daarom vroegen we ABB om het nachtelijke verbruik in ons pand inzichtelijk te maken. Op die manier zien we realtime wat de capaciteit is en benutten we het stroomnet ’s nachts optimaal.”

De oplossing: ABB Ability™

Rolf Kremer, Account Manager ABB Building Products, vertelt over de passende oplossingen van ABB. “De pilot in het hoofdkantoor gaf ons vrij spel om onze oplossing, het systeem ABB Ability™, te testen. Hiermee heeft Sligro Food Group inzicht in de bestaande energiehuishouding en wordt het beschikbare vermogen optimaal benut.”

ABB System Pro M Compact® Insite zorgt voor de koppeling tussen de sub- en eindverdeling en het dashboard. Deze data verschijnt vervolgens in ABB’s energiebeheerplatform Ability™ Energy Manager, een hoogwaardige cloud-oplossing die energie- en assetmanagement integreert in één, intuïtief dashboard. Hiermee kan Sligro Food Group de metingen zelf eenvoudig inzien en energiemanagement en load management toepassen. Het grote voordeel is dat er geen System Integrator nodig is vanwege de gebruiksvriendelijke en overzichtelijke ABB Ability™ Energy Manager.

Mark Stabel: “Het dashboard met realtime informatie stelt ons in staat om te analyseren wat er ’s nachts op ons stroomnet gebeurt. ’S nachts hebben we bijvoorbeeld veel stroompieken. We hebben toen het nachtelijke verbruik van onze apparaten onder de loep genomen. Onze koelingen en de verlichting bleken enorme energievreters. Daar hebben we meteen iets aan gedaan. De verlichting ’s nachts hebben we gehalveerd.”

Simpliciteit

Het ABB Ability™ systeem heeft volgens Mark Stabel ook andere pluspunten voor Sligro Food Group. “De mogelijkheid om het systeem te integreren met elk fabricaat en elke verdeelkast is een van de voordelen. We werken namelijk met verschillende fabrikanten. System Pro M en ABB Ability™ zijn eenvoudig te koppelen aan hun producten. Een ander voordeel is dat het systeem aanpasbaar is door de plug-in uitbreidingsmodules. Dat zorgt voor betrouwbaarheid en een lange levensduur.”

Het laatste voordeel is dat de integratie van de systemen met het ABB ev-laadsysteem op ons laadterrein eenvoudig is. Ook wanneer het laadsysteem een ander merk heeft, is het systeem te integreren. Met andere woorden: de flexibiliteit en de duurzaamheid van deze systemen was doorslaggevend.

Meer informatie over M4M

LEES MEER

Meer informatie over DC Fast chargers

LEES MEER

Meer informatie over ABB Ability™ Energy Manager

LEES MEER

Kennis delen

Na een jaar testen met ABB energiemanagement oplossingen in het hoofdkantoor, is de pilot uitgebreid naar de Bezorgservice in Amsterdam. Sligro Food Group en ABB zijn erin geslaagd om samen een goede basis voor het energiemanagement neer te zetten. Het is nu mogelijk om het energieverbruik real-time in te zien en om te identificeren waar verbetering mogelijk is. “Dat is niet alleen goed voor het optimaliseren van onze laadinfrastructuur voor elektrische trucks, maar ook voor het behalen van een zuinig energielabel in onze gebouwen”, vertelt Mark Stabel.

Het laatste voordeel is dat de integratie van de systemen met het ABB ev-laadsysteem op ons laadterrein eenvoudig is. Ook wanneer het laadsysteem een ander merk heeft, is het systeem te integreren. Met andere woorden: de flexibiliteit en de duurzaamheid van deze systemen was doorslaggevend.
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language