Maak uw vastgoed toekomstbestendig

Leegstaande kantoren: daarvan zijn er maar liefst 6860 in Nederland. Dat is 7% van alle kantoren in Nederland. Zonde, want leegstaand vastgoed biedt allerlei mogelijkheden voor transformatie. Dat vraagt om flexibel vastgoed. Deze flexibiliteit maakt vastgoed toekomstbestendig. Wat betekent dit voor uw (toekomstige) vastgoed of het vastgoed dat u onderhoudt? En welke slimme technologie helpt u daarbij een handje?

Een leegstaande loods kan een multifunctionele kantoorruimte worden en een voormalig kantoor van een verzekeringsmaatschappij kan ruimte bieden aan tientallen studentenwoningen. Flexibiliteit wordt steeds belangrijker in de vastgoedmarkt. Dat het de goede kant op gaat, blijkt uit cijfers van het Expertteam Transformatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: inmiddels is ca. 3.000.000 m2 leegstaand vastgoed getransformeerd, vooral naar woningen.

Bent u op zoek naar ondersteuning of aankoopinformatie?

Houd rekening met transformatie van vastgoed

Transformatie van vastgoed komt steeds vaker voor. Al bij de nieuwbouw van een pand wordt in toenemende mate rekening gehouden met flexibiliteit in de toekomst. Een polikliniek die vandaag wordt gebouwd, kan nu al worden voorbereid op toekomstig gebruik als appartementencomplex. Door installaties in te zetten die flexibel zijn aan te passen, kunnen gebouwen sneller en eenvoudiger van functie wisselen. 

Dit heeft ook als positief effect dat er in de toekomst minder handjes nodig zijn om het werk te doen – zeer wenselijk met de hoge vacaturegraad in de bouw. Digitalisering, connectiviteit en het gebruik van cloud-technologie zorgen ervoor dat veranderingen ook zijn door te voeren zonder fysieke aanwezigheid van installateurs. Bovendien heeft het hergebruiken van gebouwen en bestaande materialen een positief effect op het milieu, tijd en kosten.

Transformatie van vastgoed in de ‘Connected World’

De ‘connected wereld’ maakt vastgoed flexibeler en toekomstbestendiger. In gebouwen ‘praten’ zonwering en verwarming met elkaar. Ideaal in een kantoorruimte van nu, maar over een aantal jaren net zo handig als die kantoorplek verandert in een vergaderruimte. Zo wordt leegstaand vastgoed voorkomen en wordt herbestemming van vastgoed steeds gewoner.

De opkomst van smart buildings zorgt er bovendien voor dat er een grote hoeveelheid data wordt ontsloten. Op basis van data kunnen gebouweigenaren en -beheerders hun installaties slim afstellen op het gebruik van het pand. Dit leidt tot meer energie-efficiency en veiligheid en daarnaast tot efficiënter beheer van installaties – omdat deze via de cloud kunnen worden ingesteld, aangestuurd en onderhouden.

Concrete oplossingen

In het ideale geval wordt al in een vroeg stadium (vóór de bouw) rekening gehouden met toekomstige functies van het gebouw én met de kosten die tijdens de levensduur van het pand worden gemaakt. Maar óók in een bestaand gebouw kunt u stappen zetten die uw pand een stuk toekomstbestendiger maken:
KNX gebouwautomatisering, waarbij alle subsystemen binnen het gebouw via een bussysteem geïntegreerd zijn in één enkel communicatiesysteem. Zo werken bijvoorbeeld beveiliging, zonwering, verlichting en energiebeheer optimaal samen, wat ten goede komt aan de energie-efficiency. De systemen worden bestuurd conform de wensen van de pandgebruikers.
DALI is een eenvoudige, veilige en betrouwbare oplossing voor noodverlichting in slimme gebouwen. Dit protocol zorgt ervoor dat alle DALI-compatibele armaturen uitleesbaar zijn in een gebouwbeheersysteem. Dit maakt bijvoorbeeld voorspellend onderhoud mogelijk.
Stekerbaar installeren biedt tot 90% tijdwinst, reduceert faalkosten tot een minimum en geeft grote flexibiliteit als het gaat om toekomstige installaties. Later snel, eenvoudig en zonder hak- en breekwerk wijzigingen aanbrengen of uitbreiden: dat kan. Stekerbaar installeren biedt vrijheid en installatiecomfort.
Toekomstbestendig bouwen vraagt om een toekomstbestendige laagspanning-verdeelsystemen. Met verdelers die 40 jaar meegaan, is het belangrijk om voorbereid te zijn op toekomstige updates en upgrades. De inzet van digitale en alles-in-een-componenten maakt dit mogelijk, zoals de Ekip Touch.


Weten hoe uw gebouw ook zijn waarde in de toekomst behoudt?

Onze experts Ron van de Beek en Hans Nas denken graag met u mee. Eerst zelf zien en ervaren? Kom naar het ABB ACE Center. U plant hier uw afspraak.

Tip! Flexibel & gerecycled

Een gebouw dat is voorbereid op een duurzamere toekomst, vraagt natuurlijk ook om gerecyclede kabel- en lasdozen. Hiermee bespaart u tot wel 75% CO2.


  • Neem contact op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

    Neem contact op
Select region / language