Optimaal gebruik maken van elektrisch laden in het publieke domein door laadlichtmast

Nederland is als Europees koploper in e-mobility volop in transitie van benzine- en dieselauto’s naar elektrisch rijden. Een goede en noodzakelijke ontwikkeling, want volgens de klimaatdoelen worden vanaf 2030 auto’s enkel elektrisch verkocht. Dit zet de e-mobility sector op scherp. Totaaldienstverlener voor laadinfra/laadstations Dutch Charge wierp daardoor een kritische blik op de huidige Nederlandse infrastructuur.

De conclusie? Tot 2030 moeten er elke dag 500 laadoplossingen bijkomen zonder verrommeling van het publieke domein. Dutch Charge vond in CityCharge de ideale oplossing: een multifunctionele laadlichtmast met een unieke compacte slimme meter, ontwikkeld in samenwerking met partners ABB en Xemex.

Vanaf 2030 zien we elke dag 2,7 miljoen elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. Daarvoor zijn totaal 1,7 miljoen laadpunten nodig. De grote vraag vanuit de markt naar een veilige en intelligente oplossing voor de fors toenemende behoefte naar laadinfra, zorgt voor grote druk op de openbare ruimte. Niet iedere inwoner heeft een eigen laadunit, waardoor mensen sneller een beroep doen op het publieke domein. Als gevolg daarvan ontstaat er een wildgroei aan laadpalen die het opgeruimde straatbeeld verstoren. Gemeenten zijn daar fel op tegen.
Om het publieke domein optimaal te benutten en om te voldoen aan de vraag van gemeenten om het opgeruimde straatbeeld in tact te houden, deden gemeente Den Haag, Stedin en ElaadNL onderzoek naar alternatieve manieren van laadpalen aansluiten. In Den Haag startte een pilot met laadlichtmasten. Een goede combinatie tussen bestaand straatmeubilair en elektrisch laden. Een van de bevindingen van de pilot was dat een gecombineerde functie in één object veel om handen heeft, maar wel degelijk voordelen biedt. De grootste uitdaging is de aansluiting op het energienet.

Meer informatie over de ABB DINgate Multimeter

Meer informatie

Geen beren op de weg

Na de publicatie van het onderzoek en nadat naar voren kwam dat de energieaansluiting het voornaamste struikelblok is, kwam het idee stil te liggen. Totdat Primevest Capital Partners, Pan-Europese investment manager in connectiviteit en e-mobility, het onderzoeksrapport in handen kreeg. Zij zagen de onderzoeksresultaten juist als startschot voor de ontwikkeling van de laadlichtmast. Het project ging van start.

Primevest wees Michel Versteeg, eigenaar van Dutch Charge aan als aanjager van het project. “Ik ben al 25 jaar eigenaar van een bedrijf in de ondergrondse infra en in 2018 gestart met Dutch Charge, een bedrijf dat partijen ontzorgt in het plaatsen van laadinfra op eigen terrein. Mijn partner bij Primevest vertelde over het onderzoek, de Smart City pilot in Renkum - waar de nieuwe laadlichtmasten mogelijk onderdeel van worden - en de uitdaging met de netaansluiting. Dat het geen enkele partij was gelukt om een passende slimme meter voor de smalle laadlichtmast te ontwikkelen, wekte mijn interesse. Ik besloot om geen beren op de weg te zien. Ik werd aanjager van het project en richtte CityCharge op: dé onopvallende Smart City laadoplossing voor het publieke domein, ontwikkelt met een aantal toonaangevende bedrijven die actief zijn in de openbare ruimte en e-mobility.”


Meer informatie over de ABB EQ Meters

Meer informatie

Complex werkveld

Michel Versteeg startte met het project en merkte al snel dat hij in een complex werkveld terecht was
gekomen. “Nu zag ik met eigen ogen dat de ontwikkeling van de mast veel om handen heeft. Ik snapte wel waarom Stichting ElaadNL de aansluiting op het energienet een lastige opgave noemde. Toch stond mijn besluit om de laadlichtmast te ontwikkelen vast. Wie A zegt moet ook B zeggen. Het enige dat ik nodig had, waren partners die mij konden helpen met een draadloze compacte slimme meter.”

Gert-Jan van den Hurk, managing director Xemex, het bedrijf achter de slimme meters in Nederland, werd een van die partners. Hij besloot om samen met partner ABB de kar te trekken bij het maken van de slimme meter. Samen met ABB creëerde hij een slimme meter, passend in de smalle mast van de laadlichtmast. “In de meter verzamelen we data over bijvoorbeeld de hoeveelheid verbruikte elektriciteit. Deze data komt uiteindelijk terecht in een visueel platform waar de netbeheerders of andere stakeholders toegang tot hebben. De data kunnen ze exporteren, waardoor ze bijvoorbeeld energieverbruik kunnen factureren aan afnemers.”

Gert-Jan van den Hurk kent ABB als een oplossingsgerichte en betrouwbare partner. “Voor het stukje
communicatie tussen de slimme meter en het visuele platform van de eindgebruiker, lieten we ABB meedenken. Naast dat het een betrouwbare partner is met veel kennis over dit onderwerp, gaan lampjes ook sneller op groen bij andere partijen wanneer je met een ABB-oplossing komt. Precies wat we nodig hadden om stakeholders zoals netbeheerders en Stichting ElaadNL over de streep te trekken.”

“Door een unieke samenwerking tussen Dutch Charge, Xemex en ABB werd laadlichtmast CityCharge ontwikkeld. Daarmee starten we een nieuw hoofdstuk in e-mobility.”

Michel Versteeg
ABB DINgate Multimeter

ABB DINgate Multimeter

Servie Huybers, product manager bij ABB, vertelt over de techniek achter de compacte slimme meter. “De uitdaging bij de laadlichtmasten is om ze op afstand uit te lezen en te laten communiceren met netbeheerders. Dat komt doordat ze verspreid staan in de openbare ruimte. Samen met Xemex maakten we het mogelijk om de meters van de laadlichtmast uit te lezen met een compacte wireless communicatiemodule. We gebruikten Xemex’ DINgate Multimeter met ABB energiemeters uit de B-serie en het P1MB apparaat. Dit apparaat is een P1 naar Modbus convertor waarmee het mogelijk wordt om met de DINgate ook de slimme meter uit te lezen. Samen vormen ze de ABB DINgate Multimeter. Deze is in combinatie met de ABB B23 energiemeter de meest compacte slimme energiemeter die op de markt beschikbaar is. Het voordeel is dat deze kan worden ingebouwd in de lichtmast zelf, waardoor het plaatsen van een straatkast met grote energiemeters niet nodig is. Met de koppeling aan de Xemon Cloud en de bijbehorende app krijg je altijd - waar ook ter wereld - real time inzicht in de gelogde data.”

De ABB DINgate Multimeter is een veilige, draadloze en gebruiksvriendelijke gateaway en datalogger in DIN-formaat, voor het op afstand uitlezen van energiemeters en het gedetailleerd en separaat monitoren van energie. Het grote voordeel van de DINgate Multimeter is dat deze werkt via het 4G-netwerk. Wanneer er geen medium zoals WiFi in de buurt is, is de DINgate Multimeter de perfecte oplossing. Bovendien is het product draadloos. Dat is ideaal voor wanneer er geen bekabeling aanwezig is of helemaal niet mogelijk is. Dat zorgt voor installatiegemak en een tijdwinst van 50%.”

Kantelpunt

Volgens Michel Versteeg ontstond er een uniek product doordat het beste van beide werelden samenkwam. “De aansluiting op het energienet was met de compacte slimme meter ineens geen struikelblok meer. Nu had ik een sterk en en goed onderbouwd verhaal om de CityCharge mee te promoten. Dit zorgde voor een kanteling in het project. Het sentiment was aan het veranderen. Netbeheerders kwamen tot het besef dat je het niet alleen redt met laadpalen. En dat een combinatie van bestaand straatmeubilair en een laadmogelijkheid écht nodig en mogelijk is. Uiteindelijk kwamen we in contact met de innovatieafdeling van Liander. Ze vroegen ons om een marktconsultatie. Aan de hand daarvan kwam Liander aan boord. De laadlichtmast doorstond de keuringen en testen van Stichting ElaadNL en de netbeheerders. Daardoor werd de innovatie officieel gecertificeerd voor de openbare ruimte.”

Smart City pilot

De toekomst voor de CityCharge laadlichtmast is volgens Michel Versteeg rooskleurig. “De eerste multifunctionele lichtmast is inmiddels in de Smart City van de gemeente Renkum geplaatst. We wachten de reacties af en gaan samen evalueren. Intussen kijken we naar een verdere uitrol in Nederland en onderzoekt Stichting ElaadNL of er een Europese aanbesteding nodig is.

Xemex en ABB werken ondertussen aan een softwareupdate van een 4G-netwerk naar een 5G-netwerk in de slimme meter. Er zijn dus volop positieve ontwikkelingen. Ik ben trots dat onze partners en ik altijd hebben geloofd in dit multifunctionele product. We hebben iets voor elkaar gekregen dat andere partijen voorheen niet was gelukt. Ondanks het twijfelachtige sentiment bij verschillende stakeholders hebben we samen het tij weten te keren. Een nieuw hoofdstuk in de e-mobility sector gaat dankzij CityCharge van start.”


  • Neem contact op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

    Neem contact op
Select region / language