Nederland is als Europees koploper in e-mobility volop in transitie van benzine- en dieselauto’s naar elektrisch rijden. Een goede en noodzakelijke ontwikkeling, want volgens de klimaatdoelen worden vanaf 2030 auto’s enkel elektrisch verkocht. Dit zet de e-mobility sector op scherp. Totaaldienstverlener voor laadinfra/laadstations Dutch Charge wierp daardoor een kritische blik op de huidige Nederlandse infrastructuur.
De conclusie? Tot 2030 moeten er elke dag 500 laadoplossingen bijkomen zonder verrommeling van het publieke domein. Dutch Charge vond in CityCharge de ideale oplossing: een multifunctionele laadlichtmast met een unieke compacte slimme meter, ontwikkeld in samenwerking met partners ABB en Xemex.
Vanaf 2030 zien we elke dag 2,7 miljoen elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. Daarvoor zijn totaal 1,7 miljoen laadpunten nodig. De grote vraag vanuit de markt naar een veilige en intelligente oplossing voor de fors toenemende behoefte naar laadinfra, zorgt voor grote druk op de openbare ruimte. Niet iedere inwoner heeft een eigen laadunit, waardoor mensen sneller een beroep doen op het publieke domein. Als gevolg daarvan ontstaat er een wildgroei aan laadpalen die het opgeruimde straatbeeld verstoren. Gemeenten zijn daar fel op tegen.
Om het publieke domein optimaal te benutten en om te voldoen aan de vraag van gemeenten om het opgeruimde straatbeeld in tact te houden, deden gemeente Den Haag, Stedin en ElaadNL onderzoek naar alternatieve manieren van laadpalen aansluiten. In Den Haag startte een pilot met laadlichtmasten. Een goede combinatie tussen bestaand straatmeubilair en elektrisch laden. Een van de bevindingen van de pilot was dat een gecombineerde functie in één object veel om handen heeft, maar wel degelijk voordelen biedt. De grootste uitdaging is de aansluiting op het energienet.