Gloednieuw Tergooi ziekenhuis voldoet aan duurzaamheidscriteria dankzij samenwerking tussen ABB en Installatiecombinatie Tergooi

In Hilversum wordt gebouwd aan een gloednieuw ziekenhuis: het Tergooi MC. BAM Bouw en Techniek Speciale Projecten ontvingen de opdracht om een modern ziekenhuis neer te zetten dat aan alle duurzaamheidseisen en vernieuwingen in de zorg voldoet. Met deze opdracht werden ze verantwoordelijk voor de bouw. Voor het aanleggen van de installaties werd ook ULC Groep betrokken bij het project. Samen vormden de drie partijen Installatiecombinatie Tergooi. In 2023 wordt de laatste hand gelegd aan het project. Voor Ruardini Boulahrouz, projectmanager binnen Installatiecombinatie Tergooi, is dit een technisch complexe en innovatieve uitdaging. Daarom zocht hij voor de technische installaties en bijbehorende componenten ook de samenwerking met ABB op.


Tergooi is een nieuw ziekenhuis waar alle acute, intensieve en klinische zorg van de huidige locaties van Blaricum en Hilversum worden geconcentreerd. In een apart nevengebouw komen de kantoren voor de stafafdelingen, de Diagnosestudio voor snelle diagnostiek van met name huisartspatiënten en poliklinische zorg. “Het project is inmiddels vier jaar bezig en het eerste bouwdeel is net opgeleverd. Het volgende bouwdeel wordt begin volgend jaar verwacht”, vertelt Bert van den Boogaard, Channel Specialist bij ABB en contactpersoon van de BAM.

Het Tergooi MC in Hilversum 

Toekomstbestendig

Het is volgens Bert van den Boogaard zeldzaam dat er nieuwe ziekenhuizen worden gebouwd. Dit maakt dat het een bijzonder project is voor ABB. “De infrastructuur van de gezondheidszorg is een kritische omgeving waarbij energie-efficiënte, met oog op duurzaamheid, belangrijk is. Door toepassing van de laatste ABB technologie, is het Tergooi MC voorzien van goed op elkaar afgestemde, energiebestendige en veilige oplossingen.

Zo heeft het ziekenhuis, onder andere door gebruik van ABB kasten en componenten, een energiedistributiesysteem dat gereed is voor de komende 25 jaar. Het hoofdverdeelsysteem (TriLine ASSEMBLY System PowerModules) en de onderverdelers (TwinLine N55) zijn zo opgebouwd dat er geen onderhoud noodzakelijk is aan het systeem. Alleen de Open Vermogensschakelaars hebben periodiek onderhoud nodig. Bovendien is het hoofdverdeelsysteem zo opgebouwd dat het mogelijk is om in de toekomst uit te breiden, mits de hoofdschakelaar en het hoofdrailsysteem dat aankan. Tenslotte heeft ABB duurzame en innovatieve noodverlichting aangelegd in het Tergooi MC.


Meer informatie over het TriLine ASSEMBLY System

Download brochure

Meer informatie over het TwinLine N55 systeem

Meer informatie

Stekerbaar installeren als duurzame oplossing

Noodverlichting is een essentieel onderdeel van de veiligheid binnen het ziekenhuis waarbij de belangrijkste eisen zichtbaarheid en duidelijkheid zijn. Met de duurzaamheidsvisie van het Tergooi MC, is daar een derde eis aan toegevoegd: duurzaamheid. “Vanuit die wens adviseerde ABB om in alle ruimtes de Evago serie van VanLien/ABB Noodverlichting met duurzame LED-technologie te plaatsen”, vertelt Ruardini Boulahrouz.

“Als we spreken over energiebesparing, dan gaat het bij noodverlichting wel om kleinere getallen dan bij normale verlichting. Een 8 Watt TL-versie van een vluchtrouteaanduiding armatuur, heeft op jaarbasis een opgenomen vermogen van zo’n 95 kWh. Vervang je deze door een LED-armatuur, dan heb je het over 35 kWh per jaar, ongeveer een derde.” Niet alleen de noodverlichting zelf moet duurzaam zijn, maar ook de installatie moet op een verantwoorde manier gebeuren. gebeuren. “Die oplossing vonden we voor de BAM in een stekerbare installatie. Dit is een duurzame oplossing waarbij we besparen op installatietijd en afvalstromen. De plug-and-play-oplossing zorgt voor een snelle en gemakkelijke uitvoering. Door stekers te verwerken in elektrisch schakelmateriaal en kabels, voorkomen we aansluitfouten. Hiermee versnellen we het installatieproces en is de kans op falen minder. Met andere woorden: minder installatietijd en minder afvalstromen op de bouw”,vertelt Fieraas Aliahmad.

Installatiegemak

Ook was installatie- en bedieningsgemak voor installateurs een belangrijk thema. Volgens Fieraas Aliahmad is de Evago serie ook daarvan een goed voorbeeld. “De Evago inbouwarmaturen, voorzien van een Wieland GST18/3-snoer en plug-and-play-oplossing, zorgen voor een razendsnelle installatie; je boort een gat, monteert het product, sluit het armatuur aan met de GST18/3-steker, klikt en klaar. En dat de Evago gebruiksvriendelijk is wordt beaamd door installateurs. Het is niet voor niets dat deze noodverlichtingsserie opnieuw is uitgeroepen tot ‘Partner of Choice’ in het jaarlijkse onderzoek onder installateurs in het vakblad installatiejournaal.”

Naast dat de installatie eenvoudig is voor installateurs, is de bediening volgens Fieraas Aliahmad ook gebruiksvriendelijk voor de technische dienst van het ziekenhuis. “Stekkerbaar vervangen is vanwege de plus and play oplossing eenvoudig door iedere technische dienst uit te voeren. Daarmee is het een gebruiksvriendelijke en geld- en tijdbesparende oplossing voor het Tergooi MC.” Bert van den Boogaard vult hem aan: “En als het voorkomt dat er onverhoopt toch een uitdaging is, dan is bijvoorbeeld een reserveonderdeel zo geregeld. Dat is voor het Tergooi MC het voordeel van één vaste betrouwbare samenwerkingspartner. Dat geeft zekerheid.”


Meer informatie over vermogensschakelaars

Meer informatie


Meer informatie over Modulaire DIN-rail producten

Meer informatie

Betrouwbare partner

Dat ABB een betrouwbare partner is voor de BAM, staat voor Ruardini Boulahrouz als een paal boven water. “Bij een project van deze omvang is een stabiele samenwerking essentieel. In een partner zochten we dan ook naar kwaliteit en zekerheid. Bij ABB weten we dat we daarop kunnen rekenen. ABB begrijpt dat bij een complex project zoals deze, een strakke planning, snel schakelen,  transparante communicatie en oplossingsgerichtheid van groot belang is.”


Schema_2

Dit is een manier van werken die we ook kennen uit vorige succesvolle projecten. Het is bijvoorbeeld wel eens voorgekomen dat er een hoofdverdeler kapot gaat op de bouw. Dan schakelen we met onze vaste contactpersoon van ABB en wordt het probleem snel en kundig opgelost. Daardoor wisten we dat we deze prettige en transparante werkwijze ook bij dit project konden verwachten. ABB past krachtig verwachtingsmanagement toe. Dat maakt dat ABB voor ons een vaste betrouwbare partner is”, vertelt Ruardini Boulahrouz.

Kennisdeling

Daarnaast zocht Ruardini Boulahrouz naar een partij die toegevoegde waarde biedt in kennisdeling en expertise. “Vanuit vorige projecten weten we dat ABB eigen kennis beschikbaar stelt om technische installaties zo goed mogelijk te implementeren. Dit was iets dat ons aansprak voor een gecompliceerd project als dit. De expertise die ABB in huis heeft, hebben we in de beginfase van het project meteen benut. Nadat we het bestek voorlegde aan ABB, kwam ons contactpersoon Bert van den Boogaard direct met adviezen om installaties beter in te richten. Door dat stukje deskundigheid maakten we samen de juiste beslissingen. Dit zorgde voor een vliegende start.”

Selectiviteitsstudie

“Naast spontane kennisdeling tijdens het traject, bood ABB ook een extra service aan in de vorm van een selectiviteitsstudie. Hiermee verhoogden we de effectiviteit van de technische installaties, zoals de aansluiting van een hoofdverdeler. Hiermee kregen we zekerheid. We wilden zeker weten dat wat we aan het bouwen zijn, ook op elkaar aansluit. Om die reden vroegen we een ABB-expert om met ons mee te kijken. Door te leren hoe we het kortsluitingsrisico kunnen verminderen met selectiviteitsberekeningen, konden we aanpassingen doen in bekabeling en beveiliging. Dit heeft bijgedragen aan de kwaliteit van de inrichting van technische installaties binnen Tergooi MC”, vertelt Ruardini Boulahrouz.

Ondanks dat het Tergooi MC pas in 2023 af is, kijken alle partijen volgens Bert van den Boogaard nu al goed terug op de afgeronde projecten. “Voor ons is een project pas echt succesvol als alle partijen tevreden zijn. Naar mijn idee zijn we daarin geslaagd. Door te werken met een strakke planning, krachtig verwachtingsmanagement en duidelijke afspraken, werden alle oplossingen op tijd geleverd. De oplossingen sluiten bovendien perfect aan op de wensen en de visie van het Tergooi MC: een gloednieuw ziekenhuis bouwen dat aan alle duurzaamheidseisen en vernieuwingen in de zorg voldoet.” Ruardini Boulahrouz vult hem aan: “Ik ben trots op wat we samen hebben neergezet en ben vooral blij met alle innovatieve oplossingen die we hebben doorgevoerd. Alles wat je qua techniek kunt bedenken is aanwezig in dit ziekenhuis.”  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language