Van der Valk Den Haag-Wassenaar voldoet aan nieuwe regelgeving (GACS)

en ontvangt hoge BREEAM-waardering door ABB Ability™ Energy and Asset Manager


Onder de rook van Den Haag, net over de grens met Wassenaar, werd de afgelopen periode hard gewerkt om het Van der Valk Hotel Den Haag - Wassenaar te renoveren, uit te breiden en het ‘full-electric-tijdperk’ in te leiden. Innovatie en verduurzaming stonden binnen het project centraal. Hospitality-installateur Techval koos voor ABB kWh-meters, Ekip-UP én het ABB Ability™-systeem om een hoge BREEAM score te combineren met optimaal inzicht in en grip op het energieverbruik. 
Van der Valk Den Haag - Wassenaar kent een lange historie. Wat in 1950 begon als café 'De Bijhorst' ontwikkelde zich tot een modern hotel waar bezoekers overnachten, eten en drinken of genieten van complete arrangementen. In 2021 werd een start gemaakt met een grootschalig renovatie- en nieuwbouwproject. Hiertoe werd de bestaande bouw volledig gestript en werd het aantal kamers uitgebreid van 92 naar 225. Techval uit Nuland, bouwers van gastvrijheid, werd door Luiten Van der Valk Beheer gevraagd om het project technisch te begeleiden en uit te voeren. De opgave was stevig: maak het hotel mooi en uitdagend en realiseer een innovatieve, duurzame en vooruitstrevende omgeving.  

BREEAM certificering voor duurzaamheid in de bouw

Lees meer

Excellent en Outstanding 

Robbert van de Laar van Techval vertelt hierover: “Duurzaamheid speelt een grote rol bij de verbouwing en uitbreiding. De nieuwbouw voldoet straks aan de eisen voor het BREEAM Outstanding certificaat, terwijl de bestaande delen volgens de BREEAM In-Use methodiek het predicaat Excellent krijgen. Dit betekent onder meer dat het hotel geen gasaansluiting meer nodig heeft. Op zowel de nieuwbouw als het bestaande gebouw liggen zonnepanelen. Een viertal warmtepompen van 250 A zorgen voor warm water en de verwarming. Bovendien komt er nog een biogasinstallatie, waarin keukenafval en overblijfselen van voedsel worden omgezet in bruikbare energie.”  

Nauwe samenwerking 

De omvang van het project maakte een nauwe samenwerking op alle vlakken een eerste vereiste. “We zaten al in een zeer vroeg stadium met het projectteam en hoofdaannemer Huybregts Relou aan tafel. Wij verzorgden daarbij het advieswerk en schakelden dan gelijk door naar het installatiewerk. Die nauwe samenwerking is belangrijk voor het bereiken van de hoge BREEAM-waardering die ons voor ogen stond: inzicht in de energiestromen is daarbij een belangrijk gegeven.”  

Meer informatie over energiemanagementsysteem System pro M

Lees meer

100% inzicht

De basis voor dat inzicht wordt gelegd door tientallen ABB kWh-meters die in de bestaande bouw en nieuwbouw zijn geplaatst. Hierover vertelt Robbert van de Laar: “Voor de elektrotechnische installatie hebben we gekozen voor stekerbaar installeren. De volledige installatie is meegestort in het beton. Per groep en per vloerdeel wordt gebruik gemaakt van ABB kWh-meters om op micro- en macroniveau de energiestromen in de betreffende bouwdelen te meten. In totaal gaat het om 64 kWh-meters die ons 100% inzicht geven in het energieverbruik en de verbruiksmomenten. Merkvreemde kWh-meters uit de oude installatie hebben we met ABB’s Ekip-Up kunnen opnemen in de nieuwe omgeving.”  

De kWh meters en System Pro M stroomsensoren zijn gekoppeld aan het ABB Ability™ Energy and Asset Manager systeem. Deze state-of-the-art cloudoplossing combineert op intelligente manier energiemonitoring, -analyse en -optimalisatie in één omgeving. “Zo’n slimme omgeving als bron van informatie geeft de mogelijkheid om gericht de kosten te verlagen, het comfort te verhogen en de efficiëntie te verbeteren. Zo kunnen we nu het verbruik sturen, bijvoorbeeld door belastingen te verschuiven en piekmomenten te verminderen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de koelcellen. Op zonnige dagen wordt ook in de hotelkamers meer gebruik gemaakt van airconditioning. Door de temperatuur in de koelcel dan ’s nachts lager te zetten, is er overdag minder koellast voor de cellen nodig. De capaciteit kan dan overdag worden gebruikt voor de airconditioning van de kamers of vergaderzalen. Zo kunnen we de energiebelasting gelijkmatig over de dag verdelen.”

Sturen op energieverbruik  

Voor het nieuwbouw- en renovatieproject werd een hoger gecontracteerd vermogen vastgelegd bij de energieleverancier. “Maar meer dan dat vermogen, is er niet”, aldus Robbert van de Laar. “ABB Ability™ Energy and Asset Manager geeft ons de mogelijkheid om te zien waar en wanneer de pieken zich voordoen. Met dat inzicht kunnen we actief sturen op het energieverbruik en zorgen dat het gecontracteerde vermogen niet wordt overschreden. Zelfs het sluipverbruik wordt tot op vloerniveau inzichtelijk gemaakt. Blijft er ’s nachts in één van de vergaderzalen licht branden of een koffieautomaat aan staan, dan zien we dat direct. Met die informatie kan niet alleen worden ingegrepen maar kunnen gebruikers ook beter worden geïnformeerd over hun energieverbruik. Met de data die we verzamelen, krijgen we volledig grip op het verbruik. Daar gaat je hart als techneut sneller van kloppen. ” 

Meer over ABB Ability™ Energy and Asset Manager

Lees meer

Voorbereid op nieuwe GACS-eisen  

Vanaf 2026 worden vanuit het Bouwbesluit eisen gesteld aan gebouwautomatisering- en controlesystemen (GACS) van gebouwen met een verwarming- of airco-installatie vanaf 290 kW nominaal vermogen. Daartoe behoort ook het Van der Valk Hotel Den Haag - Wassenaar. Met de GACS moet onder meer het energieverbruik permanent kunnen worden gecontroleerd, bijgehouden, geanalyseerd en bijgestuurd. Bovendien moet de energie-efficiëntie van het gebouw te toetsen en rendementsverliezen op te sporen zijn. “Met de oplossing van ABB die we voor Van der Valk Hotel Den Haag - Wassenaar hebben gerealiseerd, wordt al voldaan aan de eisen die vanaf 2026 worden gesteld!” 
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language