Stekerbare meterkastaansluitdoos draagt bij aan hoog bouwtempo

Van den Pol Elektrotechniek kiest voor PMK80

Bij de bouw van een groot studentencomplex in Amsterdam Zuidoost worden wekelijks 40 woonunits gestort. Een flink bouwtempo, dat vraagt om slimme oplossingen van alle partijen. Eén van hen is Van den Pol Elektrotechniek. Het bedrijf koos voor zoveel mogelijk prefab, onder andere met de PMK80, de stekerbare meterkastaansluitdoos van ABB. 

Wie op metrostation Holendrecht staat, ziet voor zich de eerste van drie studentenwooncomplexen verrijzen. Het eerste gebouw omvat straks 955 woonunits, gerealiseerd met tunnelbouw. Dit houdt in dat wanden en verdiepingsvloer, samen ook wel de beuk genoemd, in één keer rondom een bekisting worden gestort. Tussen zes uur 's ochtends en één uur 's middags is het een drukte van belang op de bouwplaats. Niet dat er daarna uitgerust kan worden, maar daarover later meer. De dag begint met het verwijderen van de tunnelbekisting uit het meest recent gestorte deel van de bouw. De bekisting wordt vervolgens op een nieuwe plek gezet, waarna de vlechters en installateurs aan de slag kunnen met het aanbrengen van de betonwapening en alle installatiematerialen. Om één uur maakt iedereen zich uit de voeten, want dan wordt het beton gestort.

Kortere doorlooptijd

Timo Jooren is werkvoorbereider bij Van den Pol Elektrotechniek en vanaf het begin nauw betrokken bij het project in Holendrecht: “We prefabben veel op onze projecten. Dat vraagt meer tijd in de voorbereiding, maar die winnen we tijdens de uitvoering weer terug. Op dit project is er veel repeterend werk. Daarom hebben we ook hier gekeken naar een prefab oplossing. Die hebben we gevonden in de stekerbare meterkastaansluitdoos PMK80 en de centraaldoos C60 van ABB. Hiermee verkorten we de doorlooptijd op de bouw aanzienlijk.” Beide onderdelen worden ter plekke prefab gemaakt en vervolgens op de tunnelbekisting geplaatst. Daarna worden voorbedrade flexbuizen aangesloten en gaan de deksels erop. Een Ty-Rap® zorgt ervoor dat de deksels ook tijdens het beton storten op hun plek blijven. Bijkomend voordeel van deze snelle methode is dat de monteurs niet meer terug hoeven te komen voor het bedraden en aflassen in de studentenkamers. “Tijdens de afbouwfase staan deze vaak erg vol met spullen en is het lastig werken. Bovendien scheelt het ons gesjouw met ladders.” 

Klein klusje

De stekerbare meterkastaansluitdoos PMK80 is ontwikkeld voor de gietbouw. De doos is geschikt voor 16-, 19- en 20 mm flexbuizen en er kunnen drie GST18-chassisdelen in worden geplaatst. De PMK80 kan goed gecombineerd worden met de centraaldoos C60, met uitneembaar deksel aan de bovenkant. Hiermee is het mogelijk om voor de betonstort al de elektrische verbindingen te maken en is het afmonteren nog maar een klein klusje. Bijkomend voordeel is dat meterkasten pas op het laatste moment aangesloten kunnen worden, wat de kans op vervuiling en diefstal verkleint. 

Prefab ter plekke

Terug naar de praktijk. Als om één uur 's middags alles klaar is voor het beton storten, verplaatsen de monteurs van Van den Pol zich naar beneden, waar enkele containers staan. Om te schaften en dan weer verder te werken, legt Jooren uit. “Op dit project maken we het prefab ter plekke. Hier bedraden monteurs de PMK 80 en de C60 centraaldozen en overige inbouwdozen die op de wanden ingevlochten worden.” In de container staan dozen vol prefab onderdelen te wachten op de volgende ochtend, als er weer nieuwe beuken worden voorbereid. 

Monteur beslist

Voordat het project startte, heeft Van den Pol uitgebreid met ABB en met de eigen monteurs overlegd, vertelt Jooren: “De doorlooptijd op de bouw is natuurlijk belangrijk, maar de mening van onze monteurs is net zo belangrijk. Zij moeten met de aansluitdoos werken en kunnen het beste vertellen of iets werkt of niet.” Van den Pol monitort de tijd die nodig is voor het installatiewerk, zodat ze na afronding van het project weten hoeveel tijd er echt is bespaard. Het ziet er positief uit. Jooren: “De eerste reacties van de monteurs op de gekozen oplossingen zijn enthousiast. En de te verwachte tijdsbesparing lijkt ook echt te kloppen met de voorcalculatie."

Meer weten

Timo Jooren, werkvoorbereider Van den Pol Elektrotechniek


“De eerste reacties van de monteurs op de gekozen oplossingen zijn enthousiast. En de te verwachte tijdsbesparing lijkt ook echt te kloppen met de voorcalculatie."

Neem contact op met onze Woningbouw experts

Technical support
Segment Woningbouw
Tel.: +31 88 2600 900
Email: nl-tech-EP@abb.com
Select region / language