Energiebesparingsplicht: aanpak en oplossingen van ABB

Sinds 1 juli 2023 is de energiebesparingsplicht aangescherpt. Ondernemingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas per jaar gebruiken zijn verplicht over hun energiebesparende maatregelen te rapporteren. Voor bedrijven die meer energie verbruiken gelden er aanvullende regels. ABB zet ze voor u op een rij en biedt praktische hulp in de vorm van advies, aanpak en oplossingen.

Energiebesparingsplicht

Advies van een ABB specialist

Wilt u meer weten? En passende oplossingen voor uw specifieke situatie verkennen? Maak dan een vrijblijvende afspraak met onze energiesmanagement-specialist.

De belangrijkste bepalingen op een rij

informatieplicht

Informatieplicht
Heeft u een onderneming die meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas per jaar gebruikt, dan moet u eens in de vier jaar rapporteren over de energiebesparende maatregelen die u neemt. De aankomende rapportage dient u voor 1 januari 2024 in via Mijn RVO. De informatieplicht geldt altijd voor de gebouwgebonden maatregelen.

Onderzoeksplicht

Onderzoeksplicht
Locaties met een jaarlijks energieverbruik van meer dan 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas dienen te onderzoeken welke energiebesparende maatregelen zij moeten nemen. De bevindingen rapporteert u, evenals de reeds genomen maatregelen van de afgelopen periode. De onderzoeksplicht geldt voor activiteitgebonden maatregelen.

EED audit

EED-audit
Heeft u een onderneming met minimaal 250 FTE en/ of een jaaromzet van meer dan € 50 miljoen en een jaarlijks balanstotaal van meer dan € 43 miljoen, dan heeft u een EED-auditplicht. Dit is een verplichting vanuit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) waarbij:
• een gedetailleerd overzicht wordt opgesteld van alle energiestromen binnen de onderneming,
• de mogelijke besparingsmaatregelen en de te verwachten effecten daarvan.

U bent bovendien verplicht te rapporteren over de uitkomsten van de EED-audit. De EED-audit plicht vervalt als de onderneming voldoet aan ISO 50001 of ISO 14001+14051.

Aanpak en oplossingen voor utiliteit

Stappenplan Utiliteit

Om uw energiegebruik te reduceren, is het belangrijk om eerst te onderzoeken wat de grootste energieslurpers in uw gebouw zijn. Doorgaans zijn dat verwarming (40%), verlichting (21%) en gebruiksgebonden energie (28%). Ook goed om te weten, in 2026 moeten bedrijven die meer dan 290KW aan koude en warmtevraag (elektriciteitsbehoefte) hebben (denk aan een middelbare school of een middelgroot kantoorgebouw), voorzien zijn van een gebouwautomatisering en controlesysteem en energiemanagement-systeem. Dit is een verplichting vanuit de RVO. Wilt u aan de slag met energiemanagement en energiemanagementsystemen, dan helpt ABB u graag. Voor elk gebouw is er een passende oplossing.


Oplossing: System pro M compact®

System pro M compact® InSite biedt bijvoorbeeld slim energiebeheer en load management voor betere energie-efficiëntie in zowel de sub- als de eindverdeling. Dit energiemanagementsysteem van ABB verzamelt data van energie- en vermogensmeters, netwerkanalysatoren en stroomsensoren en maakt deze data inzichtelijk via een cloud-service. Zo kunt u het verbruik diepgaand analyseren en uw energiehuishouding optimaliseren.


Aanpak en oplossingen voor Industrie

Stappenplan voor industriële productielocaties

Ook voor de industrie liggen er uitdagingen op dit gebied. Effectief voldoen aan de Energiebesparingsplicht begint ook hier met weten waar u staat. Door uw energiestromen in kaart te brengen en te analyseren, doet u belangrijke inzichten op voor energiebesparingen. Van daaruit gaat u optimaliseren. ABB stelde een overzichtelijk en concreet stappenplan op dat u helpt energiegebruik te reduceren en te voldoen aan de verplichtingen. De stappen in het kort:
1. Inventariseer uw huidige installatie
2. Meet en monitor energieverbruik per onderdeel
3. Update en upgrade uw installaties
4. Beheer data (bijvoorbeeld in de cloud)
5. Behaal energie-efficiëntievoordelen
6. Rapporteer uw energieverbruik

Dit stappenplan biedt een schat aan informatie en kunt u gratis downloaden. Doe er uw voordeel mee.


Oplossing: ABB Ability™ Energy Manager

ABB Ability™ Energy Manager is een innovatief platform voor energiemanagement dat grotere bedrijven en de industrie de mogelijkheid geeft om hun elektrische installatie te bewaken, verbruik te analyseren en te optimaliseren om daarmee duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Het helpt de energiekosten te verlagen, de energie-efficiëntie te verbeteren en de CO₂-voetafdruk te beheren, en is zeer flexibel inzetbaar. ABB Ability™ EnergyManager is TŰV-gecertificeerd voor energiemanagement conform de ISO50001 en biedt standaard alle tools voor EnergyAudits volgens ISO50001. Met inzet van ABB Ability™ EnergyManager zijn grote organisaties gevrijwaard van de (kostbare) periodieke EED-audit.


Quickscan Energie voor productielocaties

Onze specialist Industrial Plants verzorgt graag een analyse van uw huidige installatie. We kijken naar o.a. de energieverdeler, aandrijfsystemen, motoren, pompen en meer. Zo maken we voor u inzichtelijk wat uw energie-besparingspotentieel is en op welke punten u de bestaande installatie slimmer, duurzamer en toekomstbestendig kunt maken. Een prachtige opstap naar een duurzame productielocatie.

Wilt u aan de slag met uw fabriek van de toekomst?
Maak dan een afspraak met:

Johan    Johan Bestebreur
    Business Development Industrial Plants
    Tel.: +31 6 2528 0621
    E-mail: johan.bestebreur@nl.abb.com
Select region / language