Custom made
De wens van projectontwikkelaar Lingotto was om voor alle appartementen op maat gemaakte Smart Home oplossingen te maken. Daarom zijn ABB en Instaver Systems - system integrator op het gebied van smart building en Smart Home systemen - samen de installatie ingedoken.
Op basis van deze bevindingen maakte installatiebedrijf SDR - onder leiding van Wouter Niesten, werk- voorbereider bij installatiebedrijf SDR Elektrotechniek - vervolgens custom made verdeelkasten. “Waar we het project eerst bekeken als één groot project, waren het uiteindelijk 52 losse op maat gemaakte projecten. Het bleek dus omvangrijker dan we vooraf hadden ingeschat. Zodoende moesten we het engineeringsplan opnieuw onder de loep nemen en kwamen we erachter dat alle verdeelkasten custom made moesten worden. Mede door onze samenwerking met ABB maakten we dit mogelijk. We waren allebei in staat om snel te schakelen. Uiteindelijk hebben we alle domotica onderdelen voor de custom verdeelkasten met ABB geëngineerd. Tijdens dat proces zag je een mooie wisselwerking. ABB heeft de kennis van de componenten en wij over de engineering daarvan. Daardoor waren we samen in staat om maatwerk te leveren.”
Perfecte KNX-integratie
Volgens Jack Oliver zijn er twee ABB componenten die hebben gezorgd voor maatwerk in de HAUT woontoren. “In de eerste plaats gebruikten we de Busch-Welcome®-deurcommunicatie. Deze werkt optimaal dankzij de integratie tussen de videophone en het
ABB i-bus® KNX-systeem. Met het ABB i bus® KNX-systeem, kunnen de gebouwen die we in gebruik hebben makkelijker worden beheerd en gecontroleerd, wat resulteert in een verhoogde flexibiliteit, veiligheid, economische efficiëntie en gebruiksgemak. De operationele flexibiliteit van een ABB i-bus® KNX installatie zorgt ervoor dat de dagelijkse werk- of leefomgeving makkelijk kan worden aangepast aan ieders wensen – nu en in de toekomst.” Wouter Niesten vervolgt: “Doordat ABB precies weet hoe ze alle componenten met elkaar moeten combineren, hoef je niet te werken met twee verschillende panelen. Dat zorgt voor installatiegemak.”
“In de tweede plaats hebben we gekozen voor DALI (Digital Addressable Lighting Interface). Deze open en internationale communicatiestandaard dient als interface tussen de KNX installatie in het gebouw en het digitale DALI-verlichtingssysteem. Het zorgt ervoor dat de twee belangrijkste automatiseringsstandaarden in het HAUT woongebouw succesvol samenkomen. DALI heeft een aantal belangrijke voordelen voor de gebouwbeheerder en de installateur. Zo is is het mogelijk om met één gateway meerdere functies te besturen, is er meer gemak dankzij templates voor status, storingen, functies en kleurtemperatuur. Bovendien heeft DALI een gemakkelijke en gereedschapsloze montage”, vertelt Jack Oliver.
Stekerbare plug-and-play oplossing
Vanwege de omvang en de strakke deadline van alle losse projecten, speelden installatiegemak en tijdbesparing een essentiële rol. Daarnaast was het uitzonderlijk dat alle plafonds van hout waren gemaakt in plaats van beton. In het bestek was stekerbaar installeren opgegeven als eis. Dit is door SDR, ABB en Isolectra verder uitgewerkt en uitgeëngineerd tot een passende en werkbare installatie. Volgens Jack Oliver heeft dit verschillende redenen: “Kabels, installatiedozen en (schakel)materiaal worden kant-en-klaar aangeleverd, op maat gemaakt en voorzien van de juiste connectoren. We hoeven zelf geen producten in elkaar te zetten en kunnen direct aan de slag met installeren. Het is letterlijk een plug-and-play oplossing die aansluitfouten voorkomt en snel en veilig installeren mogelijk maakt. Bovendien zijn installaties flexibel en makkelijk aan te passen na plaatsing. Dat zorgt ook voor efficiëntie voor de gebouwbeheerder.”
Dat
stekerbaar installeren zorgt voor installatiegemak, ondervond Wouter Niesten zelf tijdens het aanleggen van de verlichting. “Het unieke aan de HAUT woontoren is dat het gebouw grotendeels gemaakt is van hout. Dat zorgde voor een uitdaging bij het aanleggen van lichtaansluitingen. Het lichtpunt had namelijk een eigen voedingskabel nodig vanuit de verdeelkast. Daarnaast was er in de natte ruimten een verlaagd plafond geplaatst. Dat maakte dat we onze manier van installeren moesten aanpassen. En ook daarvoor was stekerbaar de beste optie. Hiermee konden we installatietijd besparen doordat de verdeelkast niet helemaal open hoeft. Opnieuw engineeren was daardoor niet nodig.”
Samen elektrificeren we Nederland
Als we Jack Oliver vragen naar zijn gevoel bij het HAUT project, dan voert trots de boventoon. “We zijn blij en trots op de bijdragen die we samen met SDR Elektrotechniek konden leveren. De houten constructie zorgde soms voor uitdagingen omdat we van de conventionele manier van bouwen moesten afwijken. Gelukkig hebben we bij ABB duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarmee zijn we goed voorbereid op alle veranderingen die de vermindering van CO2-uitstoot met zich meebrengt. SDR Elektrotechniek was in staat om hierin mee te denken en om hun manier van engineeren aan te passen. Dankzij onze flexibele houding en expertise konden we alle wensen mogelijk maken en hebben we zelfs kunnen bijdragen aan de Outstanding BREEAM-score.”