Uitstekende BREEAM-score voor HAUT woontoren mede door ABB’s nieuwste technologie

HAUT is een toekomstbestendig appartementencomplex aan de Amstel in Amsterdam. Dankzij de unieke houten constructie, energieopwekkende gevels, perfecte energieverdeling, triple glas, slimme huisautomatisering en goede isolering, is HAUT het hoogste hybride houten gebouw van Nederland en een van de hoogste ter wereld. HAUT heeft bovendien het hoogst haalbare duurzaamheidslabel. ABB heeft hierin een sleutelrol gespeeld: 52 appartementen hebben mede door state-of-the-art ABB technologie op maat gemaakte huisautomatisering, waarin energieverdeling en ultiem wooncomfort samenkomen.
HAUT is een baanbrekend project. Zo heeft het appartementencomplex een International BREEAM award gewonnen én een BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat gekregen: de hoogst haalbare graad in duurzaamheid. Deze twee bijzondere mijlpalen kwamen tot stand door focus op energiereductie en door de gehele bouw te verduurzamen met hout. Van zichtbare houten plafonds tot de houten hoogbouw constructie. Hout is een natuurlijk materiaal dat ze netto CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd. De bedenkers en makers van het HAUT appartementencomplex - projectontwikkelaar Lingotto, Team V Architectuur, Arup en J.P. van Eesteren - hebben hiermee bewezen dat bouwen met hout de toekomst heeft.

Ultiem comfort

HAUT is niet alleen baanbrekend vanwege duurzaamheid. Het appartementencomplex van 73 meter hoog en 21 verdiepingen heeft alles wat je maar kunt wensen op het gebied van comfort. Bij binnenkomst tref je de Health & Performance Club en alle appartementen zijn volledig uitgerust met Smart Home oplossingen die aansluiten op de bewonerswensen. De bewoners konden zelf kiezen welke functionaliteiten op het gebied van veiligheid, comfort, energiemanagement en design passen bij hun woonbehoeften. Met de Busch-free@home® kunnen bewoners bijvoorbeeld een speciale kook- en diner scène creëren, waarbij verlichting, jaloezieën, temperatuur en muziek automatisch worden aangepast aan de setting. Daarnaast zijn ook alle appartementen ingericht met innovatieve Busch-Welcome® deurcommunicatie, eenvoudig en overal te bedienen via de Busch-Welcome®-app.
Het appartementencomplex HAUT in Amsterdam.

Meer informatie over Busch-free@ home®

Meer informatie

6-0501_Referentiecase_Haut_Webpage_695x265px

Smart Home Experience

De realisatie van de luxe Smart Home oplossingen voor de HAUT appartementen begon volgens Jack Oliver, Account Manager Residential Buildings bij ABB, in het Smart Home Experience in Nieuwegein. “Deze plek is een must om de laatste mogelijkheden op het gebied van Busch-free@ home®, KNX-gestuurde huisautomatisering, veiligheid, energie-efficiëntie en -opwekking in de praktijk te ervaren. Projectontwikkelaar Lingotto bezocht de Smart Home Experience voor het HAUT project in Amsterdam. We kenden Lingotto nog niet, maar al snel werd duidelijk dat we veel voor elkaar konden betekenen op het gebied van duurzaamheid en Smart Home oplossingen voor het HAUT appartementencomplex. Dat was het startsein voor een samenwerking aan een bijzonder uniek woonproject.”

Meer informatie over ABB i-bus® KNX

Meer informatie

Meer informatie over stekerbaar installeren

Meer informatie

Custom made

De wens van projectontwikkelaar Lingotto was om voor alle appartementen op maat gemaakte Smart Home oplossingen te maken. Daarom zijn ABB en Instaver Systems - system integrator op het gebied van smart building en Smart Home systemen - samen de installatie ingedoken.

Op basis van deze bevindingen maakte installatiebedrijf SDR - onder leiding van Wouter Niesten, werk- voorbereider bij installatiebedrijf SDR Elektrotechniek - vervolgens custom made verdeelkasten. “Waar we het project eerst bekeken als één groot project, waren het uiteindelijk 52 losse op maat gemaakte projecten. Het bleek dus omvangrijker dan we vooraf hadden ingeschat. Zodoende moesten we het engineeringsplan opnieuw onder de loep nemen en kwamen we erachter dat alle verdeelkasten custom made moesten worden. Mede door onze samenwerking met ABB maakten we dit mogelijk. We waren allebei in staat om snel te schakelen. Uiteindelijk hebben we alle domotica onderdelen voor de custom verdeelkasten met ABB geëngineerd. Tijdens dat proces zag je een mooie wisselwerking. ABB heeft de kennis van de componenten en wij over de engineering daarvan. Daardoor waren we samen in staat om maatwerk te leveren.”

Perfecte KNX-integratie

Volgens Jack Oliver zijn er twee ABB componenten die hebben gezorgd voor maatwerk in de HAUT woontoren. “In de eerste plaats gebruikten we de Busch-Welcome®-deurcommunicatie. Deze werkt optimaal dankzij de integratie tussen de videophone en het ABB i-bus® KNX-systeem. Met het ABB i bus® KNX-systeem, kunnen de gebouwen die we in gebruik hebben makkelijker worden beheerd en gecontroleerd, wat resulteert in een verhoogde flexibiliteit, veiligheid, economische efficiëntie en gebruiksgemak. De operationele flexibiliteit van een ABB i-bus® KNX installatie zorgt ervoor dat de dagelijkse werk- of leefomgeving makkelijk kan worden aangepast aan ieders wensen – nu en in de toekomst.” Wouter Niesten vervolgt: “Doordat ABB precies weet hoe ze alle componenten met elkaar moeten combineren, hoef je niet te werken met twee verschillende panelen. Dat zorgt voor installatiegemak.”

“In de tweede plaats hebben we gekozen voor DALI (Digital Addressable Lighting Interface). Deze open en internationale communicatiestandaard dient als interface tussen de KNX installatie in het gebouw en het digitale DALI-verlichtingssysteem. Het zorgt ervoor dat de twee belangrijkste automatiseringsstandaarden in het HAUT woongebouw succesvol samenkomen. DALI heeft een aantal belangrijke voordelen voor de gebouwbeheerder en de installateur. Zo is is het mogelijk om met één gateway meerdere functies te besturen, is er meer gemak dankzij templates voor status, storingen, functies en kleurtemperatuur. Bovendien heeft DALI een gemakkelijke en gereedschapsloze montage”, vertelt Jack Oliver.

Stekerbare plug-and-play oplossing

Vanwege de omvang en de strakke deadline van alle losse projecten, speelden installatiegemak en tijdbesparing een essentiële rol. Daarnaast was het uitzonderlijk dat alle plafonds van hout waren gemaakt in plaats van beton. In het bestek was stekerbaar installeren opgegeven als eis. Dit is door SDR, ABB en Isolectra verder uitgewerkt en uitgeëngineerd tot een passende en werkbare installatie. Volgens Jack Oliver heeft dit verschillende redenen: “Kabels, installatiedozen en (schakel)materiaal worden kant-en-klaar aangeleverd, op maat gemaakt en voorzien van de juiste connectoren. We hoeven zelf geen producten in elkaar te zetten en kunnen direct aan de slag met installeren. Het is letterlijk een plug-and-play oplossing die aansluitfouten voorkomt en snel en veilig installeren mogelijk maakt. Bovendien zijn installaties flexibel en makkelijk aan te passen na plaatsing. Dat zorgt ook voor efficiëntie voor de gebouwbeheerder.”

Dat stekerbaar installeren zorgt voor installatiegemak, ondervond Wouter Niesten zelf tijdens het aanleggen van de verlichting. “Het unieke aan de HAUT woontoren is dat het gebouw grotendeels gemaakt is van hout. Dat zorgde voor een uitdaging bij het aanleggen van lichtaansluitingen. Het lichtpunt had namelijk een eigen voedingskabel nodig vanuit de verdeelkast. Daarnaast was er in de natte ruimten een verlaagd plafond geplaatst. Dat maakte dat we onze manier van installeren moesten aanpassen. En ook daarvoor was stekerbaar de beste optie. Hiermee konden we installatietijd besparen doordat de verdeelkast niet helemaal open hoeft. Opnieuw engineeren was daardoor niet nodig.”

Samen elektrificeren we Nederland

Als we Jack Oliver vragen naar zijn gevoel bij het HAUT project, dan voert trots de boventoon. “We zijn blij en trots op de bijdragen die we samen met SDR Elektrotechniek konden leveren. De houten constructie zorgde soms voor uitdagingen omdat we van de conventionele manier van bouwen moesten afwijken. Gelukkig hebben we bij ABB duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarmee zijn we goed voorbereid op alle veranderingen die de vermindering van CO2-uitstoot met zich meebrengt. SDR Elektrotechniek was in staat om hierin mee te denken en om hun manier van engineeren aan te passen. Dankzij onze flexibele houding en expertise konden we alle wensen mogelijk maken en hebben we zelfs kunnen bijdragen aan de Outstanding BREEAM-score.”

Meer informatie over BREEAM certificering voor duurzaamheid in de bouw

Meer informatie

Meer informatie over SDR Elektrotechniek

Meer informatie


  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language