Hypermodern grisfarm med hållbarhet i fokus

Hypermodern grisfarm med hållbarhet i fokus

Alviksgården utanför Luleå är självförsörjande på både el och värme. Med ambitionen att arbeta så nära den norrländska naturen som möjligt styr de verksamheten med bland annat produkter och lösningar från ABB.

Det finns entreprenörer och så finns det Mikael Hugoson, ett energiknippe som hela tiden vill utveckla sin verksamhet. Han och hans familj är ägare till Alviksgården som är moderföretag till Nyhléns Hugosons, Norrlands största kött- och charkföretag.

”Jag bygger, bygger och bygger och älskar utveckling, alltid med den senaste tekniken. På gården har vi ett mycket bra nätverk och totalt finns det 13 mil kabel som gör det möjligt att ha en mycket hög automationsgrad”, säger Mikael Hugoson.

Mikael Hugoson
Mikael Hugoson
center

1975 kom Mikael Hugoson till Alvik där det fanns ett antal grisar och några grisstallar som Mikaels far hade byggt upp, men inte mycket mer. Genombrottet kom några år senare när Konsum Norrbotten och charkuteriföretaget Goman började köpa djur från gården och efter sammanslagningen 2005 med konkurrenten Nyhléns växte företaget ytterligare. Idag hanterar Nyhléns Hugosons allt från djuruppfödning, urvalsprocesser och slakt till styckning och förädling av kött- och charkprodukter.

För att lyckats med denna utveckling har det krävts stora investeringar i Alviksgården där man numera föder upp cirka 27 000 grisar per år. Här slaktas och styckas också nöt och lamm. Med storslagna planer framåt på att bland annat producera naturgödsel och investera i vindsnurror på egen mark är flera viktiga lokala rådgivare delaktiga när det gäller tekniklösningarna.

  • Krister Johansson som driver företaget AutoEl i Alvik AB och står för programmeringen av automationslösningarna på Alviksgården.
  • Krister köper en stor del av materialet till sina objekt hos Mikael Hugosons grisgård via Elektroskandia samt produkter från ABB, bland annat lågspännings- och automationsprodukter, frekvensomriktare och elmotorer.

Den ene är Krister Johansson som driver företaget AutoEl i Alvik AB och står för programmeringen av automationslösningarna. Han köper en stor del av materialet till sina objekt hos Mikael Hugosons grisgård via Elektroskandia i Luleå samt produkter från ABB. Det handlar bland annat om lågspännings- och automationsprodukter, frekvensomriktare och elmotorer.

”När Mikael Hugosson började sin stora utbyggnadsresa för tio år sedan valde han vårt automationssystem ABB Compact HMI som sedan vid varje ny etapp har kunnat utvecklas vidare. Med dess hjälp kan han ha full koll på kylmaskiner och ventilation i slakteri och styckning, biogasanläggning samt värme, ventilation, utgödsling, belysning och vattenhantering i djurstallarna, vilket spelar en viktig roll i gårdens hållbarhetsprofil”, berättar Kent Öhlund, försäljningsingenjör vid ABB Electrification i Luleå.

Han konstaterar att man genom detta effektiva system till och med kunnat minska energiförbrukningen trots utbyggnaden av stallarna. Eftersom skensystemet SMISSLINE används för styrskåpen i Alviksgården har all teknisk utrustning kunnat placeras på en liten yta på ett säkert, tillgängligt och flexibelt sätt.

”En annan uppskattad lösning är våra tåliga tryckknappar och säkerhetsbrytare som klarar av den tuffa miljön i slakteriet”, säger Kent.

  • Mikael Hugoson tillsammans med Kent Öhlund, ABB.

Ytterligare en viktig partner är Tobias Johansson som driver TJ Elkonsult AB. Han står för upprättandet av de tekniska handlingarna och byggande av apparatskåpen. Ytterligare en samarbetspartner är Elektroskandia som levererar många av ABB:s produkter till grisgården.

”Det är kul och inspirerande att ha Mikael Hugoson som kund. Han vill alltid ha det senaste i teknikväg vilket ger oss härliga utmaningar. Att vi har en så bra relation till ABB gör också att vi alltid kan erbjuda den senaste spetstekniken till Alviksgården”, säger Krister Johansson och Tobias Johansson.

Automationssystem ger grisarna en bra miljö

Mikael Hugoson är en handlingens man men han har ett långsiktigt tänk. Han har lagt stor möda på att skapa en bra miljö för grisarna. Här får till exempel smågrisarna alltid vara med sin mamma och sina syskon så länge som de ska, enligt naturens egna lagar.

  • Grisarna lever i en miljö där de befrias från stress och där suggorna får chans att återhämta sig ordentligt efter varje kull. Stallarna på gården är byggda utifrån grisarnas behov och beteendemönster.
  • Med automationssystemet styrs grisarnas miljö med bland annat temperatur i stallet.

”När det gäller grisarnas miljö är det mycket viktigt att det alltid är rätt temperatur i stallet vilket vårt automationssystem ser till att fixa. Ju bättre grisarna mår desto snabbare växer de och bättre kött blir det också”, inflikar Kent Öhlund.

Mikael Hugoson var tidigt ute med avancerade tekniska lösningar. Sedan 1998, först i Sverige, fanns en biogasanläggning på Alviksgården som tar vara på alla restprodukter och gör gården självförsörjande på el. Dessutom finns en flispanna som producerar all värme och allt varmvatten som behövs på gården, med flis från massaved i den egna skogen.

”Vår nästa stora investering är en rötrestanläggning där vi ska producera naturgödsel som kan ge näring till våra marker som i sin tur producerar foder åt grisarna. Även försäljning på den öppna marknaden är aktuell. Denna anläggning ska stå klar i april 2022”, avslutar Mikael Hugoson.

Alviksgården utanför Luleå är självförsörjande på både el och värme.
Alviksgården utanför Luleå är självförsörjande på både el och värme.
center

Fakta: Nyhléns Hugosons

Nyhléns Hugosons huvudkontor ligger i Luleå, där de också har tillverkning av charkprodukter såsom korv och smörgåsmat. I Skellefteå sker paketering av kött och tillverkning av palt, kroppkakor, smörgåstårtor, sallader och wraps. I Ullånger bedriver Nyhléns Hugosons ett slakteri för nöt, kalv och lamm och i Boden tillverkas deras kylda färdigmat. Företaget, som har totalt 600 olika produkter, ägs av Mikael Hugoson och vd Magnus Nilsson.

Fakta: Det här har ABB levererat till Alviksgården

Text: Lars Westerlund Foto: Patrick Degerman

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp