Archiwum wiadomości ABB w Polsce

• Ponad 200 zespołów prostownikowych firmy ABB zasila najważniejsze magistrale kolejowe w kraju. Wyprodukowane w Polsce urządzenia dbają o niezawodność zasilania i dostarczają większą moc, gdy zachodzi taka potrzeba, m.in. na liniach trakcyjnych, po których jeżdżą pociągi Pendolino.

• ABB otrzymała zamówienie od producenta wodoru HydrogenPro na aparaturę elektryczną dla największego na świecie wysokociśnieniowego elektrolizera alkalicznego, opartego na pojedynczym stosie (stos to połączone ze sobą komórki elektrolizera). Urządzenie rozkłada cząsteczki wody na jej podstawowe składniki, czyli wodór i tlen, za pomocą energii elektrycznej. Elektrolizer zostanie uruchomiony w

• Wyzwania z zasilaniem trakcji występują w wielu aglomeracjach, gdzie trudno o nową przestrzeń na rozbudowę infrastruktury. Tańszą alternatywą stają się magazyny energii, które wykorzystują nadmiar energii z hamowania pociągu. Takie rozwiązanie chcą wykorzystać Holendrzy, a konkretnie państwowa spółka ProRail. Technologię dostarczy ABB, a urządzenie zostanie wyprodukowane w fabryce firmy w

• Wkrótce trzeci najbardziej ruchliwy port lotniczy na świecie, LAX w Los Angeles, będzie korzystać ze zautomatyzowanej kolejki elektrycznej. System usprawniający obsługę ponad 80 mln pasażerów rocznie zostanie wyposażony w rozwiązania firmy ABB zaprojektowane i wyprodukowane w Polsce.

• Studenci i doktoranci Politechniki Krakowskiej mogą poznawać przemysł 4.0 nie tylko w teorii. Wkrótce w ramach zajęć zaczną tworzyć symulacje z wykorzystaniem cyfrowej rozdzielnicy podłączonej do chmury obliczeniowej. Technologia, którą dostarcza firma ABB, posłuży m.in. do projektów badawczych na potrzeby sektorów energetyki zawodowej i przemysłu.

• Dla placówek medycznych skutki przerw w dostawie energii elektrycznej mogą być opłakane. Dlatego w nowo powstającym skrzydle Szpitala Bielańskiego w Warszawie, budowanym przez STRABAG, czas od detekcji utraty zasilania do przełączenia na zastępcze źródło może wynieść w niektórych przypadkach zaledwie kilkadziesiąt milisekund. Cyfrowe technologie zapewniające pacjentom bezpieczeństwo dostarczy

• Szwedzka firma Renewcell od lat działa w obszarze „sustaintech”, specjalizując się w recyklingu materiałów włókienniczych. Obecnie przekształca dawny zakład papierniczy firmy SCA w pierwszy na świecie działający na skalę komercyjną zakład recyklingu tekstyliów celulozowych. Dzięki temu możliwe będzie wytwarzanie tekstyliów z surowca wtórnego, który w przeciwnym razie trafiłby na wysypisko lub do

• Infrastruktura do ładowania autobusów dla operatorów na pięciu kontynentach, oprogramowanie, które pozwala efektywnie zarządzać flotą, mobilne ładowarki dla bolidów Formuły E… Wiele przełomowych technologii ładowania wykorzystywanych na całym świecie, rozwijanych jest w Polsce. A konkretnie w Korporacyjnym Centrum Technologicznym ABB w Krakowie.

• ABB wprowadza na rynek innowacyjną stację do ładowania pojazdów elektrycznych typu „all-in-one”. Model Terra 360 o mocy maksymalnej 360 kW umożliwia pełne naładowanie praktycznie każdego samochodu elektrycznego w czasie do 15 minut. To stacja modułowa, z której – dzięki dynamicznemu zarządzaniu obciążeniem – może korzystać do czterech pojazdów jednocześnie. Oznacza to, że kierowca nie będzie