Archiwum wiadomości ABB w Polsce

• Od kilku lat ABB dostarcza silniki elektryczne do gdyńskiej firmy Klimawent S.A. Urządzenia wykorzystywane są w jednostkach filtrowentylacyjnych, które oczyszczają powietrze z zanieczyszczeń powstałych podczas procesów produkcyjnych. W takich przypadkach liczy się przede wszystkim niezawodność i energooszczędność.

• Lubelski Węgiel „BOGDANKA” S.A. wyposaży swoją nową dyspozytornię elektromaszynową w rozszerzoną konsolę operatorską ABB EOW-i3. Połączy ona wszystkie systemy monitoringu oraz predykcji, dostarczone w poprzednich latach do kopalni przez ABB. To pierwsza polska kopalnia, w której pojawi się tak zaawansowane rozwiązanie wspierające służby utrzymania ruchu. "Bogdanka" od lat konsekwentnie stawia na

• Inspirujące warsztaty, konferencja z uznanymi mówcami z całego świata oraz kilkuset pasjonatów programowania chcących poznać najnowsze trendy w branży i wymieniać się doświadczeniami – w dniach 1-2 września 2022 r. odbywa się DevConf, jedna z największych konferencji programistycznych w Polsce, a jej głównym sponsorem została ABB.

• ABB i Ballard otrzymały od wiodącego towarzystwa klasyfikacyjnego DNV tzw. zatwierdzenie co do zasady (Approval in Principle – AiP) dla koncepcji ogniw paliwowych dużej mocy. Koncepcja jest rozwijana przez obie firmy od 2018 roku. Aprobata AiP jest ważnym etapem rozwoju tej nowej technologii — stanowi niezależną ocenę koncepcji, która potwierdza, że projekt jest wykonalny i nie istnieją znaczące

• Propozycje Unii Europejskiej, które ustalają kluczowe daty w procesie odchodzenia od gazu SF6 w aparaturze elektrycznej średniego napięcia, mają przełożyć się na ograniczenie emisji gazów cieplarnianych. Celem jest redukcja o dwie trzecie do 2030 roku w stosunku do poziomów z 2014 roku. Sześciofluorek siarki (SF6) jest stosowany w rozdzielnicach elektrycznych, ponieważ jedną z jego zalet są bardzo

• Robot IRB 390 FlexPacker® typu Delta firmy ABB, który został zaprojektowany do ultraszybkiego pakowania, otrzymał nagrodę „Red Dot Product Design Award”. To drugi kolejny rok, w którym ABB otrzymuje tę prestiżową nagrodę za swojego robota. Międzynarodowy konkurs „Red Dot Design Awards” wyróżnia osiągnięcia w dziedzinie wzornictwa produktów, a jury, w skład którego wchodzi ponad 50 międzynarodowych

• Podczas tegorocznego Międzynarodowego Sympozjum Robotyki (ISR) w Monachium Bertil Thorvaldsson, starszy doradca w ABB, otrzymał prestiżową nagrodę „Engelberger Robotics Award for Leadership”. Bertil jest powszechnie uznawany za „ojca” RobotStudio – platformy oprogramowania ABB, która zrewolucjonizowała sposób projektowania i testowania systemów zrobotyzowanych. Ten doświadczony inżynier odegrał