Archiwum wiadomości ABB w Polsce

• Biznes elektromobilności firmy ABB otworzył swoje największe centrum produkcji i rozwoju technologii szybkich ładowarek. E-Mobility Centre of Excellence wybudowano kosztem 30 mln USD we włoskim San Giovanni Valdarno. Wytwarzany jest tu pełny zakres rozwiązań do ładowania w technologii prądu stałego (DC) dla wszystkich rodzajów transportu. To właśnie z uroczej miejscowości w Toskanii na polski

• Gościem najnowszego odcinka podcastu technologicznego ABB był Alejandro Agag – inicjator pierwszej serii wyścigów samochodów elektrycznych, czyli Formuły E. Zanim został znanym przedsiębiorcą, realizował się w polityce. Te doświadczenia wykorzystuje obecnie. Wciąż jest osobą publiczną, rzecznikiem elektromobilności i zrównoważonych technologii. I nie brakuje mu świeżych pomysłów na zeroemisyjny

• Globalna umowa ramowa między ABB i Shell obejmuje kompleksowe portfolio rozwiązań ładowania w technologiach prądu stałego (DC) i przemiennego (AC) – od ładowarek naściennych AC typu wallbox dla zastosowań w domu, w miejscu pracy i instalacji komercyjnych, po ładowarkę dużych mocy Terra 360 dla stacji paliw, miejskich punktów ładowania, parkingów czy aplikacji flotowych. Współpraca obu firm ma być

• ABB, we współpracy z Hyundai Engineering i Técnicas Reunidas, zainstaluje w kompleksie Olefin III rozproszony system sterowania (DCS) ABB Ability™ System 800xA. Po integracji architektury sterowniczej systemu na całym kompleksie, będzie można w czasie rzeczywistym monitorować i analizować produktywność instalacji i poszczególnych zasobów, zarządzać zużyciem energii i optymalizować procesy

• Badanie „Energy Efficiency Investment Survey 2022” zostało przeprowadzone przez Sapio Research na pracownikach średniego i wyższego szczebla w ponad 2200 firmach z 13 krajów Europy, Azji i obu Ameryk*. Z badania wyłania się obraz przemysłu, który chce stawiać na zieloną transformację – ponad połowa firm już inwestuje w rozwiązania zmniejszające zużycie energii, a około 40 proc. firm zrobi to

• Systemy sterowania i analizy emisji spalin ABB, które zostaną zainstalowane w gdańskim Porcie Czystej Energii, usprawnią produkcję czystej energii, a jednocześnie pomogą rozwiązać część problemów z odpadami na Pomorzu.

• Na Morzu Bałtyckim panuje spory tłok. Szacuje się, że w dowolnym momencie znajduje się na nim około 2000 dużych statków. Dlatego też Międzynarodowa Organizacja Morska (agencja ONZ) określiła Morze Bałtyckie jako obszar, na którym obowiązują bardziej rygorystyczne mechanizmy kontrolne mające zminimalizować wpływ żeglugi na środowisko. Jednym z rozwiązań jest częściowa elektryfikacja floty. Napęd

• ABB wprowadza ABB Ability™ eMine – portfolio rozwiązań, które pomogą przyspieszyć transformację w kierunku zeroemisyjnej kopalni. Firma ogłosiła również pilotaż przełomowego systemu ABB Ability™ eMine FastCharge, najszybszego i najbardziej wydajnego systemu ładowania na świecie dla pojazdów górniczych napędzanych silnikami elektrycznymi. System eMine™ obejmuje portfolio technologii elektryfikacji,