Διασυνδεδεμένοι ψηφιακοί πίνακες διανομής χαμηλής και μέσης τάσης

Νέα ψηφιακή εποχή στις εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης τάσης.

testbeyond
 
 
 
 
 
 
 
 
 
×

REF615


Οι ηλεκτρονόμοι REF615 είναι εξειδικευμένοι ηλεκτρονόμοι δευτερογενούς προστασίας, ελέγχου, μέτρησης και επίβλεψης εναέριων γραμμών ή καλωδίων σε συστήματα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων ακτινικών δικτύων, βρόχων και συνδυασμένων (meshed) δικτύων με ή χωρίς κατανεμημένη παραγωγή ενέργειας.

Mάθετε περισσότερα στη σελίδα

×

SWICOM


Το SWICOM είναι ένα σύστημα επιτήρησης και διαγνωστικού ελέγχου των συνθηκών λειτουργίας και της υγείας των πινάκων διανομής και του εξοπλισμού Χαμηλής και Μέσης Τάσης. Διαθέτει επικοινωνία με ηλεκτρονόμους δευτερογενούς προστασίας μέσω πρωτοκόλλου IEC 61850, αισθητήρες υγρασίας και ασύρματους αισθητήρες θερμοκρασίας.


Μάθετε περισσότερα στη σελίδα

×

UniSec


Πίνακες Μέσης Τάσης για εσωτερική εγκατάσταση. Μία αξιόπιστη λύση στη διανομή ισχύος, στον τομέα των κατασκευών/βιομηχανίας & στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών.Μάθετε περισσότερα στη σελίδα

×

M1M


Nέα γενιά αναλυτών δικτύου, πόρτας. Έξυπνη διαχείριση ενέργειας με τρεις νέες εκδόσεις που σχεδιάστηκαν για να καλύψουν με άνεση κλιμακωτά διαφορετικές ανάγκες επιτήρησης της ενέργειας στις σύγχρονες εγκαταστάσεις. Με έμφαση στην ποιότητα και στην ευκολία για τον χρήστη, οι μετρητές Μ1Μ αποτελούν την πιο αξιόπιστη και οικονομική λύση μέτρησης.Μάθετε περισσότερα στη σελίδα

×

Emax2


Έξυπνοι αυτόματοι διακόπτες ισχύος ανοιχτού τύπου. Η μετάβαση από τους διακόπτες ισχύος στους διακόπτες διαχείρισης ενέργειας! Υψηλή ακρίβεια μέτρησης όλων των ηλεκτρικών χαρακτηριστικών, καθώς και δυνατότητα σύνδεσης με κεντρικά συστήματα διαχείρισης ενέργειας.


Μάθετε περισσότερα στη σελίδα

×

M4M


IoT αναλυτές δικτύου υψηλής ακρίβειας. Ήρθαν να αλλάξουν τα δεδομένα μετρήσεων των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα.

Μάθετε περισσότερα στη σελίδα×

Tmax XT


Έξυπνοι διακόπτες ισχύος κλειστού τύπου. Συνδέστε την εφαρμογή σας στο ‘cloud’, αποκτήστε τον έλεγχο από όπου κι αν βρίσκεστε. Αυξήστε την ασφάλεια & την αποδοτικότητα της εύκολα, σε λίγα μόνο λεπτά.


Μάθετε περισσότερα στη σελίδα

×


IoT Gateway


Η νέα πύλη επικοινωνίας ABB Ability™ Edge Industrial Gateway χρησιμοποιεί την Τεχνολογία IoT και μεταφέρει όλα τα δεδομένα της εφαρμογής σε ένα φιλικό interface που απεικονίζει το πλήθος των μετρούμενων μεγεθών και το αποτέλεσμα της επεξεργασίας τους.

Oι έξυπνοι πίνακες συμβάλλουν στην ενεργειακή διαχείριση των εγκαταστάσεων, στην αύξηση της απόδοσης τους ταυτόχρονα με τη δυνατότητα απομακρυσμένης εποπτείας και ελέγχου αυτών.

Γνωρίστε πως μπορείτε να αναβαθμίσετε τις εγκαταστάσεις σας σε έξυπνες, τι εξοπλισμό χρειάζεστε, τον τρόπου θα πρέπει να δικτυωθούν οι συσκευές, τα λογισμικά και οι εφαρμογές διαχείρισης των δεδομένων και τα πλεονεκτήματα στη λειτουργία και στη διαχείριση των έξυπνων εγκαταστάσεων.

Παράδειγμα εφαρμογής με σχέδια & χρήσιμα αρχεία

ΛΗΨΗ (.zip)

Let's Go Digital

Παρακολουθήστε το webinar!
Τι είναι οι διασυνδεδεμένοι πίνακες;
Τι προσφέρει ένας ψηφιακός πίνακας;
Που απευθύνονται;
Είναι πίνακες διανομής ισχύος, Μέσης ή Χαμηλής Τάσης, που διαθέτουν προηγμένο εξοπλισμό προστασίας με ψηφιακές μονάδες που προσφέρουν, εκτός από προστασία, αυξημένες δυνατότητες μετρήσεων ενέργειας, απομακρυσμένο έλεγχο και συνδεσιμότητα με plug & play συστήματα διαχείρισης ενέργειας της ABB (σε τοπικό δίκτυο LAN ή σε Cloud) ή εναλλακτικά με άλλα συστήματα συλλογής και διαχείρισης δεδομένων (BMS, Scada, κ.α.) ενεργειών και σημάτων συναγερμού, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση ενέργειας και αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα στην εγκατάσταση.
Ενεργειακή διαχείριση
 • Συνεχής παρακολούθηση και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο αναλυτικών δεδομένων μετρήσεων (ενέργειας, κατανάλωσης νερού/υγραερίου και άλλων παραμέτρων, θερμοκρασίας περιβάλλοντος ή λειτουργίας, αναλογικών σημάτων από αισθητήρες, κ.α.).
 • Δυνατότητα εξαγωγής αναφορών ή αναλυτικών δεδομένων μετρήσεων σε προκαθορισμένο χρόνο βάσει των αναγκών του χρήστη ή παρακολούθησης των δεδομένων μέσα από μια πολύ φιλική προς τον χρήστη web σελίδα.
 • Backup δεδομένων αυτόματα στην περίπτωση χρήσης της cloud πλατφόρμας ABB Ability™  Energy and Asset Manager. Εναλλακτικά σε τοπικό δίκτυο LAN μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ενεργειακό Gateway ABB Ability™ Edge Industrial Gateway και η αποθήκευση των μετρούμενων δεδομένων να γίνεται σε εξωτερικό σκληρό δίσκο.
Διαχείριση εξοπλισμού (asset management & condition monitoring)
 • Παρακολούθηση της καταπόνησης του εξοπλισμού βάσει ωρών λειτουργίας, συνθηκών περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία, δονήσεις), αριθμό ηλεκτρικών & μηχανικών χειρισμών, κ.α. και πρόταση από την cloud πλατφόρμα ABB AbilityTM Energy and Asset Manager για την περίοδο εκτέλεσης προληπτικής συντήρησης.
 • Αναλυτική παρακολούθηση και καταγραφή συμβάντων και δυνατότητα εξαγωγής τους σε αναλυτικές αναφορές (reports) σε excel.
 • Έλεγχος του εξοπλισμού μέσα από την οθόνη αφής που θα είναι τοποθετημένη στην πόρτα του πίνακα: απομακρυσμένο on/off των αυτομάτων διακοπτών ισχύος του πίνακα ή οποιουδήποτε άλλου εξοπλισμού με τη χρήσης ψηφιακών εξόδων (digital outputs).
Συντήρηση (service)
Αποφυγή απροσδόκητων βλαβών του εξοπλισμού διανομής ενέργειας καθώς μέσω του πλάνου προληπτικής συντήρησης βάσει χρήσης που προσφέρουν οι ψηφιακοί πίνακες διανομής, ελαχιστοποιούνται οι καταστροφές διακοπτών ισχύος, κινητήρων ή/και άλλου εξοπλισμού προσφέροντας:
- 100% μείωση για μη προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης.
- 40% μείωση του κόστους συντήρησης.
- 30% μείωση λειτουργικών εξόδων.
- Αποφυγή διακοπής λειτουργίας σε περιόδους φόρτου εργασίας και κατ’ επέκταση αποφυγή μείωσης παραγωγικότητας.

Κατασκευαστές πινάκων

Ο νέος εξοπλισμός της ΑΒΒ έχει σχεδιαστεί προκειμένου να αναβαθμίσει υφιστάμενους συμβατικούς πίνακες με την ελάχιστη προσπάθεια και σε ελάχιστο χρόνο. Αξιοπιστία και αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε νέες αλλά και υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Μηχανικοί/μελετητές

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή λύσεων έξυπνης διανομής ενέργειας μπορεί να αποδειχθεί ένα απαιτητικό project. Η ΑΒΒ προσφέρει έτοιμες λύσεις που μπορούν να εγκατασταθούν σε διαφορετικές εφαρμογές και εξοπλισμούς. Με τους έξυπνους πίνακες της ΑΒΒ μπορείτε να απαντήσετε στις απαιτήσεις του σήμερα ενώ διαθέτουν δυνατότητα εύκολης μελλοντικής αναβάθμισης.

Intergrators

Ο εξοπλισμός της ΑΒΒ μπορεί να ενσωματωθεί τόσο στο ηλεκτρολογικό όσο και στο μη ηλεκτρολογικό κομμάτι της εφαρμογής. Με τον τρόπο αυτό οι λύσεις της ΑΒΒ συνεισφέρουν στην ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη επίβλεψη της εγκατάστασης με στόχο την σωστή διαχείριση και την αποδοτική λειτουργία.

Επενδυτές

Η τεχνολογία αιχμής που διαθέτουν οι έξυπνοι πίνακες της ΑΒΒ, τους καθιστά εύκολους ταυτόχρονα στη τοποθέτηση και στη λειτουργία επιτρέποντας στην επένδυση να αποδώσει άμεσα, να μειώσει τα διαχειριστικά κόστη της ενώ διαθέτει ευελιξία σε μελλοντικές αναβαθμίσεις.

 

Πως θα φτιάξεις έναν ψηφιακό πίνακα;

Η υλοποίηση ενός έξυπνου πίνακα προϋποθέτει τη επιλογή έξυπνων συσκευών, τη δικτύωσή τους και την επιλογή ενός συστήματος συλλογής και  επεξεργασίας δεδομένων  που θα μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στους διαχειριστές των εγκαταστάσεων.

Οι έξυπνοι πίνακες διανομής προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για τοπικό έλεγχο της εγκατάστασης αλλά και απομακρυσμένες δυνατότητες ελέγχου του εξοπλισμού και κατ’ επέκταση της λειτουργίας της εγκατάστασης.


Δείτε τα βήματα:

ΒΗΜΑ 1 - Επιλογή Εξοπλισμού

 

ΒΗΜΑ 2 - Δικτύωση των έξυπνων συσκευών

Βασική προϋπόθεση για την λειτουργία ενός έξυπνου πίνακα είναι η δικτύωση των έξυπνων (με δυνατότητα επικοινωνίας) συσκευών. Οι συσκευές θα πρέπει να συνδεθούν δικτυακά μέσω κάποιου βιομηχανικού πρωτόκολλου επικοινωνίας. Τα πρωτόκολλα που κυρίως χρησιμοποιούνται είναι:

 • Modbus TCP (πρωτόκολλο Modbus με καλώδιο δικτύου Ethernet)
 • Modbus RTU (πρωτόκολλο Modbus με καλώδιο 2 αγωγών)

Στις περιπτώσεις που οι ίδιες οι συσκευές δε διαθέτουν δυνατότητα επικοινωνίας η σύνδεσή τους με το δίκτυο γίνεται μέσω κάποια αλλής συσκευής που τίθεται επικεφαλής όπως οι Α.Δ.Ι Emax 2 & Tmax, Ekip Up και η πύλη επικοινωνίας ABB Edge Industrial Gateway.

→ Aρχιτεκτονική δικτύων επικοινωνίας (e-book) 

ΒΗΜΑ 3 - Διαχείριση των δεδομένων

Αφού δημιουργηθεί το δίκτυο των έξυπνων συσκευών που απαιτούνται σε ένα πίνακα διανομής θα πρέπει να επιλεχθεί το σύστημα που θα συλλέγει τα δεδομένα, θα τα αποθηκεύει και θα μπορεί να τα μεταφράζει σε χρήσιμες πληροφορίες για τον τελικό χρήστη. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται μπορεί να είναι μετρήσεις (κατανάλωση ενέργειας, τάσης, ρεύματος, κ.α.), κατάσταση λειτουργίας (σφάλματα, events, alarms, κ.α.), ποιότητα λειτουργίας (υπερτάσεις, υποτάσεις, ασυμμετρίες, αρμονικές, κ.α.), προτάσεις προληπτικής ή μη συντήρησης του εξοπλισμού, κ.α. Ανάλογα με τις εφαρμογές και τις απαιτήσεις των διαχειριστών για επιτήρηση το περιβάλλον και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται κάθε φορά μπορεί να διαφοροποιείται.
Απομακρυσμένη διαχείριση
Τοπική επίβλεψη
Διαχείριση από οθόνη πίνακα

ABB Ability™ Energy and Asset Manager. Η νέα Plug & play, IoT λύση της ABB για ολοκληρωμένη ενεργειακή διαχείριση κτιρίων.

Η cloud πλατφόρμα είναι η ιδανική λύση για τη δημιουργία χωρίς κόστος προγραμματισμού (λύση plug & play) ενός ψηφιακού συστήματος ενεργειακής διαχείρισης για εφαρμογές όπως:

 • Αλυσίδες καταστημάτων ή εμπορικά κέντρα (mall) που επιθυμούν να παρακολουθούν κεντρικά από ένα σημείο την ενεργειακή κατανάλωση κάθε καταστήματος ξεχωριστά αλλά και συνολικά (αθροιστικά) με στόχο την πιο αποδοτική διαχείρισή τους, την χρέωση του κόστους ενέργειας ανά σημείο χρήσης (billing) και γενικά τη μείωση του κόστους κατανάλωσης μέσω ανάλυσης με πραγματικά δεδομένα των πιο ενεργοβόρων συσκευών ή σημείων του δικτύου διανομής.
 • Ξενοδοχεία με πολλά σημεία κατανάλωσης ενέργειας ή αλυσίδες ξενοδοχείων με πολλαπλά κτίρια.
 • Επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν πολλαπλά καταστήματα/κτίρια σε διάσπαρτες περιοχές και επιθυμούν ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου χωρίς το κόστος προγραμματισμού ή της χρήσης πολύπλοκων εφαρμογών.

ABB Ability™ Energy Manager

 • Βελτιστοποίηση ενεργειακής κατανάλωσης
 • Αποφυγή σπατάλης ενέργειας
 • Εύκολη κατανομή κόστους ενέργειας

ABB Ability™ Asset Manager

 • Αποφυγή απροσδόκητων βλαβών του εξοπλισμού
 • Ελαχιστοποίηση κόστους συντήρησης
 • Αναβάθμιση ασφάλειας προσωπικού & εξοπλισμού

Τοπικό σύστημα ενεργειακής διαχείρισης (offline) μέσω edge Gateway που επιβλέπει τη λειτουργία του συστήματος διανομής ενέργειας (Γενικών Πινάκων και Υποπινάκων διανομής ισχύος Χαμηλής & Μέσης Τάσης), αποθηκεύει και παρέχει δεδομένα μετρήσεων (energy management) και κατάστασης του εξοπλισμού (asset management) προς ανάλυση για βελτιστοποίηση της λειτουργίας της εγκατάστασης. Η πρόσβαση στα δεδομένα θα γίνεται μέσω internet browser και θα παρέχονται πληροφορίες για:

 • Ενεργειακή διαχείριση: παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο ρεύματος τάσης, ενέργειας, ζήτησης ισχύος, συντελεστή ισχύος, ποιότητας δικτύου, κ.α., παρακολούθηση σημάτων/μετρήσεων από αναλογικές ή ψηφιακές εισόδους, κατάσταση λειτουργίας συνδεδεμένου εξοπλισμού, trend κατανάλωσης τάσης & ρεύματος ανά συσκευή, δεδομένα ισχύος ανά συσκευή, δεδομένα παραγωγής ενέργειας (π.χ. από φωτοβολταϊκά), δεδομένα ποιότητας δικτύου, ενεργειακά δεδομένα ανά συσκευή με αιχμές ισχύος, κόστος λειτουργίας/απορροφούμενης ενέργειας ανά συσκευή, περιβαλλοντικά δεδομένα & ISO50001 Dashboard. Καταγραφή και παρακολούθηση σφαλμάτων και συμβάντων στην εγκατάσταση και στατιστικά στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας, αναλυτικών δεδομένων μετρήσεων, αρχείου χειρισμών ή άλλων στοιχείων της εγκατάστασης.
 • Διαχείριση εξοπλισμού: επισκόπηση κατάστασης εξοπλισμού (συνολική κατάσταση υγείας του εξοπλισμού): γράφημα πίτας με κόκκινο, κίτρινο, πράσινο και αποσυνδεδεμένο, τάση εξέλιξης της κατάστασης λειτουργίας (trend 6-12 μηνών), λίστα εξοπλισμού και κατάσταση επικοινωνίας (συνδεδεμένη – μη συνδεδεμένη συσκευή), πιο πρόσφατοι συναγερμοί, ειδοποιήσεις, τάση εξέλιξης ειδοποιήσεων συσκευών με ραβδογράμματα και αναλυτικές πληροφορίες εξοπλισμού.

Το σύστημα θα καταγράφει τα δεδομένα σε εσωτερική μνήμη ή εξωτερικό χώρο αποθήκευσης και θα παρέχει άμεση ενημέρωση σε περίπτωση βλάβης, συναγερμού ή άλλων ειδοποιήσεων.

Τοπική Οθόνη αφής απεικόνισης και χειρισμών (HMI) από την οποία ο χειριστής θα έχει πλήρη εποπτεία και δυνατότητα ελέγχου των συνδεδεμένων συσκευών μέσω πρωτοκόλλου Modbus χωρίς ανάγκη πρόσβαση στα χειριστήρια των μονάδων προστασίας (αυτόματοι διακόπτες ισχύος ανοιχτού και κλειστού τύπου). Έχει τη δυνατότητα επίβλεψης και ελέγχου έως και 25 συσκευών: 20 μέσω πρωτοκόλλου Modbus TCP/IP και 5 μέσω Modbus RTU. Στην οθόνη προβάλλεται το ψηφιακό αντίγραφο κάθε συνδεδεμένης συσκευής (digital twin) απεικονίζοντας τα δεδομένα σε, φιλικό για το χρήστη, γραφικό περιβάλλον. Τα δεδομένα μετρήσεων που απεικονίζονται είναι ισχύς, ενέργεια, ρεύμα, τάση, συντελεστής ισχύος και αρμονικές ρεύματος και τάσης μέχρι την 40η αρμονική συμπεριλαμβανομένων ωριαίων μέσων τιμών των μεγεθών, αιχμών, πτώσεων, βυθίσεων και ασυμμετριών κ.α. Επιπλέον η οθόνη μπορεί να συλλέγει δεδομένα και από έξυπνους αυτόματους διακόπτες ισχύος όπου εκτός των δεδομένων μέτρησης ενέργειας θα απεικονίζονται ο αριθμός των χειρισμών, η κατάσταση των επαφών, ο σειριακός αριθμός των συσκευών καθώς και διαγνωστικά μεγέθη όπως ο αριθμός των αποζεύξεων, οι προειδοποιήσεις και τα σήματα συναγερμού. Σε περίπτωση που οι αυτόματοι διακόπτες ισχύος θα διαθέτουν εξαρτήματα τηλεχειρισμού (ηλεκτρονικοί κινητήρες, ενεργποιητές σε συνδυασμό με κινητήρες τάνισης και πηνία ζεύξης και εργασίας ανάλογα με τον τύπο του διακόπτη) ο χειριστής της εγκατάστασης θα μπορεί να προβεί σε εντολές ανοίγματος και κλεισίματος.

 

Έλεγχος εξ’ αποστάσεως και σενάρια αυτοματισμού

Βασικό πλεονέκτημα στις εγκαταστάσεις που διαθέτουν έξυπνους πίνακες είναι η δυνατότητα ελέγχου αυτών από απόσταση. Οι διαχειριστές της εγκατάστασης έχουν στα χέρια τους ένα πολύτιμο εργαλείο προκειμένου να προβούν σε χειρισμό του εξοπλισμού της εγκατάστασης χωρίς να βρίσκονται στην εγκατάσταση.  Για παράδειγμα ο διαχειριστής θα μπορεί να προβεί σε απόρριψη φορτίων (load shedding) σε περίπτωση που η εγκατάσταση απορροφήσει περισσότερη ισχύ από την επιθυμητή (για να μην φορτιστεί η γεννήτρια για παράδειγμα που είναι υποδιαστασιολογημένη).

Επιπλέον οι διαχειριστές θα μπορούν να σε συνεργασία με το σύστημα κτιριακού αυτοματισμού ABB i-bus® KNX και ανταλλάσσοντας δεδομένα να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή σε σενάρια αυτοματισμού για βελτιστοποίηση της λειτουργίας και αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των εγκαταστάσεων.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Select region / language

Δημοφιλείς σύνδεσμοι